1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltojen politiikka

Biden julkisti 2,3 biljoonan dollarin infrastruktuuriohjelmansa, joka lupaa miljoonia työpaikkoja ja Kiinan päihittämisen taloudessa

Build Back Better -ohjelman kustannukset on osittain määrä kattaa nostamalla yritysveroa 21 prosentista 28:aan. 

Yhdysvaltojen politiikka
Joe Biden puhuu.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julkisti infrastruktuuriohjelmansa, jota hän kuvaili suurimmaksi työllisyysinvestoinniksi sitten toisen maailmansodan.Jim Watson / AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on esitellyt ehdotuksensa jättimäiseksi, 2,3 biljoonan dollarin ohjelmaksi, jonka tarkoitus on uudistaa maan murenemaan päässyttä infrastruktuuria.

Biden kertoi ohjelman luovan miljoonia työpaikkoja ja mahdollistavan muun muassa sen, että Yhdysvallat voisi voittaa Kiinan kansainvälisen talouden kentillä. Kahdeksan vuoden ajalle levittyvän Build Back Better -ohjelman kustannukset on osittain määrä kattaa nostamalla yritysveroa 21 prosentista 28:aan.

Suunnitelmassa panostetaan muun muassa tieverkostoihin, tietoliikenneyhteyksiin ja puhtaisiin energiaratkaisuihin. Nämä panostukset auttavat Bidenin mukaan elvyttämään koronaviruksen heikentämää taloutta ja palauttavat kansainvälistä kilpailukykyä.

– Olen varma, että jos tomimme nyt, 50 vuoden päästä ihmiset palaavat tähän aikaan ja sanovat, että tämä oli se hetki, kun Yhdysvallat voitti tulevaisuuden, Biden sanoi Pittsburghissa puuseppien koulutuskeskuksessa pitämässään puheessa.

Biden sanoi uskovansa "amerikkalaiseen kapitalismiin". Hän kuitenkin painotti verkkokauppajätti Amazonin kaltaisten yritysten käyttävän porsaanreikiä välttääkseen verojen maksun ja sanoi tämän olevan väärin.

Bidenin mukaan hänen suunnitelmansa tulisi palkitsemaan ahkerat amerikkalaiset.

– Kun (Donald) Trumpin verolaki hyväksyttiin, 83 prosenttia rahasta meni rikkaimmalle yhdelle prosentille. Tämä ei ole pyrkimys kostoon. Kyse on mahdollisuuksien avaamisesta kaikille muille. Totuus on, että meillä kaikilla menee paremmin, kun meillä kaikilla menee hyvin, Biden sanoi.

Luvassa kitkerä taisto

Bidenin puheen uskotaan olevan alkulaukaus kitkerälle taistelulle kongressissa, jossa demokraateilla on vain pieni enemmistö. Republikaanit tulevat vastustamaan suunnitelmaa, jonka he ovat tuominneet liiallisena valtion rahojen tuhlaamisena.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell kutsui suunnitelmaa "Troijan hevoseksi" vasemmistolaisille, joka toisi korkeammat verot ja tukea ammattiliitoille.

– Kansakuntamme tarvitsisi vakavaa, kohdennettua infrastruktuurisuunnitelmaa, McConnell sanoi lausunnossaan.

Bidenin suunnitelma on hänen mukaansa vain "viimeisin liberaalien toivelista" ja "suuri menetetty tilaisuus".

Vaikutusvaltainen Yhdysvaltain kauppakamari kiitteli Bidenin hallintoa siitä, että infrastruktuuri on asetettu etusijalle. Kauppakamarin mukaan suunnitelmassa mennään kuitenkin metsään siinä, kuinka ohjelma rahoitetaan.

Tulevat kuukaudet näyttävät, miten Bidenin infrastruktuuriohjelman käy. Uudelle massiiviselle kuluerälle tuskin löytyy tukea etenkään republikaaneilta, jotka vastustivat koronapakettiakin. Myös jotkut maltilliset demokraatit voivat suhtautua infrastruktuuriohjelmaan nihkeästi, etenkin jos sen rahoittamiseksi vaaditaan veronkorotuksia.

Maaliskuun alussa kongressi hyväksyi tiukan väännön jälkeen 1,9 biljoonan dollarin koronaelvytyspaketin. Paketti muun muassa toi valtaosalle amerikkalaisista 1 400 dollarin shekin ja antoi miljardien lisärahoituksen osavaltioille ja paikallishallintoon.

Uutissivusto Axiosin mukaan edustajainhuoneessa useammat maltilliset demokraatit ovat ilmaisseet huolensa liian kovasta kulujen kasvattamisesta koronakriisin keskellä. Myös senaatissa Bidenilla riittää työtä maltillisten demokraattien taivuttelemiseksi suunnitelmansa taakse.

Presidentti itse on luottavainen, että ohjelma tulee saamaan tukea myös republikaanien puolelta. Hän on myös valmis neuvottelemaan heidän kanssaan ohjelman sisällöstä.

– En usko, että löydätte yhtään republikaania kongressista, jonka mielestä infrastruktuurissamme ei ole parannettavaa. Kiina ja muut maat syövät meidän lounastamme, Biden sanoi.

Hänen mukaansa neuvottelut tullaan käymään hyvässä hengessä.

– Mutta meidän on tehtävä se.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi