1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntajohtajat vaativat rokotteiden jakamista maakuntiin väestöperusteisesti – ei pandemiatilanteen perusteella

Jos rokotteiden jakoperusteita muutetaan, voidaan se kokea alueella rangaistuksena, kunta- ja kuntayhtymäjohtajat muistuttavat.

Kuntajohtajien mukaan rokotteiden jakoperusteiden muuttaminen pahimpia pandemia-alueita painottavaksi voisi tuoda kokemuksen epäoikeudenmukaisuudesta. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Suunnitelma keskittää koronarokotteiden jakelua pahimmille pandemia-alueille herättää vahvaa huolta Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnissa.

Maakuntien kunta- ja kuntayhtymäjohto näkee rokotejärjestyksen muuttamisen perusteettomana ja epäoikeudenmukaisena, ja vaatii rokotteiden jakamista edelleen väestöpohjan perusteella.

Muutos rokotteiden jakamisperusteissa voitaisiin kokea alueella rangaistuksena hyvin tehdystä ja maltillisesta koronanhallintatyöstä. Jo nyt maakunnissa noudatetut epidemian hallintatoimet ovat vaikuttaneet suuresti väestön hyvinvointiin, yritystoimintaan ja talouteen.

Tiistaina kokoontunut kuntajohtajisto muistuttaa kannanotossaan, että jo tällä hetkellä varsinkin Pohjois-Pohjanmaalla ollaan jäljessä maan keskimääräistä rokotekattavuutta.

Kun rokotusjärjestystä nyt pohditaan, olisi mietittävä väestötiheyden lisäksi myös pohjoisten maakuntien riskitekijöitä, kuten rajan läheisyyttä ja vierastyövoiman tarvetta teollisuudessa.

Lisäksi tilanteet voivat muuttua taudin ilmaantuvuuden suhteen hyvin nopeasti eri alueilla. Kuntajohtajat peräävät, kuka silloin kantaa vastuun mahdollisesta alueellisesta heikosta rokotekattavuudesta.

Tästä voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.