Hyppää sisältöön

Ranska sulkee koulut ja päiväkoteja, osa tiukemmista rajoituksista koskemaan koko maata

Ranska presidentti kertoi koronarajoituksista illalla televisiopuheessaan.

Uusista rajoituksista kertoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA

Ranskassa koulut suljetaan kolmeksi viikoksi ja jo osassa maata voimassa olevat tiukemmat rajoitukset alkavat koskea koko Ranskaa.

Asiasta kertoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskiviikkona illalla pitämässä puheessaan.

– Menetämme hallinnan, jos emme toimi nyt, sanoi Macron.

Koulut ovat Ranskassa ensin pääsiäisen jälkeen vajaan viikon etäopetuksessa, sitten kaksi viikkoa lomalla, jonka jälkeen ylemmät luokat siirtyvät etäopetukseen viikoksi ja alemmat palaavat lähiopetukseen.

Macronin mukaan koulujen sulkeminen on paras ratkaisu. Hänen mukaansa koulut on onnistuttu pitämään auki pidempään kuin monessa naapurimaassa. Myös osa päiväkodeista suljetaan.

Ranskassa on ollut voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto tammikuusta lähtien.

Tiukempia rajoituksia on ollut voimassa esimerkiksi Pariisissa. Näitä rajoituksia määrätään maanlaajuisiksi ja ne alkavat lauantaina ja kestävät kuukauden. Myös alueiden välinen matkustaminen kielletään rajoitusten aikana.

Pariisissa ja muilla alueilla, joilla virus leviää nopeasti, käytössä on myös muita liikkumisrajoituksia, ja ei-välttämättömiä liikkeitä on määrätty suljettavaksi.

Macron lupasi kuitenkin myös, että toukokuussa Ranska voisi alkaa höllentää koronarajoituksia.

Ranskassa koronan vuoksi on kuollut yli 95 000 ihmistä.

Ranskan koronastrategia on viime kuukausina nojannut ulkonaliikkumiskieltojen ohella ravintoloiden ja joidenkin kauppojen sulkemiseen.

Maan hallinto on yrittänyt välttää uusia sulkutiloja, mutta alueelliset tautikeskittymät näyttävät haastavan hallinnon linjaa.

Selitetty yksityiskohtaisemmin koulujen opetusjärjestelyjä 1.4. klo 15.48.

Lue myös:

Toimittajalta: Ranskassa sain ulkoilla vain lupalapun kanssa kodin läheisyydessä – Suomen rajoitukset olisivat kevytversio siitä, mitä muualla on nähty

Nizzassa on kokeiltu monta erilaista koronarajoitusta vuoden aikana – suomalainen ravintolayrittäjä: "En itse jaksa surra tilannetta"