Hyppää sisältöön

Parikkalan Valo ei myy osakkeitaan kunnille – hylkäsi myös yksityisen sijoittajan ostotarjouksen

Parikkalan Valon hallussa olevat omat osakkeet ovat herättäneet mielenkiintoa, mutta kauppoja ei ole viime aikoina syntynyt.

Parikkalan valon hallitus ei innostunut uusista tarjouksista osakkeitaan kohtaan. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Kuntien aikeet ostaa entistä suurempi osuus energiayhtiö Parikkalan Valon osakkeista ovat epäonnistuneet.

Parikkalan Valon hallitus hylkäsi siirtoalueiden kuntien tarjouksen. Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti ja Savonlinna eivät saaneet lisättyä omistustaan yhtiössä. Parikkalan Valon hallitus hylkäsi myös yksityisen sijoittajan tekemän tarjouksen.

Parikkalan Valon hallussa olevat omat osakkeet ovat herättäneet mielenkiintoa, ja niiden arvo on ollut tasaisessa kasvussa 2010-luvun ajan.

Esimerkiksi Savonlinnan kaupunki olisi omistanut noin 10 prosenttia Parikkalan Valosta, jos kauppa olisi toteutunut.

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine haluaisi kasvattaa kaupungin omistusosuutta yhtiössä, jotta verkko ei joutuisi tulevaisuudessa pääomasijoittajille.

Laineen mukaan paljon julkisuutta saanut Caruna on varoittava esimerkki siitä, mitä tapahtuu jos julkinen omistaja myy monopoliliiketoiminnan pääomasijoittajalle.

– Hinnat nousevat ja verosuunnittelu vie verotulot pois Suomesta. Myös aluetalous kärsii, Laine varoittaa.

Parikkalan Valo Oy on yksityinen osakeyhtiö, jonka omistajista suuri osa eli 73 prosenttia on yhtiön asiakkaita.

Omistajista 17 prosenttia on kuntia ja 10 prosenttia yrityksiä.

Korjaus 1.4.2021 klo 15.19: Sekä siirtoalueiden kuntien tarjouksen että yksityisen sijoittajan tekemän tarjouksen hylkäsi Parikkalan Valon hallitus, ei yhtiökokous..

Korjaus 1.4.2021 klo 18.22. Savonlinnan kaupunki ei omista noin kymmentä prosenttia Parikkalan Valon osakkeista, vaan olisi omistanut, jos kauppa olisi toteutunut.

.
.