Hyppää sisältöön

Kaulailu Havis Amandan kanssa loppuu – Helsinki haluaa jatkossa suojella haurasta neitoa myös spontaaneissa kultajuhlissa

Vappu ei aiheuta Havis Amandalle ongelmia, toisin kuin spontaani juhlinta kauppatorilla.

Helsinki haluaa suojella Havis Amandaa jatkossa entistä paremmin. Vappuna 2020 veistoksen ympärille rakennettiin vaneriaita. Kuva: Matti Myller / Yle

Torilla tavataan!

Huudahdus on tuttu maailmanmestaruuden tai jonkin muun Suomen kannalta merkittävän kisavoiton jälkeen. Yleensä se on Helsingissä tarkoittanut spontaania kokoontumista Kauppatorille sekä Havis Amandan patsaalle.

Yli satavuotiasta Mantaa on juhlahulinassa rakastettu turhankin rajusti, mikä on herättänyt huolta hauraan veistoksen kestokyvystä.

Viime vappuna Havis Amanda sai ympärilleen kaksi metriä korkean vaneriaidan.

Tuolloin vietettiin ensimmäistä korona-ajan etävappua ja Helsingin kaupungin sekä poliisin tavoitteena oli rajoittaa vapun juhlijoiden kokoontumista pääkaupungin ytimessä.

Viime vuonna Havis Amanda vietti vappuaaton aamua vaneriaitojen sisällä. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Manta ei nuorru ja nyt Helsinki suunnittelee, miten suojella veistosta myös jatkossa niin, että se säilyisi jälkipolville.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio sanoo, että on tärkeää erottaa normaali helsinkiläinen vapunvietto ja spontaanit juhlatilanteet.

– Vapun osalta meillä on aina vastuullinen järjestäjä Havis Amandan lakitukselle, joka erittäin hyvässä yhteistyössä taidemuseon kanssa suunnittelee, että lakitus pystytään hoitamaan turvallisesti. Siinä ei ole ollut ongelmia.

Myös tänä vuonna on luvassa etäjuhlintaa ja Havis Amandan lakitus hoituu normaalista poikkeavalla tavalla. Kaupunki tiedottaa juhlasuunnitelmista ja siitä, miten veistos tänä vuonna suojataan lähempänä vappua.

Nyt Helsinki valmistelee tapaa, jolla suojella Havis Amandaa myös spontaaneissa juhlatilanteissa, Laitio kertoo.

– Varaudumme siihen, että veistos suojataan jatkossa tavalla, joka on veistokselle turvallista. Mutta myös mahdollisesti sinne paikan päälle kokoontuville ihmisille turvallista.

Juhlinta on aika ajoin riehaantunut Havis Amandan patsaalla. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

Laitio ei vielä halua kertoa tarkempia yksityiskohtia siitä, millä keinoin veistoksen suojaaminen on mahdollista tehdä.

Aikaisemmin julkisessa keskustelussa on väläytelty veistoksen suojaamista kehikolla tai jopa sen korvaamista kopiolla.

Patsaan kannalta sen päälle mahdollisesti kaatuvat aidat ja kehikot eivät ole yhtä turvallisia, kuin esimerkiksi järjestyksenvalvonta tapahtumien aikana.

.
.