1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työelämävalmennus

Nuorten TET-jaksot jäivät pandemian jalkoihin – Etelä-Savossa 4H:n opettamat työelämätaidot ovat entistä tärkeämpiä

Työelämävalmennuksessa saa tietotaitoa, joka voi auttaa kesätyön löytämisessä.

Työelämävalmennus
En skottkärra.
4H-järjestö auttaa nuoria löytämään työpaikat kesäksi. Kuvituskuva.YLE/Roger Källman

Pieksämäellä ja Kangasniemelle parannetaan nuorten työelämätaitoja 4H- järjestön voimin. 4H:n koulutuksessa nuori saa perusteet työn hakemisesta, työelämän pelisäännöistä sekä asiakaspalvelusta.

Koulutus on korona-aikana entistä tärkeämpää, sillä pandemia on perunut työelämään tutustumisjaksoja, joiden kautta moni nuori on saanut ensikosketusta työelämään.

– Kyllähän se harmittaa, että TET-jakso jäi pois. Siitä olisi ollut apua kesätöiden hakemisessa ja olisi saanut vähän tutkia, mikä se oma ala voisi olla, kertoo ysiluokkalainen Venla Paunonen.

Työelämävalmennuksen tarkoituksena on saada kesätyöpaikka jokaiselle alueen 219:sta ysiluokkalaiselle

Viime kesänä Pieksämäen ja Kangasniemen ysiluokkalaisista 41 prosenttia sai kesätyöpaikan. Lisäksi kuusi nuorta perustivat omia yrityksiä, joilla he työllistivät itsenä kesäksi.

Yksi viime vuonna nuoria työllistäneistä yrityksistä on pieksämäkeläinen Heponiemen tila. Tilan emäntä Ulla Hynninen pitää järjestön kautta tehtävää kesätyötä yrityksen kannalta näppäränä.

– Se on yrittäjän kannalta mutkaton tapa palkata kesätyöntekijä. 4H laskuttaa minua ja hoitaa palkanmaksun. Mitä vähemmän yrittäjällä on paperisotaa, niin sitä parempi, kertoo Hynninen.

Hynninen on ollut tyytyväinen kesätyöntekijöihinsä ja aikoo jatkaa yhteistyötä 4H järjestön kanssa vielä tulevaisuudessa.