1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Miljoonan koronarokotetun raja ylittyy ensi viikolla – 79-vuotias Erkki Helin haaveilee jo matkailuautoreissusta

THL muistuttaa, että koronarokotuksen saaneet eivät vapaudu koronarajoituksista ja varovaisuuden noudattamisesta.

koronarokote
Erkki Helin ottaa kahvipannun pois kahvinkeittimestä.
Erkki Helin on viettänyt monta pääsiäistä matkailuautossa Lapissa. Nyt auto seisoo tiiviisti kotipihassa.Dani Branthin / Yle

Koronarokotusten edistyminen saa monet suunnittelemaan jo tulevaa ja haaveilemaan entistä vapaammasta arjesta.

Lahtelainen 79-vuotias Erkki Helin ja hänen vaimonsa Maija saivat ensimmäisen koronarokotuksensa kuusi viikkoa sitten.

– Olemme eläneet vielä hissukseen. Seuraamme kuitenkin tarkasti, mitä kesä tuo tullessaan.

Ensi viikolla yli miljoona suomalaista on saanut ainakin yhden koronarokotuksen.

Miljoonan rokotusannoksen (siirryt toiseen palveluun) raja on jo mennyt rikki, sillä osa ihmisistä on saanut jo molemmat annokset eli myös toisen tehosteannoksen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo, että Suomessa rokotetaan kaikkiaan runsaat 4,5 miljoonaa ihmistä. Rokotukset annetaan yli 16-vuotiaille.

Tällä viikolla rokotteita tuli Suomeen toistaiseksi ennätysmäärä eli noin 280 000 annosta.

Lähiviikkoina rokotteita saadaan Kontion mukaan aiempaa enemmän.

– Seuraavan kolmen viikon aikana saamme noin 200 000 annosta viikossa, mikä on reilusti aikaisempaa perustahtia enemmän.

Lauantaihin mennessä ainakin yhden koronarokoteannoksen saaneita on 17,5 prosenttia väestöstä. Koronavirus- ja rokotustilanteesta voit lukea lisää täältä.

Mökkireissu ja Länsi-Suomen kierros mielessä

Päijät-Häme on viruksen ilmaantuvuustilastossa (siirryt toiseen palveluun) tällä hetkellä kolmantena heti Uudenmaan ja Varsinais-Suomen jälkeen.

Erkki Helinin on tarkoitus saada toinen koronarokotuksensa toukokuun puolivälissä.

Koronapandemian takia vähälle käytölle jäänyt matkailuauto on tuotu muutama päivä sitten pihalle. Auton valmistelussa ei hoppuilla, mutta karavaanarisielun haave mökkireissun lisäksi on selvä.

– Olen Länsi-Suomesta kotoisin, niin ehkä sellainen pieni Länsi-Suomen kierros on mielessä jossain vaiheessa, jos on turvallista liikkua. Viime kesänä istuttiin lapsuuskaverin kanssa maskit päässä Kokemäellä ja tarinoitiin hetki. Lappi saa jäädä tänä keväänä ja kesänä pois.

Normaalina vuonna Helinin matkailuauton mittarin kertyy noin 15 000 kilometriä. Elokuun 2019 jälkeen autolla on ajettu noin 7 000 kilometriä.

Matkailuauto Erkki Helinin pihassa Lahdessa.
Helinin matkailuauton varustelu kesän varalle on alkanut. Dani Branthin / Yle

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio muistuttaa, että rokotteiden suoja taudin vakavaa muotoa vastaan on erittäin hyvä.

Täydellinen rokotteiden antama suoja ei kuitenkaan ole: THL tutkii parhaillaan Vantaalla hoitokodin koronaepidemiaa, jossa tartuntoja on todettu myös jo ainakin yhden rokoteannoksen saaneilla henkilöillä.

– Meillä ei ole myöskään vankkaa tutkimustietoa vielä, kuinka rokotteet ehkäisevät taudin edelleen tartuttamista, ja miten rokotteet toimivat tartuttamista vastaan, Kontio sanoo.

Eli kaksi rokotetta ei vapauta esimerkiksi hygieniasta huolehtimisesta, maskin käytöstä ja muiden koronarajoitusten noudattamisesta.

– Toki se oma suoja on erinomainen tautia vastaan, mutta muihin ihmisiin suhtautumista ei pitäisi kauheasti muuttaa.

Samalla linjalla on Erkki Helin.

– Kyllä mä uskoisin näitä terveysviranomaisia, sillä heillä on paras mahdollinen tieto. Kysymys on omasta ja tietysti läheisten turvallisuudesta.

Uusimmat tiedot koronaviruspandemista löytyvät täältä.

Lue lisää:

Yle selvitti: Mitä sanoo muu Suomi, jos helsinkiläiset saavat koronarokotteensa ensin? Etenkin hoitajien ja lääkärien tilanne huolettaa

Vertailimme rokotuskattavuutta kuudessa metropolissa ja Helsinki nousi kärkeen – johtajalääkäri Timo Lukkarinen: “Rokotusten antamaan suojaan ei voi silti vielä tuudittautua”

Lue seuraavaksi