1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teho-osastot

Maaliskuu kiireinen koronan tehohoitokuukausi – kasvutrendi on kuitenkin taittunut

Vaikka koko kuun tehohoitolukemat ovat rumat, saattaa tehohoidon kokonaistarve koronan hoidossa olla laskusuunnassa. Myös koronan hoitojaksot ovat teho-osastoilla lyhentyneet.

Teho-osastot
Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa.
Jos hyvin käy, tehohoidon tarve koronataudin hoidossa on vähenemään päin. Kuva Espoon Jorvin sairaalasta viime heinäkuulta.Henrietta Hassinen / Yle

Päättyvän maaliskuun aikana tehohoitoon tuli enemmän koronapotilaita kuin kertaakaan epidemian aikana. Kuun 28. päivään mennessä oli maamme teho-osastoille tullut hoitoon kaikkiaan 133 koronasta kärsivää, ilmenee tehohoidon tuoreesta tilanneraportista (siirryt toiseen palveluun).

Toiseksi kiireisin hoitokuukausi on ollut vuoden 2020 huhtikuu, jolloin tehohoidossa oli 115 potilasta.

Viime viikkoina tehohoidossa on yhtä aikaa ollut enimmillään 64 koronapotilasta, mutta samanaikaisesti hoidossa olevien potilaiden määrä ei kuitenkaan ole noussut viime kevään tasolle.

Viimeksi kuluneen viikon aikana on myös nähty tehohoitopotilaissa hienoista vähenemistä ja maaliskuun viimeisenä päivänä teho-osastolla oli 50 koronapotilasta. Kasvutrendi on siis taittunut, mutta nähtäväksi jää, onko ilmiö pysyvä.

Kuopiossa toimiva kansallisen tehohoidon koordinoinnin toimisto seuraa päivittäin tehohoidon tilannetta koko maassa ja raportoi siitä sosiaali- ja terveysministeriölle ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Koko korona-aikana on Suomen tehohoito-osastoilla hoidettu yhteensä 678:aa koronapositiiviseksi varmistettua henkilöä. HYKS:n erityisvastuualueen teho-osastoilla näistä potilaista on ollut 63 prosenttia.

Hoitojaksot lyhentyneet

Tehohoitopotilaista 66 prosenttia on ollut miehiä. Tässä ei ole tapahtunut olennaista muutosta koko epidemian aikana.

Tehohoitopotilaiden keski-ikä on sen sijaan jonkin verran kasvanut. Yli 60-vuotiaita oli taudin ensimmäisen aallon aikana 43 prosenttia, mutta tämän vuoden alusta hoidetuissa heidän osuutensa on 55 prosenttia.

Hoitoajat ovat nykyisin jonkin verran lyhyempiä kuin keväällä 2020 ja keskimääräinen tehohoitojakso oli maaliskuussa 11 vuorokautta, kun se viime vuoden elokuuhun päättyneellä aikajaksolla oli 14 vuorokautta.

Koko maata ajatellen tehohoidon kapasiteetti ei ole ollut uhattuna, mutta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella koronapotilaiden hoitoon on tarvittu huomattavan suuri osuus tehohoidon kokonaiskapasiteetista. Tänä vuonna maaliskuun loppuun mennessä olikin 30 potilasta siirretty muihin sairaaloihin ylikuormituksen välttämiseksi, heistä suurin osa HUS-alueelta.

Suomessa on kaikkiaan 273 tehohoitopaikkaa niillä osastoilla, joilla koronapotilaita pystytään hoitamaan.

Lue Ylen tuoreimmat koronauutiset tästä.