1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Raportti: rakennusalan työntekijöillä nyt isoin riski sairastua koronaan – Katso lista suurimmassa tartuntavaarassa olevista ammattiryhmistä

Terveydenhuollon työntekijät ja opettajat eivät ole enää suurimmassa koronariskissä olevien ammattiryhmien joukossa.

Rakennusalan työntekijöillä on raportin mukaan myös suuri riski joutua koronan vuoksi sairaalahoitoon. Kuvituskuva. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Rakennusalan työntekijät ovat nyt suurimmassa riskissä sairastua koronaan. Näin arvioi Helsinki GSE:n Tilannehuoneen uusin raportti. (siirryt toiseen palveluun)

Raporttiin on listattu 25 suurimmassa riskissä olevaa ammattiryhmää.

Listan kärjessä ovat rakennusten viimeistelytyöntekijät, sähkölaitteiden asentajat ja korjaajat, rakennustyöntekijät sekä maalarit ja rakennuspuhdistajat.

Esimerkiksi rakennusten viimeistelytyöntekijöillä koronariski on raportin mukaan lähes kolme kertaa suurempi kuin vertailuryhmän henkilöillä, jotka eivät käy töissä.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Vaikka rakennustyömailla on ollut alkuvuonna runsaasti koronatartuntoja, oli tulos tutkimusryhmää johtavalle Turun yliopiston professorille Mika Kortelaiselle silti pieni yllätys.

– Kyllä se yllätti, että rakennustyöntekijät näkyivät niin systemaattisesti hyvin korkealla kaikissa tuloksissa. He olivat suhteellisen korkealla viime syksynäkin, mutta nyt peräti neljä viidestä korkeimmalla olevasta ammattiryhmästä on rakennusalan työntekijöitä. Kun epidemia pahenee, niin voi olla, että tartunnat korostuvat tällaisissa paikoissa, joissa riskit ovat jo ennestään korkealla, Kortelainen arvioi.

Hoitohenkilöstö ja opettajat kadonneet riskilistasta

Vielä viime keväänä ja syksynä suurimmassa tartuntariskissä olivat tammikuussa julkaistun raportin mukaan useat eri terveydenhuollon ammattiryhmät.

Nyt terveydenhuollon ammattiryhmistä 25:n suurimmassa riskissä olevan ammattiryhmän joukossa ovat enää lähihoitajat, muut terveydenhuollon työntekijät ja kodinhoitajat sijalla 17.

– Siihen on varmasti monia selityksiä, mutta kyllä meille ainakin tuli heti vahva epäilys, että rokotukset voivat olla yksi tärkeä syy, Kortelainen toteaa.

Opettajat eivät ole suurimpien riskiryhmien joukossa enää ollenkaan. Vielä syksyllä listan häntäpäässä oli useampi eri opettajaryhmä, kuten esimerkiksi peruskoulujen alaluokkien opettajat, lastentarhaopettajat ja ammatillisen koulutuksen opettajat.

– Mikään opettajaryhmistä ei nyt noussut korkeimpiin riskiryhmiin ja se oli jopa vähän yllättävääkin. Etäopetukseen siirtyminen vaikuttaisi vähentäneen tartuntoja, mikä voi osaltaan selittää opettajien tilannetta, Kortelainen arvioi.

Raportti arvioi nyt myös sairaalahoitoon joutumisen riskiä

Raportti tarkastelee ensimmäistä kertaa myös eri ammattiryhmien työntekijöiden riskiä päätyä sairaalahoitoon koronan vuoksi.

Koko koronaepidemian aikana sairaalahoitoon joutuneiden absoluuttinen lukumäärä on suurin lähihoitajien, muiden terveydenhuollon työntekijöiden ja kodinhoitajien joukossa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kun tartuntamäärät suhteuttaa ammattiryhmien kokoon, rakennusala kiilaa jälleen hoitoalan edelle.

– Suhteellisen tarkastelun perusteella vaikuttaisi, että rakennusten viimeistelytyöntekijät ovat kuitenkin kaikista suurimman riskin ammattikunta myös sairaalahoidon suhteen, Kortelainen sanoo.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Tiedot sairaalahoidosta perustuvat Tartuntatautirekisterissä raportoituun tietoon tartunnan saaneiden sairaalahoidosta.

Erilaisissa riskiarvioinneissa on otettu huomioon ammattiryhmien kokoon suhteutetut tartuntamäärät sekä työntekijöiden erilaiset taustatekijät, kuten ikä, sukupuoli, asuinkunta ja syntyperä.

Tulokset eivät suoraan kerro, mistä koronatartunnat ovat peräisin. Tartunta on voinut tulla myös työpaikan ulkopuolelta, kuten harrastuksista tai perhepiiristä.

Tilannehuone on Helsinki GSE:n ja VATT:n keväällä 2020 perustama koronatalouden tutkimusryhmä. Ryhmässä on mukana tutkijoita myös Turun yliopistosta, THL:stä ja Tilastokeskuksesta.

Lisää aiheesta:

Suomalainen raportti listaa suurimmassa koronariskissä olevat ammattiryhmät – Katso kuulutko itse riskiryhmien työntekijöihin