Hyppää sisältöön

Utajärvi kaavailee omaa sähköverkkoa teollisuusalueelleen – tavoitteena lähes siirtomaksuton sähkö

Muualla Suomessa energiayhteisökokeilut ovat kokeneet vastoinkäymisiä.

Raskaan teollisuuden tarpeisiin tuotettaisiin paikallista sähköä ensisijaisesti tuulivoimalla. Kuva: Yle

Utajärvi haluaa Mustikkakankaan teollisuusalueesta hiilineutraalin toimintaympäristön. Teollisuusalueelle aiotaan rakentaa paikallinen sisäverkko, jolla sähköä voitaisiin tuottaa lähes ilman siirtomaksuja.

Se tuottaisi raskaan teollisuuden tarpeisiin sähköä ensisijaisesti tuulivoimalla ja myöhemmin myös aurinkoenergialla. Alueelle havitellaan myös vetytankkausasemaa ajoneuvojen tulevaisuuden tarpeisiin.

Utajärven kunnanhallitus hyväksyi hanketta koskevan aiesopimuksen tiistaisessa kokouksessaan. Kunnan yhteistyökumppaneina ovat Skarta Energy Oy ja Salpatuuli osuuskunta.

Esimerkiksi Lempäälässä vastaavanlainen projekti on kohdannut vaikeuksia, kun Suomen lainsäädännön vuoksi verkkoa ei ainakaan viime kesänä voitu ottaa käyttöön.

Utajärven toimijat kuitenkin luottavat siihen, että EU:n energiayhteisöjä koskeva direktiivi mahdollistaisi tässä tapauksessa toteutuksen.

Skarta Energyn toimitusjohtaja Kari Tuominen sanoo, että koska Utajärvellä toimijana on osuuskunta, lähes siirtomaksutonta energiaa päästäisiin hyödyntämään.

EU on kertonut sallivansa esimerkiksi kansalaisten perustaman energiayhteisön. Myös paikallinen sähköverkkoyhtiö on Tuomisen mukaan antanut positiivisia kommentteja hankkeesta.

Oulun yliopisto on lähdössä mukaan kehittämään hiilineutraalia Mustikkakankaan teollisuusaluetta ainakin vedyn hyötykäytön osalta.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.