Hyppää sisältöön

Voimisteluliitto ei rankaise kohun aiheuttanutta kruunupyyläisvalmentajaa

Telinevoimisteluvalmentaja jättäytyi pois tehtävästään itse jo aiemmin.

Kuva: Yle/Sofi Nordmyr

Voimisteluliiton kurinpitolautakunta ei rankaise lausunnoillaan kohun aiheuttanutta kruunupyyläisen urheiluseura IK Kronanin valmentajana toiminutta Linda Karlstömiä.

Hän ilmoitti jo aiemmin urheiluseuralle, että jättäytyy pois valmentajan työstä.

Voimisteluliitto katsoo, että sen tehtävänä on tutkia pääosin voimistelutoiminnassa tapahtuneita, epäiltyjä sääntörikkomuksia. Karlströmin tapaus liittyy taas hänen esiintymiseensä Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n dokumentissa, jossa hän muun muassa kyseenalaisti juutalaisten kansanmurhan laajuuden.

– Kurinpitoelimen toimivalta ei pääsääntöisesti ulotu tapauksiin, joissa kysymys on epäillystä epäasiallisesta toiminnasta seuratoiminnan ulkopuolella, kommentoi kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Suominen kurinpitolautakunnan tiedotteessa.

Voimisteluliiton tiedotteessa painotetaan, että kaikilla on oikeus ilmaista itseään mielipiteen ja sananvapauden perusteella.

– Sananvapaus ei ole täysin rajoittamaton, että tiettyjen asioiden ilmaisut voivat johtaa jälkikäteen seuraamuksiin. Tällöin kyseessä voi olla esimerkiksi kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen tai kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Urheilun sisäisiä kurinpitoseuraamuksia voidaan määrätä myös sääntöihin sidotun henkilön ilmaisujen perusteella, mikäli ne ovat sääntöjen vastaisia ja tapahtuvat urheilutoiminnan piirissä.

Liitto muistuttaa tiedotteessaan, että rasismille ja epäasialliselle käyttäytymiselle on voimistelussa nollatoleranssi. Rasismi seurojen ja liittojen toiminnassa johtaa kurinpitoseuraamukseen.

Urheiluseura ja kunta irtisanoutuivat Linda Karlströmin mielipiteistä heti SVT:n dokumentin julkaisun jälkeen joulukuussa.

Linda Karlström valmensi nuoria telinevoimistelijoita IK Kronanissa yli 10 vuotta. Seura on ollut tietoinen valmentajansa rokotekriittisyydestä, mutta Ruotsin television dokumentissa esille nousseet mielipiteet tulivat yllätyksenä.

SVT:n kaksi toimittajaa soluttautui mukaan rokotevastaiseen liikkeeseen ja Linda Karlströmin lähipiiriin puolentoista vuoden ajaksi. Osa dokumentin materiaalista kuvattiin salaa.

Kurinpitolautakunnan päätöksestä kertoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa-lehti verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

.
.