Hyppää sisältöön

Strutsinmunan maalaaminen ikivanhalla tekniikalla kestää 25 tuntia – katso videolta, kuinka upea pääsiäismuna kuoriutuu vahan alta

Hanna Lintu hurahti munien maalaamiseen vahingossa. Kuuden paastonajan aikana on syntynyt jo 100 munaa.

Hanna Lintu esittelee koristeelliseksi maalattua strutsinmunaa ja kananmunaa.
Hanna Lintu taikoo muniin kuviot sävy kerrallaan. Video: Heikki Haapalainen / Yle

25 tuntia. Ainakin sen verran Hanna Lintu käytti aikaa, kun pääsi maalaamaan elämänsä ensimmäisen strutsinmunan.

– Sain neljä strutsinmunankuorta syntymäpäivälahjaksi. Se oli unelmien täyttymys. Kaverit vähän naureskelivat, mutta aviomies tiesi, että haaveeni on päästä maalaamaan niitä.

Harrastus alkoi vaivihkaa vuonna 2015, kun Linnun ystävä pyysi hänet munanmaalauskurssille Joensuun ortodoksisessa seurakunnassa. Hanna Lintu epäili, ettei homma kiinnosta häntä yhtään, mutta meni mukaan.

– Tokaisin ystävälleni, että en ikinä innostu nysväämisestä. Nyt nysvään 10 tuntia yhtä munaa, eikä tunnu missään, Lintu nauraa.

Munien kuviot piirretään mustekynällä. Hanna Lintu on siirtynyt vaikeampiin malleihin, kun taidot ovat karttuneet. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Munien maalaus vei mennessään. Kuuden vuoden – kuuden paastonajan – aikana on syntynyt noin sata munaa. Ensin kananmunia, sitten ankan-, hanhen-, kalkkunan- ja nyt viimein strutsinmuna.

Se painaa paljon ja sen kylkeen maalattu feenikslintu vaati monen tunnin työsuunnitelman ennen kuin Hanna Lintu aloitti maalaamisen. Näitä munia kun ei värjätä millä tahansa vesivärillä, vaan pisanka-tekniikalla.

Ikivanha vahatekniikka

Ukrainasta kotoisin oleva pisanka-tekniikka on satoja vuosia vanha. Hanna Lintu piirtää kuviot munan pintaan sulalla mehiläisvahan ja steariinin sekoituksella, johon hän kastaa perinteistä mustekynää. Noki värjää vahan mustaksi. Kun koukerot ja kuviot on piirretty ensimmäisen kerran munan pintaan, kuori uitetaan nestemäiseen värikylpyyn.

Sitten taas piirretään vahalla. Ajatuksen pitää olla mukana, sillä värit käytetään vaaleasta tummaan ja väri, joka jää vahan alle näkyy lopullisessa kuviossa. Kuulostaa monimutkaiselta ja sitä se aluksi on.

Kaikkien kylpyjen ja kuvioiden jälkeen vaha sulatetaan ja pyyhitään pois munan pinnalta, ja upea kuvio paljastuu.

Maalaushuoneessa soi Hanna Linnun ja hänen ystäviensä nuoruuden musiikki. "Ei todellakaan mitään hartausmusiikkia, vaan kun Spice Girlsin Wannabe lähtee soimaan, saa hyvää fiilistä maalaamiseen." Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

– Nyt näen jo päässäni valmiin munan, mutta aluksi piti tosissaan miettiä, että se minkä maalaan valkoiseen munaan mustalla, onkin lopullisessa koristeessa valkoista.

Muna on kiitos tärkeälle ihmiselle

Munia on koristeltu jo ennen Kristuksen aikaa. Kun kristinusko tuli 800-luvulla Ukrainaan, perinne muuttui pääsiäismunaperinteeksi.

– Ukrainassa tehdään pääsiäismuna jokaiselle perheenjäsenelle ja myös perheen kanat saavat jokainen oman värikkään koristemunansa, Lintu kertoo.

Myös Lintu muistaa ystäviään ja läheisiään upeilla pääsiäismunilla. Tänä vuonna jalkaleikkauksesta kuntouttanut fysioterapeutti saa kiitokseksi pisanka-munan.

– Kerron tällä tavalla, että ihminen on minulle tärkeä.

Hanhenmunat ja strutsinmuna ovat suuria kananmunaan verrattuina. Munat koristavat pääsiäisaikaa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Hanna Lintu nauttii sesonkiharastuksestaan, joka alkaa paastonajan myötä ja päättyy pääsiäiseen. Silloin loistavia munia on kotona esillä kaikkialla. Se korostaa ortodokseille pääsiäisestä helluntaihin jatkuvaa suurta juhlakautta.

Kirjoissa, Tiktokissa ja Pinterestissä on monta houkuttelevaa munamallia. Harrastus on sosiaalinen paitsi verkossa, myös kotona, kun ystävä tulee maalauskaveriksi.

– Laitamme soimaan Spice Girlsiä tai Tiktakia, ja se oikein kohottaa maalaamisen ja tämän ajan iloa.

Lue myös:

.
.