1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaalipalvelut

Sosiaalipalveluissa pulaa työntekijöistä Keski-Pohjanmaalla: tarvetta olisi heti kymmenelle työntekijälle

Taustalla on koulutetun työvoiman puute koko maassa.

Vakituisen väen lisäksi myös sijaisia on hankala saada. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Sosiaalipalveluissa kärsitään työvoimapulasta Keski-Pohjanmaalla. Jopa sosiaalityöntekijöiden vakituisia virkoja on vaikeaa saada täytettyä. Tällä hetkellä tarvetta olisi heti kymmenelle työntekijälle, kertoo Soiten sosiaalijohtaja Tarja Oikarinen-Nybacka.

– Se tietysti kuormittaa niitä työntekijöitä, mitä meillä on ja lisää kiirettä. Asiakkaille ei välttämättä jää niin paljon aikaa kuin sellaisessa tilanteessa, jos vakanssit olisivat täynnä.

Taustalla on koulutetun työvoiman puute koko maassa, ja työ myös koetaan raskaaksi ja vaativaksi. Erityisen haastavaa rekrytointi on lastensuojelussa ja perhesosiaalityössä. Pulaa työntekijöistä on muuallakin, kuten vammaishuollossa ja terveyssosiaalityössä.

– Eri puolilla Suomea on suuria vaikeuksia saada vakansseja täyteen eli työntekijöitä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi. Toisena varmaan vaikuttaa se, että työ on hyvin vaativaa ja ajoittain raskastakin. Toisaalta se on myös antoisaa, Oikarinen-Nybacka sanoo.

Kesäsijaisia ei juuri saatavilla

Myös sijaisia on hankala saada. Keski-Pohjanmaalla on jo totuttu siihen, että sosiaalihuollossa sijaisia käytetään hyvin vähän.

– Kesä saadaan menemään työjärjestelyillä ja erilaisilla ratkaisuilla sekä neuvottelemalla. Yleensä kesäaikana tilannetta helpottaa se, että palvelujen käyttö ei ole yhtä korkeaa kuin muina aikoina. Toki ilman sijaisia pärjääminen tarkoittaa tiettyä sumaa töissä ennen ja jälkeen lomakauden.

Työntekijöiden houkuttelemiseen on käytetty monenlaisia keinoja. Oikarinen-Nybackan mukaan Soitessa on panostettu hyviin työjärjestelyihin, esimiestyöhön ja palkkaratkaisuihin. Myös koulutusta ja työnohjausta on tarjolla.

– Yleensä työryhmien toimivuus on sosiaalityöntekijöille hyvin tärkeää, mikä lisää myös työpaikkojen vetovoimaa.

Nopeaa helpotusta tilanteeseen ei ole näkyvissä. Oikarinen-Nybacka pitää kuitenkin tärkeänä, että alan koulutusta on saatavilla paikallisissa oppilaitoksissa.

– Ilman sitä tilanne olisi varmasti vielä huonompi, Oikarinen-Nybacka toteaa.

Lue lisää Ylen uutisia Keski-Pohjanmaalta täältä.