1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yhteishaku

Yhteishaku hoituu poikkeusoloissakin – Mikael Nousiainen: "Mummoni sanoi, ettei hänkään vielä tiedä mitä tekee isona, niin ei minunkaan tarvitse"

Toisen asteen yhteishakua pidennettiin koronasta johtuvien etäopetusjaksojen ja oppivelvollisuuden laajentamisen takia.

yhteishaku
Kerimäen koulun ysiluokkalaiset Lumi Savolainen ja Mikael Nousiainen
Kerimäen koulun ysiluokkalaiset Lumi Savolainen (vas.) ja Mikael Nousiainen hakivat yhteishaussa Savonlinnan taidelukioon.Esa Huuhko / Yle

– Minulle on aina ollut selvää minne haen, niin paineitakaan ei hausta tullut.

Savonlinnan Kerimäen koulun ysiluokkalainen Lumi Savolainen osallistui yhteishakuun heti haun alkuvaiheessa. Savonlinnan taidelukion musiikkilinjalle hakeneella Savolaisella on ollut selvät sävelet jatko-opintojen suhteen jo esikouluikäisestä asti.

– Välillä mietin myös hakemista ammatilliselle puolelle kosmetologiksi tai puutarhuriksi, mutta halusin kuitenkin lähteä kokeilemaan musiikkipuolta.

Myös Mikael Nousiaiselle Savonlinnan taidelukio oli ainut hakuvaihtoehto. Hän haki kuvataidelinjalle, koska on ihan pienestä asti tykännyt piirtämisestä ja kaikesta muustakin luovasta.

– En minä siihen hakemukseen muuta laittanut kuin taidelukion. Se oli minulle niin luontainen vaihtoehto.

Nousiainen kertoo kuitenkin miettineensä myös ammatillista koulutusta.

– Minulla oli mielessä myös metsä- tai sähköala. Veljelläni on metsäpuolen koulutus, ja se vaikutti mielenkiintoiselta.

Ammatilliseen koulutukseen hakenut Milla Martikainen kertoo olevansa kiinnostunut leipomisesta.

– Kolme viime vuotta olen leiponut kotona yksinään. Hain sekä kondiittoriksi että kokiksi, koska en ole vielä ihan varma omasta alasta.

Jatko-opintohaku hoituu koronasta huolimatta

Etäopetuksessa olleiden ysiluokkalaisten jatko-opintohaku on hoitunut poikkeusoloissakin. Oppivelvollisuuden laajentumisen (siirryt toiseen palveluun) myötä hakeutumisvelvoite perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen koskee ensimmäistä kertaa kaikkia peruskoulun päättäviä nuoria.

Oppivelvollisuuden laajentamisen ja koronasta johtuvien etäopetusjaksojen vuoksi yhteishakua pidennettiin 7. huhtikuuta saakka.

Esimerkiksi Etelä-Savossa yläkoululaiset palasivat lähiopetukseen 29. maaliskuuta. Pahimmilla korona-alueilla yläkoululaisten etäopetus kuitenkin jatkuu.

Pääkaupunkiseudulla yläkoululaiset siirtyvät lähiopetukseen asteittain viikko pääsiäisen jälkeen. Myös esimerkiksi Varsinais-Suomessa yläkoulujen etäopetus on jatkumassa 11. huhtikuuta asti.

Kerimäen koulun ysiluokkalainen Milla Martikainen
Milla Martikainen haki sekä kondiittoriksi että kokiksi, koska ei ole vielä ihan varma omasta alastaan.Esa Huuhko / Yle

Yhteishaun pidentämisen tarkoitus oli, että yläkoululaiset ehtisivät palata lähiopetukseen ennen yhteishaun loppua ja ysiluokkalaisten olisi vielä mahdollista käydä läpi omia hakuvaihtoehtoja oppilaanohjaajan kanssa.

Etäopetuksen jälkeiset kokonaiset kouluviikot alkavat kuitenkin käydä vähiin ennen päättötodistuksen saantia.

Etäopetusjakson osuminen yhteishaun ajalle ei vaikuta useimpien ysiluokkalaisten jatko-opiskeluhakuun. Näin arvioi Suomen opinto-ohjaajat ry:n puheenjohtaja Armi Nurmi. Hän korostaa kuitenkin lähiopetuksen olevan ysiluokkalaisille erityisen tärkeää, koska esimerkiksi arvosanojen korottaminen etänä on hankalampaa kuin lähiopetuksessa.

– Toisaalta päättötodistuksen arvosanoja ei yleensä anneta parin kuukauden kirimisen perusteella, vaan ne määräytyvät pitemmän aikavälin näytöillä, Nurmi sanoo.

Yhteishakua harjoitellaan etukäteen

Kerimäen koulun oppilaanohjaaja Eija Taponen sanoo koko ysiluokan olevan valmentautumista yhteishakuun.

– Harjoittelemme ihan konkreettisesti hakulomakkeen täyttöä, käytämme siihen oppituntiaikaa ja myös henkilökohtaisissa ohjauksissa käymme asiat läpi.

Lumi Savolaisen mielestä on hyvä, että yhteishakua käydään yhdessä läpi tunnilla ja harjoitellaan hakulomakkeen täyttämistä etukäteen.

– Harjoittelu auttoi, eikä minulla tullut netin kanssa ongelmia. Opo oli siinä kuitenkin koko ajan läsnä, niin hakulomake oli tosi helppo ja mukava täyttää, hän sanoo.

Milla Martikaisella oli aluksi teknisiä ongelmia.

– Yhteishaun ensimmäisenä päivänä yritin täyttää sitä hakemusta ehkä kymmenen kertaa, koska netti ei toiminut. Seuraavana päivänä haku onnistui kuitenkin hyvin.

Etäopetusta sulkutilan aikana

Yläkoululaisille etäopetus on tullut tutuksi ympäri Suomea. Opetus- ja kulttuuriministeriön hallitussihteeri Kirsi Lamberg kertoo, että aluehallintoviraston ja ministeriön teettämän kuntakyselyn perusteella etäopetuksessa oli 16. maaliskuuta noin 82 000 perusopetuksen oppilasta.

– Tuolloin oli voimassa alueelliset sulkupäätökset, mikä osaltaan selittää korkeaa etäopetuksen määrää.

Lamberg arvioi ysiluokkalaisista olleen noin 24 000 etäopetuksessa maaliskuun puolivälissä. Se on vajaa puolet yhdeksännen vuosiluokan oppilaista.

Oppivelvollisuusuudistukseen liittyvä hakeutumisvelvoite (siirryt toiseen palveluun) tuli voimaan tämän vuoden alusta. Se ei merkittävästi kasvata yhteishaussa hakevien määriä, sillä vain pari prosenttia peruskoulun päättävistä jättää hakeutumatta perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin.

Myös Kerimäen koulun oppilaanohjaaja Eija Taponen sanoo, että harvemmin peruskoulun jälkeen pidetään välivuosia.

– On ihan normaali käytäntö, että opo seuraa peruskoulussa oppilaiden hakeutumista. Nyt tietysti kerron oppilaille ja huoltajille hakeutumisvelvollisuudesta.

Kerimäen koulun oppilaanohjaaja Eija Taponen
Kerimäen koulun oppilaanohjaaja Eija Taponen sanoo ysiluokkalaisten ajattelevan paljon omaa tulevaisuuttaan ja olevan isojen kysymysten äärellä.Esa Huuhko / Yle

Isojen kysymysten äärellä

Lumi Savolaista ja Mikael Nousiaista mietityttää epävarmuus syksyn koronatilanteesta. Molemmat sanovat tykkänneensä etäopetuksesta, koska ovat pystyneet keskittymään paremmin kuin hälyisässä luokassa.

– Lähiopetus on tärkeää etenkin sellaisissa tilanteissa, jos ei osaa jotakin tehtävää, niin sitten saa helposti apua, Nousiainen sanoo.

Molemmat toivovat pääsevänsä aloittamaan lukio-opinnot lähiopetuksena.

– Toivon, että saan uusia ystäviä ja pääsen oppimaan uusia asioita, Savolainen sanoo.

Oppilaanohjaaja Eija Taponen sanoo ysiluokkalaisten ajattelevan paljon omaa tulevaisuuttaan ja olevan isojen kysymysten äärellä.

– Opo on käytettävissä vielä sen jälkeenkin, kun he peruskoulusta lähtevät. Oppilaiden ei kannata jäädä yksin pohdiskelemaan asioita, hän muistuttaa.

Mikael Nousiainen myöntää kokevansa hieman painostavana sen, että pitäisi jo nyt tietää mitä tekee isona. Hän tukeutuu kuitenkin mummoltaan saamaansa ohjeeseen.

– Mummoni sanoi, ettei hänkään vielä tiedä mitä tekee isona, niin ei minunkaan tarvitse vielä tietää.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 2.4. klo 23 asti.

Lue myös:

Kuka ottaa kopin, jos opinnot eivät ysiluokan jälkeen jatku? Kunnat eivät ole ratkaisseet kaikkia laajemman oppivelvollisuuden kysymyksiä

Jokaisen 9.-luokkalaisen täytyy löytää opiskelupaikka, ja siksi opot nousevat avainasemaan – "Kyllä minua mietityttää", sanoo opinto-ohjaaja, jolla on vastuullaan 400 opiskelijaa

Lue seuraavaksi