1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

THL tutkii: Hoitokodissa Vantaalla havaittu koronatartuntoja rokotetuilla

THL selvittää hoivakodissa puhjenneen epidemian laajuutta vasta-ainetutkimusten avulla.

Kuvassa koronarokotetta annetaan 1. huhtikuuta 2021. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Vantaalaisessa hoitokodissa on havaittu koronaepidemia, jossa tartuntoja on todettu myös jo ainakin yhden rokoteannoksen saaneilla henkilöillä.

Alustavien tietojen mukaan epidemian on aiheuttanut Etelä-Afrikasta peräisin oleva muuntunut koronavirus, kertoo THL (siirryt toiseen palveluun). Tartuntoja ilmennyt sekä henkilökunnalla että asukkailla.

THL ei kommentoi, mikä hoitokoti kyseessä on tai kuinka epidemia siellä alun perin puhkesi.

– Tämä selvitys koskee yleisesti tilannetta, jossa on todettu tartuntoja rokotetuilla, kertoo THL:n vasta-ainemääritysten tutkimuspäällikkö Merit Melin.

Melin kertoo, että hoitokotiepidemia tuli THL:n tietoon hiljattain.

– Kyseessä on jälkikäteen tehtävä selvitys jo olleesta epidemiasta.

Selvityksessä muun muassa vakavien tautitapausten määrä rokotetuilla

THL selvittää epidemian laajuutta vasta-ainetutkimusten avulla.

Tarkoituksena on tutkia, kuinka suurella osalla asukkaista ja henkilökunnasta on ollut mahdollisesti havaitsematon oireeton tartunta. Tutkimuksessa selvitetään myös rokottamalla aikaansaatua immuniteettia ja suojaa varianttiviruksia vastaan.

Selvityksessä Melinin mukaan ratkaisevaa on, kuinka paljon rokotetuilla sairastuneilla on ilmennyt vakavia tautitapauksia.

– Ensisijaisesti rokotteilla pyritään ehkäisemään vakavaa ja kuolemaan johtavaa tautimuotoa etenkin ikäihmisillä.

Melinin mukaan vasta-aineet toimivat heikommin Etelä-Afrikan varianttia kohtaan, mutta on todennäköistä, että rokotteen tuottama soluvälitteinen immuniteetti suojaa yhä vakavaa tautimuotoa vastaan.

– Sitä nyt selvitämme.

Hän ei tässä vaiheessa kommentoi, ilmenikö hoitokodissa rokotteen saaneilla sairastuneilla lievempää vai vaikeampaa tautimuotoa, sillä epidemian selvitys on vielä kesken. Lisäksi selvityksen alla on, olivatko kaikki saaneet samaa rokotevalmistetta vai eri valmisteita.

– Tarkoitus on, että pääsiäisen jälkeisellä viikolla keräämme näytteitä yksikössä. Tutkimme vasta-aineita, joiden perusteella voidaan arvioida, onko aikaisempaa, kenties oireetonta ja havaitsematonta tartuntaa ollut. Lisäksi selvitämme, minkälaisia vasteita terveinä pysyneillä asukkailla on muodostunut rokotteelle, Melin kertoo.

Vasta-ainetutkimuksen tulosten odotetaan valmistuvan kahden viikon sisällä.

Juttua päivitetty 1.4. klo 13.20: Lisätty THL:n vasta-ainemääritysten tutkimuspäällikkö Merit Melinin kommentit.