Hyppää sisältöön

Jihadistit hamuavat uusia alueita Mosambikissa – tuleeko rauhaisasta rantavaltiosta Isisin uusi tukikohta?

Eteläiseen Afrikkaan Mosambikiin on aukeamassa uusi ääri-islamilaisten ryhmien rintama.

Mosambikissa on ollut suhteellisen rauhallista 1990-luvulla päättyneen pitkän sissisodan jälkeen. Tomazina Cassianon vauva on saanut nauttia väkivallattomasta jaksosta elämänsä alkutaipaleella. Kuva: Luis Fonseca / EPA

Ääri-islamilainen ryhmittymä on alkuvuodesta kiihdyttänyt iskujaan siviilejä vastaan 31 miljoonan asukkaan Mosambikissa.

Jihadisteilla on yhteyksiä Isisiin, vaikka ryhmittymä toimii kaukana Isisin perinteisiltä alueilta Syyriasta ja Irakista. Terrorihyökkäyksiä on tehty vuodesta 2017 erityisesti Cabo Delgadon maakunnassa.

Maaliskuun lopulla hyökkäysten kohteena on ollut erityisesti Palman kaupunki. Kokosimme tähän kysymyksiä ja vastauksia Mosambikin murroksesta.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Keitä kapinalliset ovat?

Ryhmän virallinen nimi on Ahlu Sunnah wa-l-Jama’ah (ASWJ).

Yhdysvallat on luokitellut "Isis Mosambikin" ulkomaiseksi terroristijärjestöksi ja sen johtajaksi arvellun tansanialaisen Abu Yasir Hassanin etsittyjen rikollisten listalle.

Yleisemmin joukkiota kutsutaan al-Shababiksi. Sillä ei kuitenkaan tiettävästi ole yhteyksiä samannimiseen Somaliassa toimivaan Al-Qaeda-terroristijärjestöön liitoksissa olevaan ryhmään.

Nuorista miehistä koostuvat ja hyvin organisoidut joukkiot näyttävät kykenevän järjestäytyneisiin iskuihin. Ryhmän aseistus on uutta rynnäkkökivääreistä raketinheittimiin.

Ryhmää ulkoisesti yhdistävä tekijä on punainen päähuivi.

Ryhmässä arvioidaan olevan noin 4 000 jäsentä. Mosambikin armeijan tiedustelun mukaan puolet heistä on aseistettuja. Mukana on taistelijoita myös Tansaniasta ja Somaliasta.

Mosambikin väestöstä kaksi kolmasosaa asuu maaseudulla. Erityisesti katovuosien ahdinko ja työttömyys lisää ääriliikkeiden vetovoimaa. Kuva: Luis Miguel Fonseca / EPA

Mitä ryhmä tavoittelee?

Ryhmä näyttää pyrkivän Syyrian ja Irakin mallin mukaan tiukkaa sharia-lakia noudattavan kalifaatin perustamiseen.

Se jäljittelee syyrialaisia ja irakilaisia ryhmiä myös toimintatavoissaan. Esimerkiksi Palman kaupungin valtauksen yhteydessä on mestattu siviilejä.

Ryhmä on kohdistanut iskunsa pohjoiseen Mosambikiin, missä sijaitsee koko maanosan suurin energia-alan hanke, rakenteilla oleva nesteytetyn maakaasun laitos. Kaasun viennin on määrä alkaa vuonna 2022.

Ranskalainen energiajätti Total on joutunut supistamaan Mosambikin toimintojaan jatkuvien, tuotantoyksiköihin tehtyjen hyökkäyksien vuoksi. Kaasuvarojen hyödyntämiseen on investoitu Deutsche Wellen mukaan (siirryt toiseen palveluun)lähes 17 miljardia euroa.

Väkivaltaisuuksien keskiössä olevassa Cabo Delgadon maakunnassa on runsaasti kaasuvaroja. Infrastruktuurin raunioittaminen näyttää olevan yksi ryhmän lyhyen aikavälin tavoitteista.

Tuhansia ihmisiä on paennut väkivaltaisuuksia Pemban satamakaupunkiin. Laivojen saapumista on odotettu myös kriisiä edeltävinä aikoina. Kuva: Luis Miguel Fonseca / EPA

Miksi sekasorto lisääntyy Mosambikissa?

Mosambikissa taistelijoita ajavat ääri-islamistien riveihin samat syyt kuin muuallakin: köyhyys ja syrjäytyminen. Mosambik kuuluu Afrikan köyhimpiin maihin viime vuosien suhteellisen hyvästä, vajaan neljän prosentin talouskasvusta (siirryt toiseen palveluun) huolimatta.

Väkivaltaisuuksien tyrehdyttämistä vaikeuttaa myös Mosambikin hallituksen epämääräinen linja suhteessa hyökkääjiin.

Viranomaiset ovat syyttäneet aseellisista iskuista paitsi islamistiryhmiä myös naapurimaita. Hallituksen mukaan mosambikilaiset kaivosmiehet ovat joutuneet muun muassa tansanialaisten vehkeilijöiden uhreiksi ja suostuneet laittomiin salakuljetusoperaatioihin.

Myös mosambikilaiset liikemiehet ovat olleet sekasorron lietsonnasta epäiltyjen listalla. Paikallisen yrittäjäryhmän sanotaan rahoittavan ääri-islamisteja, koska he eivät halua hallituksen rajoittavan hakkuita metsäalueilla.

Mitä muut tekevät saadakseen väkivallan kuriin?

Mosambikin hallitus on lähettänyt joukkoja taistelujen kohteeksi joutuneeseen Palmaan.

Se on turvautunut myös ulkomaisiin palkkasotureihin jihadistien kukistamiseksi. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Mosambikissa on toiminut venäläisen Wagner-yksikön sotilaita neuvonantajatehtävissä ainakin vuonna 2020. Myös Yhdysvallat kouluttaa paikallisia joukkoja terrorismintorjunnassa.

Eteläisen Afrikan maiden alueellinen yhteistyöjärjestö SADC on pitänyt Zimbabwen Hararessa hätäkokouksen väkivallan vähentämiseksi. Järjestön jäsenmaiden kuten Etelä-Afrikan, Tansanian ja Zimbabwen on toivottu ryhtyvän yhteistyöhön Mosambikin kanssa selkkauksen leviämisen estämiseksi.

Afrikan unioni vaati torstaina kansainvälistä yhteisöä apuun epävakauden vähentämiseksi Cabo Delgadossa.

Mitä seurauksia väkivallalla on?

Ääriryhmien hyökkäysten seurauksena yli 700 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja yli 2 600 ihmistä on kuollut.

Taistelu Palman hallinnasta on lisännyt nopeasti pakolaisten määrää. Tuhansia ihmisiä on saapunut Afungin niemimaalle Pemban satamakaupunkiin ja kaasuntuotantolaitoksen alueelle hakemaan turvaa väkivallalta.

Osa sekasortoa paenneista on tullut rajan yli Tansanian puolelle.

Mosambikin naapurimaat ovat huolissaan paitsi pakolaisten määrän nopeasta kasvusta myös ääriryhmien aseman vahvistumisesta alueella.

Ääri-islamin afrikkalaisia suuntauksia tutkiva Tore Hamming kirjoittaa Lawfare-verkkojulkaisussa (siirryt toiseen palveluun), että Mosambikin Isis on osoittanut kykenevänsä ottamaan haltuunsa laajoja alueita lyhyessä ajassa.

Hamming arvioi, että Palman jälkeen ryhmä keskittää voimansa Muidumbeen, jossa on jo ollut yhteenottoja kaupungin hallinnasta.

Lue myös:

.
.