1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. satamat

Vaasan sataman koronatesteissä löytynyt yksi koronatartunta, Kokkolassa peräti viisi – Soiten infektioylilääkäri: "Jatkossa testataan kaikki satama-alueelta poistuvat"

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt pakollisia terveystarkastuksia jatkettavaksi rajanylityspaikoilla pohjalaismaakunnissa.

satamat
Hamnen i Karleby.
Kokkolan satamassa tehdyistä koronatesteistä on ilmennyt yhteensä viisi koronavirustartuntaa.Väylävirasto

Kokkolan satamassa tehdyissä koronatesteissä on löydetty kaikkiaan viisi koronavirustartuntaa.

Ne kaikki liittyvät Kokkolan satamaan maaliskuun loppupuolella ulkomailta saapuneeseen rahtilaivaan, kertoo Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen.

– Jatkossa Kokkolan satamassa testataan kaikki ihmiset, jotka poistuvat maihin satama-alueelta, Rahkonen sanoo.

Vaasan satamassa tehdyistä koronatesteistä on tähän mennessä löytynyt vain yksi koronapositiivinen näyte, kertoo Vaasan sairaanhoitopiirin ylihoitaja Saija Seppelin.

Satamassa on tehty matkustajille koronavirustestejä helmikuun alusta lähtien. Näytteitä on otettu keskimäärin 30-40 viikossa.

Satamassa otettu ainoa positiivinen näyte löytyi suomalaiselta matkustajalta. Positiivisen näytteen löytyessä satamasta tiedotetaan asiasta matkustajalle ja hänen kotikuntaansa.

Sairaanhoitopiiri testaa satamassa laivasta kävellen tulevat matkustajat. Rajavartiolaitos pysäyttää autoilijat ja ohjaa tarvittaessa testeihin. Matkustajilta tarkistetaan todistuksia negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta taudista.

Suoraan ulkomailta saapuvia maahantulijoita on ollut käytännössä vain Vaasan satamassa, esimerkiksi yhdellä viikolla saapui 96 matkustajaa.

Aluehallintovirasto jatkaa maahantulijoiden terveystarkastuksia

Maanantaina astui voimaan muutos tartuntatautilaissa. Laki mahdollistaa sen, että aluehallintovirastot voivat tehdä niin sanottuja massapäätöksiä terveystarkastuksista.

Pohjalaismaakuntia valvova Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti keskiviikkona, että se määrää edelleen kunnat ja kuntayhtymät tekemään terveystarkastuksen koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa huhtikuun loppuun saakka.

Määräys koskee Kokkola-Pietarsaaren, Seinäjoen ja Vaasan lentoasemia sekä Kaskisten, Kokkolan, Kristiinankaupungin, Pietarsaaren ja Vaasan satamia.

– Olemme viikkokausia testanneet satamassa vähät tulijat. Ei ole sen enempää mahdollista tehdäkään. Se, mitä nyt vaaditaan, on jo tehty ja tehdään jatkossakin, summaa Vaasan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Juha Salonen.

Kristiinankaupungin ja Kaskisten satamissa ei ole tällä hetkellä maahantulijoita.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi