1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveystarkastukset

Pakolliset terveystarkastukset alkoivat Nuijamaan rajanylityspaikalla, jonne niitä ei aiemmin haluttu – poliisilta voidaan pyytää virka-apua, jos matkustaja kieltäytyy

Terveystarkastuksesta kieltäytyminen on ollut tähänkin asti harvinaista.

Nuijamaan rajanylityspaikalla oli torstaiaamuna hiljaista. Virpi Aralinnan mukaan selvästi suurin osa matkustajista suhtautuu terveystarkastukseen neutraalisti tai myönteisesti. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Yhdeksän rajanylittäjää on kieltäytynyt terveystarkastuksesta Nuijamaan rajanylityspaikalla Lappeenrannassa viimeisen viikon aikana. Nyt kieltäytymisille tulee piste: terveystarkastukset ovat torstaista alkaen pakollisia myös Nuijamaalla.

Pakollinen terveystarkastus tarkoittaa sitä, että matkustajan täytyy joko osallistua rajanylityspaikalla koronavirustestiin tai esittää testistä vapauttava dokumentti.

Terveystarkastukset ovat olleet jo aiemmin pakollisia Helsingin satamissa, Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Vaalimaan rajanylityspaikalla. Nyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut päätöstään asiasta 30. huhtikuuta asti, ja samalla se laajenee koskemaan myös Nuijamaata.

Lue lisää: Pakolliset terveystarkastukset alkavat Nuijamaan raja-asemalla huhtikuun alussa – muiden rajanylityspaikkojen terveystarkastuksille jatkoaikaa

Terveysneuvonta ja koronatestaus alkoivat Nuijamaalla alkuvuodesta. Aiemmin osallistuminen perustui vapaaehtoisuuteen. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Aiemmin Nuijamaa jäi avin päätöksen ulkopuolelle sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten toiveesta.

Myöhemmin sairaanhoitopiiri muutti kantaansa asian suhteen. Linjamuutoksen syynä olivat maakunnan pahentunut koronatilanne ja epäilys siitä, että liikennettä saattaisi ohjautua Vaalimaalta Nuijamaalle.

Imatran rajanylityspaikkaa avin päätös ei koske, sillä liikenne on ohjattu Imatralta Nuijamaalle.

Lue lisää: Sote-yhtymä sai erivapauden pakkotesteistä Venäjän rajalla – nyt se muutti mielensä: "Kohtuullista, kun kansalaisetkin joutuvat myöntymään"

Kieltäytyneitä vain vähän

Nuijamaan terveystarkastuksista vastaavan palvelupäällikön Virpi Aralinnan mukaan terveystarkastusten pakollisuus ei juurikaan muuta arkea.

– Olemme aika hyvin saaneet testiin ne ihmiset, joilla ei ole ollut esittää asianmukaista todistetta negatiivisesta testistä tai sairastetusta covidista. Kieltäytyjiä on ollut tosi vähän, hän kertoo.

Viimeisen viikon aikana terveystarkastuksesta on kieltäytynyt siis yhdeksän, edellisellä viikolla kaksi ja sitä edellisellä viikolla kuusi matkustajaa. Samaan aikaan koronavirusnäytteitä on otettu noin 300 viikossa.

– Monet kieltäytyneistä ovat olleet vähän kuin transit-matkustajia, eli he ovat menossa Ruotsiin tai lentoasemalle ja sitä kautta tulee näitä testausasioita, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka kertoo.

Nuijamaan terveystarkastuksista vastaava palvelupäällikkö Virpi Aralinna kertoo mahdollisista toimenpiteistä. Toimittajana Silva Nieminen.

Tarvittaessa virka-apua

Aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan, ettei juuri kukaan ole käytännössä kieltäytynyt terveystarkastuksesta niillä rajanylityspaikoilla, joissa tarkastukset ovat olleet pakollisia ennen Nuijamaata.

Esimerkiksi Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo tiedotteessa, ettei kukaan ole kieltäytynyt.

Jos matkustaja ei halua osallistua terveystarkastukseen, hänelle pyritään Aralinnan mukaan ensisijaisesti perustelemaan, miksi terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista.

– Jos sitkeästi on sitä mieltä, että "en halua", meidän täytyy vähintäänkin saada henkilötiedot, Aralinna sanoo.

Tarvittaessa apua pyydetään rajavartijoilta, ja jos kieltäytyminen edelleen jatkuu, otetaan yhteyttä poliisiin.

– Poliisi tekee virka-apupyynnön rajavartijalle, antaa ohjeet ja sopii sanktioista, sakoista ja muusta, Aralinna kertoo.

Lisäksi rajanylityspaikalta soitetaan Eksoten tartuntatautilääkärille, joka puolestaan arvioi edellytykset tehdä päätös pakkokaranteenista.

Nuijamaan terveystarkastuksista vastaava palvelupäällikkö Virpi Aralinna kertoo, millaisen vastaanoton rajanylityspaikan terveysneuvonta on saanut matkustajilta. Toimittajana Silva Nieminen.

Rajalla yksittäisiä tartuntoja

Nuijamaan rajanylityspaikalla on otettu positiivinen koronavirusnäyte viimeksi 21. maaliskuuta.

– Edellinen sellainen positiivinen, joka asuu Etelä-Karjalan alueella, on ollut 9. maaliskuuta. Positiivisen tuloksen saaneita on vähän, ylilääkäri Sami Raasakka kuvailee.

Nuijamaalla on otettu viime aikoina noin 300 koronavirusnäytettä viikossa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Rajanylityspaikan näytteenoton lisäksi Etelä-Karjalassa on todettu yksittäisiä koronavirustartuntoja, joilla on yhteys Venäjän-matkaan.

Näissä tilanteissa matkustaja on näyttänyt rajalla todistuksen negatiivisesta testistä tai sairastetusta taudista, mutta alkanut myöhemmin oireilla ja saanut positiivisen tuloksen.

– Ei tämä rajatesti kaikkea poissulje, mutta vähentää todennäköisyyttä. Nämäkin ovat ihan yksittäisiä: viimeisen viikon aikana on yksi tällainen Venäjään liittyvä tartunta, eli jäädään alle prosenttiin kokonaistartuntamäärästä, Raasakka sanoo.

Etelä-Karjala on koronavirusepidemian leviämisvaiheessa, ja tartuntojen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä maan neljänneksi korkein.

Viimeisten seitsemän päivän aikana maakunnassa on todettu tasan sata koronavirustartuntaa Eksoten tilastojen mukaan.

Lue lisää: Yksikään ei ole kieltäytynyt koronatestistä Venäjän rajalla, kun sakon uhka tuli voimaan – kaksi kuukautta sitten puolet rajanylittäjistä sanoi ei