1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaatteet

Pörröisten maskottien keinoemo

Käsityönä tehdystä mittatilauspuvusta maksetaan jopa parituhatta euroa.

Lisa Poutiaiselle taide on mielikuvituksen luomista näkyväksi. Hän inspiroituu eläimistä, peleistä, saduista ja myyteistä. Työkseen hän tekee fursuitteja eli turripukuja mittatilaustyönä. Asiakkaina on lähinnä aikuisia.

Turripuku on eläinhahmoinen asu, joka kuvastaa käyttäjäänsä. Hahmo on itse luotu ja yleensä sama, jollaisena on esiintynyt virtuaalimaailmassa.

Harrastajat jakautuvat erilaisiin ryhmiin. Toinen ryhmä on aikuisia, joissa on erityisen paljon miehiä. Suomessa mukaan on tullut nuoria, jotka ovat innostuneet ehkä eläintarinoista tai kiinnostuneet puvuista nähtyään niitä videopalvelu Tik Tokissa.

Lisa Poutiainen valmisti ensin pukuja vain omaan käyttöön. Kuvataideopintojensa aikana hän teki muutamia tilaustöitä. Pian hän huomasi, että pukujen tekeminen oli jopa hauskempaa kuin niiden käyttäminen.

Kouvolalainen Lisa Poutiainen päätyi turrien pariin cosplay-harrastuksen kautta, jonka hän aloitti 13-vuotiaana.. Ensimmäisen fursuitin hän näki pari vuotta myöhemmin animetapahtumassa ja ihastui siihen täysin.

Saatoin käyttää pukua kerran tapahtumassa ja myydä sen pois tehdäkseni uuden.

Lisa Poutiainen

Kaksi ja puoli vuotta sitten syntyi Lisan Otuspaja. Animaattorin työt vaihtuivat täysipäiväisesti turripukuihin. Yhden kokopuvun tekoon kuluu arviolta 150 työtuntia. Sen hinta on noin 1800 euroa.

Tosi monet säästävät pitkään rahaa, että voi tilata puvun. Tästä asiakas sanoi, että se on synttärilahja hänelle itselleen.

Lisa Poutiainen

Taitavasti käsityönä tehdylle hahmolle saa halutessaan vaikkapa liikkuvan leuan. Uusin trendi ovat magneettiset silmäluomet.

Magneetilla kiinnittyvillä silmäluomilla voi ilmettä muokata esimerkiksi uneliaaksi tai vihaiseksi.

Lisa Poutiainen

Puvuissa käytettäviä värikkäitä tekoturkiksia Lisa Poutiainen tilaa Yhdysvalloista. On tärkeää, että eriväriset kankaat ovat laadultaan samanlaisia, jotta lopputulos on tasainen.

Muita tärkeitä tarpeita ovat vaahtomuovi ja kuumaliima.

Päässä käytetään samaa karvaa kuin muussa asussa. Karva trimmataan lyhyemmäksi, jotta se on mahdollisimman aidon näköinen.

Hahmoista 80 prosenttia on koiraeläimiä. Niiden lisäksi joukossa on muita eläimiä, kuten kissoja ja lohikäärmeitä.

Lisan uusin oma hahmo on Manteli-lammas. Se on ehtinyt olla mukana yhdessä turritapahtumassa.

Manteli on luonteeltaan ujo, mutta se yrittää olla reipas. Manteli ihannoi paimenkoiria, mutta pelkää pelottavia hahmoja, kuten susia ja lohikäärmeitä.

Minusta on mukavaa tehdä hahmolle piirteitä, joiden avulla voin olla vuorovaikutuksessa toisten hahmojen kanssa.

Lisa Poutiainen

Suuri yleisö törmää näyttäviin asuihin kuitenkin harvoin, sillä pukuja käytetään lähes yksinomaan vain harrastajien omissa tapahtumissa, furryconeissa.

Nykyisin Lisa Poutiainen osallistuu tapahtumiin enimmäkseen omalla myyntipisteellään, jossa hän myy asusteiksi sopivia korvia ja häntiä. Harrastus on muuttunut unelmien työksi.

En voi kuvitella, mikä muu duuni olisi parempaa kuin asujen tekeminen.

Lisa Poutiainen

Tekijät

Teksti

Minna Kaipainen

Kuvat ja videot

Antro Valo

Julkaistu 2.4.