1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siitepöly

Kun siitepölykausi alkaa, Maija-Riitta Rintamäki unelmoi talvesta – allergiaperheen äiti antaa täsmävinkit kevääseen

Samaan aikaan kun kevät on toisille riemullista aikaa, allergiaperhe katselee luonnon heräämistä ikkunan läpi sisätiloista.

siitepöly
Maija-Riitta Rintamäki
Pääsiäisen leikkokukatkin oli kannettava Rintamäellä sisältä ulos jo ennen juhlapyhiä perheen allergioiden vuoksi.Päivi Rautanen

Ison perheen äiti Maija-Riitta Rintamäki siirtää pääsiäisen leikkokukkia pöydältä toiselle Etelä-Pohjanmaalla Jalasjärvellä. Tulppaanit ovat jo niin auenneet, että sisälle niitä ei voi enää jättää, vaan niistä pitää nauttia ulkona.

Toisaalta Rintamäen perheessä alkavat pian taas ne ajat, kun on parasta vain katsella ikkunasta ulos. Siitepölyt kiusaavat perhettä niin, että silmät ja hengitystiet turpoavat, astma pahenee ja uudetkin lääkkeet väsyttävät.

Lasten on välillä jäätävä pois koulusta, ja perhe viettää pitkiäkin tovia sisätiloissa.

– Hengitystieoireet hengenahdistuksineen ovat niitä pahimpia oireita. Ne ovat meillä hyvin voimakkaita ja lääkkeitä menee monenlaisia. Elämä pyörii allergioiden ympärillä, mutta huolellisella suunnittelulla ja tehokkailla lääkehoidoilla hankalistakin vaiheista aina selvitään, Maija-Riitta Rintamäki kuvailee perheen siitepölyarkea.

Vaikka luonnon herääminen on hienoa aikaa ja siitä pyritään perheessä nauttimaan, elämä on paljon helpompaa aivan johonkin muuhun aikaan kuin keväällä ja kesällä.

– Vuoden paras viikko on meille puhdas, luminen, talvinen pakkasviikko, äiti toteaa. Hänestä on vuosien saatossa kehittynyt allergioiden hoidossa kokemusasiantuntija.

Kun siitepölyt kiusaavat koko perhettä – Allergia- ja astmayhdistyksen puheenjohtaja Maija-Riitta Rintamäki kertoo vinkit allergiaoireiden torjuntaan

Havupuistakin oireita

Lämmin kevättuuli puskee Rintamäen pihan läpi. Se tuo siitepölyä kaukaakin, muun muassa pähkinäpensaan pölyjä.

– Lepän siitepölyä on jo levinnyt melko korkealle Suomessa ja koivu seuraa kovaa kyytiä. Kesä tuo heinät ja pujon.

Rintamäen perheessä osa reagoi voimakkaasti myöhemmin keväisin myös havupuiden siitepölyyn, etenkin mäntyyn. Vanhemmat eivät osanneet sitä ennakoida, kun aikanaan rakensivat kotinsa kauniin mäntymetsän keskelle.

– Se on se keltainen pölykerros, joka peittää öisin kaiken allensa. Se on hyvin hienojakoista pölyä, joka todennäköisesti tunkeutuu syvälle hengitysteihin. Ainakin meillä se aiheuttaa tosi hankalia oireita.

Männyn oksa
Yhä useampi suomalainen saa oireita myös havupuiden siitepölystä.Pasi Takkunen/Yle

Suihkuun ja pyykkikone päälle

Maija-Riitta Rintamäki tietää vuosien kokemuksesta, että omasta henkilökohtaisesta hygieniasta ja kodin puhtaudesta kannattaa siitepölyaikana pitää erityistä huolta.

– Ulkovaatteet pitäisi mahdollisuuksien mukaan riisua jo ulkona. Suihkussa kannattaa käydä huomattavasti tavallista useammin, jotta saa pölyt pois hiuksista.

Sängyn liinavaatteet on parasta vaihtaa ja pestä viikottain. Pyykki kuivataan luonnollisesti sisätiloissa, ei raikkaassa ulkoilmassa.

– Vähintään tyynyliinat pitäisi vaihtaa usein, muistuttaa Maija-Riitta Rintamäki.

Hän on toiminut pitkään myös allergia-alan järjestötehtävissä. Tänä vuonna hänet valittiin Etelä-Pohjanmaan allergia-, iho- ja astmayhdistyksen puheenjohtajaksi.

– Yhdistykseltä kysytään paljon neuvoja tähän aikaan.

Koronasta jotain hyvääkin

Korona-aika sekä hankaloittaa että vähän helpottaakin allergiaperheiden arkea.

– Kasvomaskista on hyötyä, vaikka se toisaalta tekee hengittämisestä raskasta. Se kuitenkin suojaa allergikkoa siitepölyltä ja kevään katupölyltä, joten se saattaa helpottaa ulkona liikkumista. Kun maski on nyt lähes jokaisen naamalla, sen käyttä ei ole myöskään niin huomiota herättävää.

Entä kuinka kiusalliseen tilanteeseen niiskuttavat allergikot joutuvat vaikka kauppareissulla? Pitääkö selitellä ja pitääkö joka oireesta lähteä korona-aikana varmuudeksi testiin?

– Sitten saisin joka aamu viedä meiltä jonkun testiin. Luotan siihen, että tuntemuksemme omista perheenjäsenistä on niin hyvä, että erotamme selkeät allergiaoireet ja astman pahenemisen vaiheet. Tervettä maalaisjärkeä pitää käyttää.

Eikä siellä kaupassakaan tarvitse turhia selitellä.

– Kyllä siellä yskijöitä on mennen tullen muitakin.

Lue lisää:

"Jos jotain hyvää": oikeanlainen maski helpottaa asiantuntijan mukaan allergikkoja tänä keväänä – koivun siitepölykaudesta ennakoidaan pahaa

Lääkitys tahtoo aina myöhästyä

Entä lääkkeet, vieläkö niistä ehtii hakea apua? Ne kun pitäisi aloittaa, kun on vielä kunnolla yöpakkasta ja lunta.

– Lääkitys kannattaa kyllä aloittaa. Ne lieventävät oireita ja helpottavat arkea. Vaikutus riippuu tietysti siitä, onko yhdelle siitepölylle allerginen vai monille pölyille ja onko siellä taustalla astmaa.

Millä keinoin sinä suojaudut siitepölyltä? Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi