1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastustoiminta

Kouvolan paloaseman uusi laajennusosa on valmis – kävimme katsomassa, millainen se on

Uusista tiloista löytyy muun muassa uudet pesu- ja kuivaustilat sekä sauna.

pelastustoiminta
Kouvolan VPK:n uusi rakennus, vieressä paloaseman remontti
Tässä on Kouvolan pääpaloaseman laajennusosan julkisivu. Kouvolan VPK pääsee muutamaan tiloihin vuoden 2022 kesällä. Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan pääpaloaseman laajennusosa on valmistunut. Kymenlaakson pelastuslaitos on päässyt aloittamaan muuttotyöt uusiin tiloihin. Huomisesta alkaen tehtäviin lähdetään uuden osan suojista.

– Kaikki palolaitokselle ja ensihoidolle tulevat hälytystehtävät tuotetaan täältä, sanoo Kymenlaakson pelastuslaitoksen palopäällikkö Tero Vanhamaa.

Laajennusosasta löytyy muun muassa uudet kaluston pesu- ja kuivaustilat, pukuhuoneet ja sauna.

– Huomenna on eräänlainen pieni juhlanpaikka, kun henkilökunta pääsee tänne. Pääsiäisen pyhiksi töitä riittää. Tietysti hoidetaan hälytystehtävät, mutta muuttoon liittyvät työt jatkuvat vielä useita päiviä, sanoo Vanhamaa.

Paloaseman sauna
Uudesta laajennusosasta löytyy pesutilat ja sauna.Pyry Sarkiola / Yle

Väliaikainen muutto

Pelastuslaitoksen henkilöstö muuttaa paloaseman ison remontin ajaksi uuteen laajennusosaan sekä pihalle väistötiloihin.

Seuraavaksi paloasemalla jatketaan vanhan palolaitoksen kunnostamista. Paloaseman vuonna 1991 valmistunut rakennus päivitetään nykyaikaiseksi, sitä korjataan sekä rakennuksen pintoja ja kalusteita uusitaan.

Kouvolan pääpelastusaseman sisäilman laatua selvitettiin kevättalvella 2018, koska käyttäjillä havaittiin sisäilmaongelmiin viittaavaa oireilua ja he kokivat rakennuksen sisäilman laadun huonoksi.

Korjaukset alkoivat viime keväänä. Osittain tiloja saadaan käyttöön jo ensi syksynä. Väliaikaisissa tiloissa työskentelyn uskotaan sujuvan, koska arki ei juurikaan muutu.

– Joudumme elämään vähän ahtaammissa tiloissa kuin aikaisemmin. Se luo päivittäiseen toimintaan ehkä pieniä haasteita, koska miehistö on pääasiassa väistötilojen puolella ja kalusto laajennusosassa. Tämä voi aiheuttaa lähdössä pientä aikaviivettä. Sen kanssa pystytään elämään, sanoo Kymenlaakson pelatuslaitoksen Tero Vanhamaa.

Kouvolan paloaseman väistörakennus remontin aikana
Pelastuslaitoksen henkilöstö siirtyy paloaseman ison remontin ajaksi uuteen laajennusosaan sekä pihalle väistötiloihin.Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan paloseman remontti valmistuu kokonaan kesällä 2022. Silloin palokunnan henkilökunta pääsee korjattuihin tiloihin, ja vastikään valmistunut laajennuosa tulee vapaapalokuntalaisten käyttöön. Palopäällikkö Tero Vanhamaa pitää Kouvolan VPK:n ja pelastuslaitoksen läheistä sijaintia hyvänä asiana.

– Siinä synergiaetua saavat molemmat osapuolet. VPK:lle tämä on erittäin suuri parannus nykytilaan. Heidän tilansa ovat tällä hetkellä todella vaatimattomat. Se on varmasti heidän toiminnalleen iso piristysruiske, kun he pääsevät muuttamaan näihin tiloihin.

Peruskorjattavan paloaseman sijainti on sikäli poikkeuksellinen, että työmaasta noin 200 metrin säteellä sijaitsevat sekä oikeus- ja poliisitalo että Ratamon uuden sairaalan rakennustyömaa.

Kouvolan paloaseman uudistaminen maksaa reilut kahdeksan miljoonaa euroa. Laajennusosalle on saatu Palosuojelurahaston avustusta 220 000 euroa.

Myös remonttia varten haettiin avustusta, mutta sitä ei saatu Palosuojelurahastosta.

Lue lisää: Sairaala, paloasema ja poliisilaitos liitetään melkein kiinni toisiinsa, mikä on poikkeuksellista Suomessa: "Ainakin on lyhyt matka"

palopäällikkö Tero Vanhamaa
Kymenlaakson pelastuslaitoksen palopäällikkö Tero Vanhamaa.Pyry Sarkiola / Yle
Lue seuraavaksi