Hyppää sisältöön

Asiakaskato tuotti baareille piinallisen ongelman: Oluet happanevat hyllyyn, viinat kaadettava viemäriin – ravintola keksi ratkaisuksi alennusmyynnin

Koronavuoden aikana alkoholin ulosmyyntiiluvat ovat kasvaneet kolmanneksella.

Vaasalainen ravintola Fondis haki oluen ulosmyyntiluvan, koska varastossa olevien oluiden käyttöikä oli menossa umpeen. Nyt alennuksessa ovat olleet alle 5,5-prosenttiset juomat. Väkevämmät juomat ravintola joutuu kaatamaan viemäriin. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Vaasalaisen ravintola Fondiksen ravintolapäällikkö Tuomas Paavola huomasi viime vuoden lopulla, että erikoisoluiden myynti on laskenut merkittävästi. Pullot uhkaavat hapantua hyllyyn.

– Ehdotin, että haetaan lupa Valviralta ja laitetaan alennukseen ulos myytäväksi.

Luvan saamisessa kesti neljä kuukautta, mutta se kannatti. Ravintola iski pulloihin reilun alennusprosentin ja tarjous tepsi: viikossa varasto myytiin lähes loppuun.

Ravintolapäällikkö Tuomas Paavola ei muista ennen katselleensa oluiden pakkausmerkintöjä yhtä tarkasti kuin nyt. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Ravintolan mukaan alennusmyynnin ulkopuolelle jäi myös oluita, jotka eivät kelpaa enää myyntiin. Niiden parasta ennen päiväys on jo mennyt umpeen.

Omien varastojen myynnin jälkeen ravintola aikoo ottaa myyntiin myös paikallisten pienpanimoiden vanhentuvia tuotteita.

–Nyt on tarkoitus auttaa myös muutamia pienpanimoita, joilla ei ole ulosmyyntilupaa, kertoo Paavola.

Ulosmyyntiin tarvittavien lupien määrä kasvanut

Vaasalaisravintola Fondis ei ole suinkaan poikkeus. Koronavuoden aikana yhä useampi ravintola on tarttunut vuoden 2018 alussa voimaan astuneen uuden alkoholilain suomaan mahdollisuuteen myydä ravintolasta ulos alkoholijuomia.

Alkoholituotteiden ulosmyyntiin anniskeluravintolat tarvitsevat kuitenkin luvan, jonka myöntää hakemuksen perusteella Aluehallintovirasto.

Lain tultua voimaan lupia haettiin aluksi laiskasti. Ensimmäisenä vuotena lupia myönnettiin vain 586.

Koronavuosi toi muutoksen. Pysyvien ja määräaikaisten ulosmyyntilupien määrä on kasvanut vuoden 2019 lopusta vuoden 2020 loppuun mennessä 1 330:een, eli noin kolmanneksen vuoden takaisesta.

– Anniskelun vähittäismyyntilupa on sellainen, jossa anniskelun yhteydessä sallitaan korkeintaan 5,5-prosenttisten alkoholijuomien vähittäismyynti ulos, kertoo Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas.

Makuprofiili muuttuu

Erikoisoluiden parasta ennen -päiväyksen lähestyminen on aiheuttanut huolta myös panimoissa.

Esimerkiksi kuopiolaisen RPS-Brewingin toimitusjohtaja Samuli Huuhtanen kertoo, että panimo on myynyt alennuksella Kuopio Rock -olutta euron hintaan, koska halusivat päästä eroon niistä ennen parasta ennen -päiväystä.

– Parasta ennen -päivällä on vaikutusta makuprofiiliin, siksi siitä pidetään kiinni, kertoo Huuhtanen

Päiväys lasketaan, kun olut on astioitu. Olut kyllä säilyy juomakelpoisena, mutta maku voi muuttua.

– Join jokin aika sitten 18 kuukautta vanhaa olutta. Siinä oli maku jo muuttunut. Aromit olivat kadonneet, kertoo Huuhtanen.

Hävikkiä myös hanaoluesta ja likööreistä

Ravintolasulku aiheuttaa anniskeluravintoloissa hävikkiä väistämättä. Fondiksen toimitusjohtajan Susanna Tuohiniemen mukaan myös hanaoluet happanevat, samoin pulloihin tai tölkkeihin pakatut yli 5,5-prosenttiset oluet.

– Niitä ei voida myydä ulos, joten niistä tulee hävikkiä ja tappiota, Tuohiniemi sanoo.

Ravintolan hyllyillä on myös paljon avattuja pulloja väkevää alkoholia. Liköörit ovat ensimmäisenä vaarassa pilaantua.

Toimitusjohtaja Susanna Tuohiniemi on harmissaan siitä, miten paljon ravintolassa myytäviä juomia menee pilalle alennusmyynnistä huolimatta. Kuva: Kalle Niskala / Yle

– Kaiken kaikkiaan tämä menetys lasketaan tuhansissa euroissa.

Kun koronakriisi on selätetty ja ravintolaelämä palaa ennalleen, ravintola todennäköisesti pienentää varastoaan.

– Voi olla, että mennään sellaiseen kiertävään malliin. Ei osteta varastoon niin monta eri merkkiä, vaan isompi erä jotain yksittäistä merkkiä. Sitten kun kaikki on juotu, tilataan jotain muuta, pohtii Tuomas Paavola.

Olutpulloja pöydillä baarissa.
Vaasalaisessa ravintolassa ryhdyttiin toimeen, jotteivät pullot pilaantuisi hyllyihin - erikoisolueet myydään ulos ilman katetta, sanoo ravintolapäällikkö

Lue seuraavaksi:

Mitä ravintolat voisivat tehdä hävikin vähentämiseksi? Voit osallistua keskusteluun torstaihin kello 23 saakka.

.
.