Hyppää sisältöön

"Kun vieras astuu etupihalle, suusta pitää kuulua, vau!" – puutarha-ammattilaiset listaavat 5 yleistä viherpeukalon virhettä

Moni kotipuutarhuri unohtaa, ettei runsaus tarkoita samaa kuin täyteen ahdettu piha, sanoo kymmeniä pihasuunnittelukursseja vetänyt Marko Ahola.

Moni unohtaa, että etupiha on kodin käyntikortti. Kuva: Ismo Vähäsarja / Yle

Se pahuksen pioni, joka ei suostu kasvamaan ja kukkimaan vuosien yrityksestä huolimatta. Tai kun pihakeinun alla ruoho puskee laattojen välistä, vaikka kuinka luulet kitkeneesi sen.

Kotipuutarhurin elämä ei aina ole helppoa eikä halpaa varsinkaan, kun harrastus perustuu kokeilulle ja erehdyksille.

Kevät on puutarhan herättelyn ja uusien pihasuunnitelmien teon aikaa. Yle pyysi puutarhanhoidon asiantuntijoita listaamaan tyypillisimmät virheet, joihin kotipuutarhuri herkästi sortuu.

1. Täyteen ahdetut neliöt

Nykyisin moni haluaa pihastaan helppohoitoisen ja luonnonmukaisen. Runsaus ei kuitenkaan tarkoita täpötäyttä pihaa.

– Kun piha on tupattu täyteen pientä ja suurta kasvia, syntyy kaaos. Sen jälkeen ajatellaan, että lisää laittamalla se tulee vielä paremmaksi, kertoo kymmeniä pihasuunnittelukursseja vetänyt puutarhuri Marko Ahola.

Näin ei kuitenkaan yleensä käy, vaan pihasta tulee varjoinen.

Myös suunnitteluhortonomi Anna-Maija Furu tunnistaa yleisen virheen.

– Liian paljon kasveja suunnitellaan pieneen tilaan. Ei oteta huomioon sitä, kuinka paljon kasvit kasvavat vuosien kuluessa ja kuinka isoja niistä tulee.

Pihasuunnitelmien tilaaminen on lisääntynyt viime vuosina, kertoo suunnitteluhortonomi Anna-Maija Furu. Kuva: Petra Haavisto / Yle

2. Kaiken kokeilu – tai varman päälle pelaaminen

Toinen tyypillinen kotipuutarhurin virhe on liika innokkuus. Kasveja kokeillaan joka paikassa, jolloin väärä kasvi istutetaan väärään paikkaan.

Toisaalta liika varovaisuuskaan ei ole hyväksi. Ei uskalleta kokeilla uutta, kun luullaan, että kasvi ei menesty.

– Kaikki haluavat aina samat kasvit pihalleen eli tuijat, angervot, havut ja perinteiset hedelmäpuut, Marko Ahola listaa.

Vaihtoehtoina voisivat kuitenkin olla esimerkiksi kanadan hemlokki ja hedelmäpuista vaikka persikka tai aprikoosi.

Myös kirsikasta on olemassa lajikkeita, jotka eivät houkuttele lintuja. Aholan mukaan linnut välttelevät esimerkiksi vihreitä, keltaisia ja valkoisia marjoja.

Kun kukkapenkki on täynnä, syntyy kaaos. Kuva: Petra Haavisto / Yle

3. Laajalle juurtuvat kasvit imevät kaiken veden

Puutarhuri Marko Aholan mukaan puista ongelmallisia ovat terijoensalava, hopeapaju, poppeli, lehmus, pylväshaapa ja haapa. Ahola kehottaakin harkitsemaan kahdesti, istuttaako niitä pihalleen.

– Ne tarvitsevat paljon vettä, tuhoavat talon perustukset ja aiheuttavat sen, että salaojitukset ovat menneet 50 metrin säteeltä.

Pensaista ongelmallinen on betonin läpäisevä pääsevä tuoksuvatukka. Sitä ei saa istuttaa seinän vierelle.

– Se menee talon betonista läpi ja voi myös murskata likakaivon betonin, Ahola painottaa.

4. Perustusten rakentaminen jätetään puolitiehen

Pihaa rakennettaessa pitää muistaa se, että laatoitusten ja muurirakenteiden alle tarvitaan kunnon perustukset. Näin ne säilyvät vuosikausia.

Kasvihuoneessa ilmansuunta on tärkeä.

– Se pitää suunnata itä-länsi-suuntaan eikä pohjoisen puolelle. Näin kasvit saavat tasaisesti lämpöä ja valoa kasvihuoneessa. Tomaatti ja kasvihuonekurkku eivät saa olla vierekkäin, vaan tomaatti laitetaan kasvihuoneen etuosaan ja kurkku perälle, Ahola neuvoo.

Etupihalle pitäisi laittaa parasta. Kuva: Ismo Vähäsarja / Yle

5. Etupiha on kodin käyntikortti

Viidenneksi virheeksi Ahola ja Furu nimeävät suhtautumisen etupihaan. Unohdetaan, että etupiha on kodin käyntikortti ja takapiha perheen oleskelua varten.

– Etupihan pitäisi näyttää siltä, että siitä tullaan taloon sisään. Siihen pitää tuoda kaikista paras asia pihasta. Hienoimmat istutukset ja kutsuva olemus, suunniteluhortonomi Anna-Maija Furu muistuttaa.

– Kun vieras astuu etupihalle, suusta pitää kuulua vau, eikä se saa tarkoittaa uutta autoa tai hiekkalaatikkoa. Ihailun kohteen pitäisi olla jokin kasvi, puutarhuri Ahola painottaa.

påsklilja i kruka
Yhä useampi suomalainen tilaa puutarhasuunnitelman ammattilaiselta - näin teki myös Kontinahon perhe

Lue seuraavaksi:

Kuuntele seuraavaksi:

Millaisia virheitä sinä olet tehnyt puutarhan suunnittelussa? Miten korjasit ne? Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 saakka.