Hyppää sisältöön
Lisa Poutiainen pitelemässä valmistamaansa fursuit-maskottiasun päätä.Lisa Poutiainen oma tekemässään Manteli -nimisessä fursuit-maskottiasussaan.Lisa Poutiasien Lisan Pajan ilmoitustauluun nuppineuloilla kiinnitettyjä tarroja ja koriste-esineitä. Lisa Poutiaisen valmistama fursuit-maskottiasujen päitä sekä käsitassuja Lisan Otuspajassa.Lisa Poutiainen oma tekemässään Manteli -nimisessä fursuit-maskottiasussaan.Lisa Poutiainen oma tekemässään Manteli -nimisessä fursuit-maskottiasussaan.Lisa Poutiaisen suunnittelema Lisan Otuspaja -tarra.Lisa Poutiaisen valmistama fursuit-maskottiasun haalari.Lisa Poutiasen valmistama fursuit-asun pää Lisan Otuspajassa.Lisa Poutiaisen kankaita fursuit-maskottiasuja varten Lisan Otuspajassa.Lisa Poutiainen kokoamassafursuit-maskottiasun päätä.Lisa Poutiaisen valmistama fursuit-maskottiasun pää.Lisa Poutiaisen valmistama fursuit-maskottiasun haalari.Lisa Poutiainen oma tekemässään Manteli -nimisessä fursuit-maskottiasussaan.Lisa Poutiaisen suunnittelemia Lisan Otuspaja avaimenperiä.Lisa Poutiaisen tekemä Fursuit-maskottiasun käsitassu.Lisa Poutiainen ja hänen valmistama fursuit-asun maski Lisan Otuspajassa.

Pörröisten maskottien keinoemo

Käsityönä tehdystä mittatilauspuvusta maksetaan jopa parituhatta euroa.

Lisa Poutiaiselle taide on mielikuvituksen luomista näkyväksi. Hän inspiroituu eläimistä, peleistä, saduista ja myyteistä. Työkseen hän tekee fursuitteja eli turripukuja mittatilaustyönä. Asiakkaina on lähinnä aikuisia.

Turripuku on eläinhahmoinen asu, joka kuvastaa käyttäjäänsä. Hahmo on itse luotu ja yleensä sama, jollaisena on esiintynyt virtuaalimaailmassa.

Harrastajat jakautuvat erilaisiin ryhmiin. Toinen ryhmä on aikuisia, joissa on erityisen paljon miehiä. Suomessa mukaan on tullut nuoria, jotka ovat innostuneet ehkä eläintarinoista tai kiinnostuneet puvuista nähtyään niitä videopalvelu Tik Tokissa.

Lisa Poutiainen valmisti ensin pukuja vain omaan käyttöön. Kuvataideopintojensa aikana hän teki muutamia tilaustöitä. Pian hän huomasi, että pukujen tekeminen oli jopa hauskempaa kuin niiden käyttäminen.

Kouvolalainen Lisa Poutiainen päätyi turrien pariin cosplay-harrastuksen kautta, jonka hän aloitti 13-vuotiaana.. Ensimmäisen fursuitin hän näki pari vuotta myöhemmin animetapahtumassa ja ihastui siihen täysin.

Saatoin käyttää pukua kerran tapahtumassa ja myydä sen pois tehdäkseni uuden.

Lisa Poutiainen

Kaksi ja puoli vuotta sitten syntyi Lisan Otuspaja. Animaattorin työt vaihtuivat täysipäiväisesti turripukuihin. Yhden kokopuvun tekoon kuluu arviolta 150 työtuntia. Sen hinta on noin 1800 euroa.

Tosi monet säästävät pitkään rahaa, että voi tilata puvun. Tästä asiakas sanoi, että se on synttärilahja hänelle itselleen.

Lisa Poutiainen

Taitavasti käsityönä tehdylle hahmolle saa halutessaan vaikkapa liikkuvan leuan. Uusin trendi ovat magneettiset silmäluomet.

Magneetilla kiinnittyvillä silmäluomilla voi ilmettä muokata esimerkiksi uneliaaksi tai vihaiseksi.

Lisa Poutiainen

Puvuissa käytettäviä värikkäitä tekoturkiksia Lisa Poutiainen tilaa Yhdysvalloista. On tärkeää, että eriväriset kankaat ovat laadultaan samanlaisia, jotta lopputulos on tasainen.

Muita tärkeitä tarpeita ovat vaahtomuovi ja kuumaliima.

Päässä käytetään samaa karvaa kuin muussa asussa. Karva trimmataan lyhyemmäksi, jotta se on mahdollisimman aidon näköinen.

Hahmoista 80 prosenttia on koiraeläimiä. Niiden lisäksi joukossa on muita eläimiä, kuten kissoja ja lohikäärmeitä.

Lisan uusin oma hahmo on Manteli-lammas. Se on ehtinyt olla mukana yhdessä turritapahtumassa.

Manteli on luonteeltaan ujo, mutta se yrittää olla reipas. Manteli ihannoi paimenkoiria, mutta pelkää pelottavia hahmoja, kuten susia ja lohikäärmeitä.

Minusta on mukavaa tehdä hahmolle piirteitä, joiden avulla voin olla vuorovaikutuksessa toisten hahmojen kanssa.

Lisa Poutiainen

Suuri yleisö törmää näyttäviin asuihin kuitenkin harvoin, sillä pukuja käytetään lähes yksinomaan vain harrastajien omissa tapahtumissa, furryconeissa.

Nykyisin Lisa Poutiainen osallistuu tapahtumiin enimmäkseen omalla myyntipisteellään, jossa hän myy asusteiksi sopivia korvia ja häntiä. Harrastus on muuttunut unelmien työksi.

En voi kuvitella, mikä muu duuni olisi parempaa kuin asujen tekeminen.

Lisa Poutiainen

Tekijät

TekstiMinna Kaipainen
Kuvat ja videotAntro Valo