Koronakriisi päättyy kesällä ja yksityinen kulutus kasvaa voimakkaasti, ennustaa Palkansaajien tutkimuslaitos

Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennusteen mukaan talouskasvua kestää kaksi vuotta, kunnes se alkaa hidastua.

Palkansaajien tutkimuskeskuksen ennusteen mukaan matkailu- ja palvelualojen toipuminen määrittävät talouden kasvua.. Kuva Helsingin Senaatintorin jättiterassilta viime kesältä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) ennustaa kuluvalle vuodelle 2,5 prosentin talouskasvua. Ensi vuodelle kasvuennuste on 3,1 prosenttia, tutkimuslaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Tämän jälkeen talouskasvu hidastuu ennusteen mukaan 1,4 prosenttiin vuonna 2023.

Yksityinen kulutus on PT:n mukaan koronapandemian väistyttyä poikkeuksellisen suurta sekä tänä että ensi vuonna. Matkailu- ja palvelualojen toipuminen määrittävät talouden kasvua ja vienti sekä tuonti kasvavat vahvasti.

Koronaviruksen vastaiseen rokotteeseen liittyvät asiat nousevat ratkaisevaksi tekijäksi talouskehityksessä Suomessa ja Suomen kauppakumppanimaissa. Kuinka nopeasti rokotteita kyetään tuottamaan, kuinka suuri osa väestöstä ottaa rokotteen ja kuinka hyvin nykyiset tai tulevaisuudessa kehiteltävät rokotteet suojaavat koronaviruksen mutatoituneilta muodoilta, PT:n tiedotteessa listataan.

Ennusteen mukaan koronakriisi päättyy Suomessa ensi kesänä rokotusten myötä ja yksityinen kulutus kasvaa voimakkaasti. Kulutus tulee jakautumaan tasaisesti tälle ja ensi vuodelle.

Työllisyysasteen paraneminen kriisin jälkeen jää vähäisemmäksi kuin noususuhdanteissa yleensä. Myös ansiokehitys on maltillista.

Lue myös: