Hyppää sisältöön

Savon Kuidun kauppa toteutumassa – kaikki omistajakunnat ovat hyväksyneet yhtiön myynnin

Uudella omistajalla uskotaan olevan kuntia paremmat resurssit laajentaa valokuituverkkoa.

Uuden omistajan toivotaan laittavan Savon Kuidun laajakaistarakentamiseen lisää vauhtia investoinneilla. Kuva: Heikki Rönty / Yle

Pohjoissavolaisten kuntien omistaman valokuituyhtiö Savon Kuidun myynti on toteutumassa. Kaikki yhtiön 17 omistajakuntaa ovat hyväksyneet kaupan, mikä on ollut kaupan ehtona.

Viimeisenä asiasta päätti Rautalammin kunnanvaltuusto tiistai-iltana. Päätös syntyi valtuustossa ilman keskustelua.

Ostaja on Adola Oy, joka on pääosin kansainvälisen sijoitusyhtiö DIF Capital Partnersin omistuksessa. Yrityssaneerauksessa olevan Savon Kuidun velaton kauppahinta on 5,8 miljoonaa euroa. Nettovelka- ja käyttöpääomaoikaisujen jälkeen kunnille tuleva summa on arvioitu noin 4,1 miljoonaksi euroksi.

Kauppaa on perusteltu sillä, että uuden omistajan odotetaan parantavan verkkoyhteyksiä, koska sillä on kuntia paremmat resurssit investoida verkon kehittämiseen. Myös liittymien markkinoinnin odotetaan tehostuvan, mikä voisi tuoda lisää asiakkaita ja parantaa yhtiön kannattavuutta.

Adola lähestyi vuoden 2019 lopulla Savon Kuidun johtoa ja ilmaisi kiinnostuksensa yhtiön ostamisesta. Kauppaneuvotteluja käytiin salassa vuoden 2020 ajan. Lopulta tämän vuoden tammikuussa Savon Kuitu kertoi esittävänsä yhtiön koko osakekannan myymistä Adolalle.

Kaupan valmistelun salaamista on myös arvosteltu ja viime hetkillä yhtiölle ilmaantui myös toinen ostajaehdokas.

Savon Kuidun hallitus selvittää seuraavaksi, täyttyvätkö kaupan ehdot. Jos asiat ovat niiltä osin kunnossa, yhtiön hallitus antaa kunnille luvan allekirjoittaa myyntisopimuksen. Yhtiön hallituksen erillistä hyväksyntää kauppa ei enää tarvitse.

.
.