1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Virologi Ilkka Julkunen A-studiossa: Kolmen rokoteannoksen tarve oli odotettavissa – "Samalla tavalla influenssarokotekin otetaan joka vuosi"

Lääkeyhtiö Biontechin johtajan mukaan koronarokotetta tarvitaan mahdollisesti kolmas annos, jotta suoja säilyy. Asiantuntijoiden mukaan vahvistusannoksen tarve ei yllätä.

Professori Ilkka Juntunen kommentoi A-studiolle koronarokotteiden annosmääriä.
Virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta kommentoi uutista, jonka mukaan koronarokotteista tarvittaisiin vielä kolmaskin annos.

Illan A-studiossa Turun yliopiston virologi Ilkka Julkunen vakuutti, että kolmannen rokoteannoksen tarve oli odotettavissa. Julkusen mukaan rokotteen uusiminen on hengitystieinfektioiden rokotteille, kuten influenssarokotteelle, tyypillistä.

– Tämä ei ole mikään yllätys. Ensin otetaan kaksi annosta, ja sillä saadaan hyvä immuniteetti. Sitten se immuniteetti pikkuhiljaa heikkenee.

Julkusen mukaan koronarokotteiden tarjoama suoja toimii kuten oli odotettukin.

– Itse ajattelin, että tällainen tehosterokote täytyy ottaa vuoden, kahden tai kolmen päästä tilanteen mukaan.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämetin mukaan rokotteita kehitetään vastaamaan paremmin vallitsevaa virustilannetta.

–Todennäköisesti kyseessä on sitten seuraavan sukupolven rokote, jossa on huomioitu nykyisiä ja tulevia virusariantteja, toteaa Rämet.

Rokotteet suojaavat verrattain hyvin myös varianteilta

Uuden suomalaistutkimuksen mukaan ainakin Pfizer-Biontechin rokote suojaa hyvin myös tämän hetkisiltä virusmuunnoksilta. Tutkimuksen mukaan kaksi annosta antoi erinomaisen suojan alkuperäistä rokotevirusta ja brittivarianttia vastaan. Sen sijaan Etelä-Afrikan varianttia vastaan rokotteen antama immuunisuoja on heikompi. Rokote suojaa silti vakavilta tautimuodoilta.

– Koska Brasilian muunnoksessa immuniteettia kiertävä osuus on sama kuin Etelä-Afrikan variantissa, voidaan olettaa, että se toimii tässä samoin, Julkunen kertoi tutkimuksen tuloksista.

Vaikka virus jatkaa muuntumistaan, asiantuntijat luottavat rokotteiden tehoon virusta vastaan. Rämetin mukaan on epätodennäköistä, että päädyttäisiin tilanteeseen, jossa mikään rokotteista ei toimisi jotakin uutta muunnosta vastaan.

Kuinka kauan uusia rokotteita odotellaan?

Suuri osa suomalaisista odottaa vielä ensimmäistäkin rokoteannosta, joten mahdollinen kolmannen annoksen tarve herättää kysymyksiä rokotteiden riittävyydestä ja rokotuskapasiteetista. Jatkossa rokotukset pystyttäisiin kuitenkin järjestämään aiempaa jouhevammin.

– Rokotteita pystytään siinä kohtaa tuottamaan isoissa mitoissa ja aikaskaala on laajempi. Myös uusien rokotteiden hyväksymisprosessi on kevyempi kuin ensimmäisen rokotteen kohdalla, Rämet kertoi.

Johtaja Mika Rämet kertoi koronarokotteiden kehittämisestä.
Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet ja Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen kertoivat A-studiossa, kuinka rokotekehitys pysyy virusmuunnosten perässä.

Lue lisää:

Suomalaisasiantuntijat: RNA-rokotteiden tartuttavuustutkimukset rohkaisevia, todennäköisesti muutkin rokotteet suojaavat tartuttamiselta

Eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen pelätään leviävän laajalle myös Suomessa – voidaanko muunnoksen lehahtaminen vielä estää?