1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Yksityisiä kuntosaleja ei suljetakaan Pirkanmaalla: Avin mukaan ei ole riskiä, että sairaalahoidon tarve lisääntyisi merkittävästi

Pirkanmaan pandemiaryhmä suositteli tiistaina, että aluehallintovirasto määräisi yksityisiä liikunta- ja harrastustiloja suljettaviksi.

Kuvituskuva. Kuva: Matti Myller / Yle

Yksityiset kuntosalit ja muut sisäharrastustilat saavat olla jatkossakin auki Pirkanmaalla. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto katsoo, että julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevia tiloja ei tarvitse sulkea.

Avi ei toistaiseksi anna Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle tartuntatautilain pykälän 58 g mukaista määräystä.

Avin mukaan tilanteen muuttumiseen on kuitenkin syytä varautua.

Tiistaina Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä suositteli, että avi määräisi yksityisiä liikunta- ja muita harrastustiloja suljettaviksi.

Pandemiaryhmä suositteli myös, että kaikenikäisten harrastustoiminnasta pidetään edelleen taukoa. Kunnat ovatkin sulkeneet omia tilojaan laajalti.

Sairaalahoidon tarve lisääntynyt

Aluehallintovirasto kertoo tiedotteessa, että Pirkanmaalla sairaalahoidon tarve on jonkin verran lisääntynyt, mutta tällä hetkellä ei ole nähtävissä riskiä sairaala- ja tehohoidon tarpeen merkittävästä lisääntymisestä. Tämä on yksi kriteereistä, joiden perusteella tarvetta sulkea harrastustiloja arvioidaan.

Pirkanmaan alue on ollut kaksi viikkoa epidemian leviämisvaiheessa ja todettujen koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku on tasaantunut. Luku on tällä hetkellä hieman päälle 100 tapausta 100 000 asukasta kohden kahdessa viikossa.

Aluehallintovirasto perustelee päätöstään myös sillä, että Pirkanmaalla koronatartuntojen jäljitys toimii edelleen hyvin. Tartunnoista pystytään jäljittämään noin 80 prosenttia. Tartunnat painottuvat tällä hetkellä nuoriin aikuisiin.

Turvavälit pitää pystyä pitämään

Pirkanmaalla on jo käytössä monia suosituksia ja rajoituksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Voimassa on myös aluehallintoviraston ns. turvavälipäätös. Se velvoittaa alueen yksityisiä ja julkisia toimijoita varmistamaan sen, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää.

Virusmuunnokset tekevät Pirkanmaankin koronatilanteesta arvaamattoman. Muun muassa tämän vuoksi rajoituksia saatetaan joutua tarkastelemaan uudelleen, jos tautitilanne huononee.

Aluehallintovirasto korostaa, että kaikki Pirkanmaan asukkaat voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että tilanne saadaan haltuun nykyisillä toimenpiteillä.

Pirkanmaalla kerrottiin keskiviikkona 19 uudesta koronavirustartunnasta. Koko alkuviikon tartuntoja on ollut vähemmän kuin viime viikolla.

Pirkanmaan pandemiaryhmä päätti tiistaina, että yläkoulut ja toinen aste palaavat lähiopetukseen pääsiäisen jälkeen.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue myös:

Pirkanmaalla 19 uutta koronatartuntaa

Nuoret palaavat lähiopetukseen, kaikki kuntosalit ja muut liikuntatilat halutaan kiinni – Yle seurasi suorana Pirkanmaan infoa