Hyppää sisältöön

BBC:n Kiinan-kirjeenvaihtaja joutui muuttamaan Taiwaniin viranomaisten painostuksen takia

BBC:n mukaan Kiinan viranomaiset olivat painostaneet ja uhkailleet toimittajaa.

YK:n mukaan noin miljoona uiguurimuslimia on suljettu Xinjiangissa leireille, joissa heidät pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan.  Kuva: imago stock&people/ All Over Press

Kiinassa työskennellyt ja muun muassa uiguureista kirjoittanut Kiinan-kirjeenvaihtaja John Sudworth on lähtenyt Pekingistä Taiwaniin, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)keskiviikkona.

Sudworth joutui lähtemään, sillä työskentelystä Kiinassa on tullut liian vaikeaa. BBC:n mukaan kiinalaisviranomaiset ovat uhanneet ja painostaneet häntä.

Sudworth on raportoinut yhdeksänvuotisen kirjeenvaihtajuutensa aikana muun muassa Xinjiangin alueen uiguurien tilanteesta. Kiina on tuominnut BBC:n raportoinnin asiasta.

Xinjiang on ollut otsikoissa viime vuosina, koska Kiina on sulkenut alueen uiguuriväestöä pakkotyö- ja uudelleenkoulutusleireille.

YK:n mukaan noin miljoona uiguurimuslimia on suljettu Xinjiangissa leireille, joissa heidät pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan.

Euroopan unioni sekä Yhdysvallat ovat asettaneet Kiinalle pakotteita sen väitetyistä ihmisoikeusrikkomuksista johtuen.

Sudworthin kerrotaan jatkavan kirjeenvaihtajana, mutta kirjoittavan Kiinasta muiden toimittajien avulla Taiwanista käsin.

Viime vuonna Kiina karkotti muun muassa New York Timesin, Washington Postin ja Wall Street Journalin kirjeenvaihtajat.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: miksi Xinjiangin tilanne jatkuu länsimaiden ärhentelystä huolimatta?:

Marimekko poisti sivuiltaan maininnan, jossa se tuomitsee uiguurivähemmistöjen pakkotyön Kiinassa, kertoo Helsingin Sanomat. Stora Enso ilmoitti saman tien lopettavansa toimintonsa uiguurialueella, kun asiasta uutisoitiin kansainvälisessä mediassa. Kiinan ihmisoikeusrikkomukset Xinjiangin maakunnassa tuomitaan, mutta samalla alueen materiaaleista ollaan erittäin riippuvaisia. Ylen entinen Kiinan-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen kertoo Samille ja Toivolle, miksi tilanne ei muutu länsimaiden ärähtelystä huolimatta.

Lue lisää:

.
.