1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Joensuu lähestyy leviämisvaihetta – koronanyrkki väläyttelee suositusten kiristämistä

Ilmaantuvuusluku on jälleen noussut viimeisen viikon aikana. "Viimeaikaiset tartunnat olisivat olleet vältettävissä."

koronavirus
Vieraat kieltävä kyltti Pohjois-Karjalan keskussairaalan ulko-ovissa.
Viimeaikaiset tartunnat juontavat juurensa erityisesti perhetapaamisiin ja harrastuksiin.Heikki Haapalainen / Yle

Pohjois-Karjalan koronatapausten ilmaantuvuusluku on noussut viikon aikana siinä määrin, että alueellinen tilannekuvatyöryhmä katsoo koko maakunnan olevan edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Siun soten alueella nyt 28,02.

Työryhmä muistuttaa, että paineet suositusten kiristämisestä ovat olemassa, mikäli nykyisiä rajoituksia noudattamalla ei saada tilannetta kohentumaan.

– Tarvitsemme kaikkien apua parantaaksemme koronatilannetta maakunnassa. Suositusten noudattaminen on äärimmäisen tärkeää. Viettäkää pääsiäinen vain läheisten kesken kotona ja välttää muutenkin kaikkea ylimääräistä liikkumista sekä sosiaalisia kontakteja, vetoaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen koronanyrkin tiedotteessa.

Altistumisia harrastuspaikoissa

Siun soten infektioylilääkärin Jennifer Siebernsin mukaan viimeaikaiset tartunnat olisivat olleet vältettävissä noudattamalla suosituksia.

– Tartuntoja on saatu perheen ja suvun kesken järjestetyissä juhlissa, mutta myös muissa sosiaalisissa kontakteissa. Esimerkiksi harrastuksista saatujen tartuntojen määrät ovat nousussa, Sieberns sanoo.

Altistumisia on ollut viime päivinä muun muassa joensuulaisella Crossfit Pajalla sekä Kontiolahden avantouimareiden tiloissa.

Siun sote on koonnut sivuilleen altistumispaikat ja -ajat (siirryt toiseen palveluun), joiden osalta kaikkia altistuneita henkilöitä ei ole pystytty nimeämään ja tavoittamaan henkilökohtaisesti.

Joensuussa lähestytään leviämisvaihetta

Maakunnassa pidetään edelleen voimassa aiemmat suositukset tartuntojen ehkäisemiseksi.

– Paineet suositusten kiristämiseen ovat todellakin olemassa, Kaipiainen toteaa.

– Joensuussa ollaan jo lähestulkoon leviämisvaiheessa. Toivomme, että esimerkiksi ravintoloita koskevat rajoitukset saataisiin purettua pian. Tämä vaatii kuitenkin koronaepidemian rauhoittumista. Noudattakaa suosituksia, muistakaa maskit, pitäkää turvavälit ja välttäkää toistenne tapaamista, Sirpa Kaipiainen muistuttaa.

Viikolla 12 Siun soten toiminta-alueella uusia koronavirustartuntoja todettiin 27, kun edellisviikolla tartuntoja varmistui 24. Tartunnat keskittyivät Joensuuhun ja Liperiin, mutta yksittäisiä tapauksia varmistui myös Valtimolla, Nurmeksessa, Lieksassa, Liperissä ja Polvijärvellä. Joukkoaltistumisia todettiin viikon aikana kuusi kappaletta.

Kuluvalla viikolla keskiviikkoaamuun mennessä uusia tartuntoja on varmistunut kahdeksan. Karanteenissa koronaviruksella altistumisen takia oli keskiviikkoaamuna 179 henkilöä ja sairaalahoidossa kaksi.

Siun soten alueella oli annettu 28. maalikuuta mennessä yhteensä 30 175 rokoteannosta.

Lue lisää

Koronatilanne Pohjois-Karjalassa: massarokotukset alkavat ja niitä keskitetään, myös mökkiläisiä rokotetaan

Lue seuraavaksi