1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elämänlaatu

Paluu Lappiin

Kun koronatilanne Helsingissä huononi, Anniina Keiskander sai idean.

Helsinkiläisen Anniina Keiskanderin yksiössä Vallilassa on tyhjää.

On ollut jo yli kolme kuukautta.

Noin 800 kilometrin päässä Marjosaaressa, aivan Ruotsin ja Suomen rajalla, tyhjältä näyttää myös tämä punainen puutalo.

Sitä se ei kuitenkaan ole. Se on Anniina Keiskanderin äidin ja Miilu-kissan koti – sekä myös Keiskanderin itsensä tämänhetkinen oleskelupaikka.

Ensiksi ajattelin, että olen täällä kuukauden. Epidemiatilanne Uudellamaalla kuitenkin huononi. Ajattelin, että jos voin valita Helsingin ja Lapin talven väliltä, niin jälkimmäinen kuulosti paljon mukavammalta.

Anniina Keiskander

Helsinki on ollut Keiskanderin koti jo seitsemän vuoden ajan, eikä Lappiin kotikonnuille ole tullut tehtyä kuin lyhyitä visiittejä.

Oloni on aina ollut hieman kahtiajakautunut. Arkeni on kuitenkin ollut Helsingissä, enkä ole viitsinyt olla sieltä paljoa poissa. Nyt olen voinut toteuttaa toista puoltani täällä Lapissa.

Anniina Keiskander

Etätyöt sujuvat yhtä kätevästi Marjosaaresta kuin Vallilasta, mutta vapaa-aika on muuttunut täysin. Takapihalta pääsee hiihtämään, laskettelurinteille on matkaa kymmenen kilometriä ja samassa kylässä asuvan enon hevosilla pääse ratsastamaan, kun mieli tekee.

Kun Keiskander saapui jouluksi Lappiin, hän oli omaehtoisessa karanteenissa kaksi viikkoa. Jo pandemian alusta alkaen hän on seurannut keskustelua siitä, pitäisikö eteläsuomalaisten olla tulematta pohjoiseen näin korona-aikana.

Se ei ole helppo kysymys. Kantani on joustava, sillä on hienoa, että suomalaiset huomaavat Lapin arvon nyt, kun ulkomaille ei pääse. Kuitenkin toivon, että esimerkiksi bilettämään sinne ei nyt lähdettäisi.

Anniina Keiskander

Ystäviään Keiskander on ikävöinyt, mutta Helsinkiä ei juurikaan. Syy on yksinkertainen.

Sitä Helsinkiä jota kaipaan ei ikään kuin ole tällä hetkellä olemassa – mutta kun asiat palautuvat normaalimpaan, tulee varmasti olemaan todella euforista kokea jälleen sellaista elämää, jota siellä elin ennen.

Anniina Keiskander

Anniina Keiskander ei ole päättänyt, kauanko aikoo viettää aikaa Lapissa, mutta kiire pois hänellä ei ole. Hän on pohtinut jopa päästävänsä irti Helsingin-asunnostaan.

Näillä näkymin saatan olla täällä jopa kesän yli. Töiden puolesta sen pitäisi onnistua, sillä voin tehdä töitäni ongelmitta etänä.

Anniina Keiskander

Varjopuolistaan huolimatta koronatilanne on ollut Keiskanderille ainutlaatuinen mahdollisuus muuttaa ajattelumaailmaansa ja löytää elämään uutta perspektiiviä.

Se kiteytyy siihen, että olen voinut vaihtaa elämäntyyliäni näin radikaalisti.

Anniina Keiskander

Tekijät

Teksti

Tiina Karppi

Kuvat ja videot

Anniina Keiskander ja Kirsti Niva

Julkaistu 3.4.

Lue seuraavaksi