1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eläingeenit

Pelson vankilatilan eläimet siirretään Lappian tiloihin Tervolan Louelle ensi vuonna

Tarkoituksena on geenivarakarjan säilyttäminen ja kotieläinlajien monimuotoisuuden ylläpitäminen.

Eläingeenit
Lapinlehmän vasikka Tervolan louella heti syntymänsä jälkeen.
Tervolan Louella aloitetaan keväällä valmistelut uusien asukkaiden saapumista varten. Ammattiopisto Lappia / Lea Ruotsalainen

Luonnonvarakeskus ja Ammattiopisto Lappia aloittavat geenivarakarjan säilyttämisen ja ylläpidon mahdollistavan yhteistyöhön. Osana yhteistyötä Pelson vankilatilan lapinlehmät, suomenlampaat ja kainuunharmaslampaat siirretään opetusmaatilalle Tervolan Louelle ensi vuoden aikana.

Pelson vankilatilalle perustettiin 1980-luvun puolivälissä pohjoissuomenkarjalle niin sanottu elävä geenipankki. Tilalla on lisäksi kasvatettu suomenlammasta ja uhanalaista kainuunharmaslammasta.

Järjestelyllä mahdollistetaan geenivarakarjan säilyttäminen ja eläinten hoidon jatkuvuus. Alkuperäisrotujen suojelun tavoite on ylläpitää kotieläinlajien perinnöllistä monimuotoisuutta tulevia jalostustarpeita varten.

Elävän alkuperäiskarjan lisäksi eläingeenivaroja turvataan jalostusohjelmilla sekä säilyttämällä alkuperäisrotujen pakastettua siemennestettä, munasoluja ja alkioita geenipankissa nestetypessä.

Louen toimipisteessä käynnistetään huhtikuussa rakennustyöt, joilla tehdään geenivarakarjalle ja -lampaille ajanmukaiset tuotantotilat, joissa eläingeenivarojen säilyttäminen ja ylläpito voidaan toteuttaa.

Lue myös:

Tervolan Louen koulutustila haluaisi Pelson lapinlehmien lisäksi myös alkuperäisrotujen lampaat

Pelson vankilan harvinaisille lehmille ja lampaille löytyi uusi koti Lapista

Kovapäiset Pelson vankilan lehmät kiinnostavat ympäri Suomen – geenipankkikarjan sijoituspaikan haku alkaa lähiviikkoina

Lue seuraavaksi