Hyppää sisältöön

Australia aloittaa oman ohjustuotannon parantaakseen puolustustaan

Pääministeri Scott Morrisonin mukaan Australian turvallisuus vaatii itsenäisen puolustuskyvyn ylläpitoa.

Pääministeri Scott Morrison (keskellä) Australian avaruuskeskuksen avajaisissa avaruuskeskuksen johtajan Enrico Palermo (vasemmalla) kanssa 31. maaliskuuta. Kuva: Morgan Sette / EPA

Australia ilmoitti keskiviikkona aloittavansa oman ohjustuotantonsa yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa, uutistoimisto AP raportoi.

Pääministeri Scott Morrisonin mukaan Australia tarvitsee ohjustehtaan omalle maaperälleen, koska "globaali ympäristö muuttuu". Hanke tulee luomaan tuhansia työpaikkoja ja samalla kasvattamaan Australian vientimahdollisuuksia, pääministeri Morrison arvioi.

Ohjustuotannon käynnistäminen tulee maksamaan miljardi Australian dollaria eli noin 650 miljoonaa euroa. Kyseessä on yksi osa Australian 10-vuotista investontisuunnitelmaa asevoimiin, uutistoimisto AP kirjoittaa.

Yksityiskohdat nyt julkistetusta ohjustuotannosta ovat vähissä. Toistaiseksi ei ole esimerkiksi tiedossa, minkälaisia ohjuksia Australia aikoo ryhtyä valmistamaan.

Australia panostaa asevoimiinsa

Omavaraisen ohjustuotannon lopullista vaikutusta Australian puolustusmenoihin on aikaista arvioida.

Australian Strategic Policy Institute -ajatushautumo on laskenut, että Australia joutuu seuraavan 20 vuoden aikana ostamaan noin 65 miljardilla eurolla ohjuksia ja niihin liittyviä järjestelmiä. Omalla maaperällä toimivan tuotantolaitoksen myötä tämä kuluerä saattaa nyt supistua.

Australian puolustusministeri Peter Dutton korosti keskiviikkona, että oma ohjustuotanto mahdollistaa taisteluvalmiuden myös silloin, kun kansainvälisissä toimitusketjuissa on häiriötä.

Australia kuuluu Five Eyes -tiedusteluyhteisöön Yhdysvaltain, Kanadan, Britannian ja Uuden-Seelannin kanssa.

– Työskentelemme läheisesti Yhdysvaltojen kanssa tässä tärkeässä aloitteessa. Toimimme näin, jotta voimme parhaiten tukea Australian tarpeita ja tärkeimmän sotilaskumppanimme kasvavia tarpeita, arvioi puolustusministeri Dutton uutistoimisto AP:n mukaan.

Australia on viime vuosina kasvattanut merkittävästi investointeja maan asevoimiin. Vuonna 2019 Australia solmi suurimman rauhan aikana tekemänsä asekaupan, kun se osti Ranskalta taistelusukellusveneitä 31 miljardilla eurolla.

Varustautumisen taustalla on huoli Kiinan nousevasta asemasta Itä-Aasiassa ja Tyynenmeren alueella.

Lue lisää:

Australia sinetöi 31 miljardin asekaupat – ostaa Ranskalta 12 sukellusvenettä