1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viheraluerakentaminen

Onkilahden puisto Vaasassa saa uuden maamerkin – Aluetta kehitetään asukkaiden toiveiden mukaan

Tänä kesänä alueelle rakentuu skeittiparkki, paviljonki sekä kuntoilualue.

Tähän nousee kierrätysmateriaalista valmistuva paviljonki ja uusi maamerkki. Kuva: Sebu Björklund / YLE

Onkilahden puistoon rakentuu tänä vuonna skeittiparkki, kuntoilualue sekä paviljonki, josta povataan uutta maamerkkiä Vaasaan. Lisäksi suunnitteilla on rantaviivaa myötäilevä kävelyn ja pyöräilyn laatukäytävä.

Vaasan kaupungin hankkeen projektipäällikkö Tomi Paalosmaan mukaan puiston kehityksessä vastataan asukkailta tulleisiin toivomuksiin.

Portti Tulevaisuuteen - paviljonki

Nykyisen Onkilahden pysäköintialueen viereen on suunnitteilla paviljonkirakennus, joka kantaa nimeä “Portti tulevaisuuteen”. Paviljonki tulee toimimaan info-, näyttely- ja huoltorakennuksena. Lisäksi rakennuksesta löytyy vessa-, huolto- ja myymälätilaa.

Paviljonki valmistetaan pääosin kierrätysmateriaalista, ja sen tarkoituksena on esitellä puun käytön mahdollisuuksia rakennusmateriaalina. Rakennus on määrä valmistaa kokeellisen hybridirakentamisen avulla.

– Paviljonkirakennuksessa hyödynnetään vanhoja laivakontteja sekä sairaalan käytössä olleita tilaratkaisuja, eli paviljonkia ei rakenneta tyhjästä.

Suunniteltu paviljonkirakennus on noin 150 neliön kokoinen. Se rakennetaan yhteistyössä paikallisten oppilaitosten, suunnittelijoiden ja rakentajien kanssa.

Maamerkkinä toimii 10 metrinen portti paviljongin yhteydessä. Portille on suunnitteilla näköalatasanne.

Skeittiparkki asukkaiden toiveesta

Asukkailla on ollut mahdollisuus vaikuttaa Onkilahden puiston kehitykseen. Ylimpänä toivomuslistalla on ollut skeittiparkki. Nyt sellainen vihdoin saadaan, ja sen suunnittelussa on kuunneltu harrastajien toiveita.

– Skeittiparkkin suunnittelussa on ollut asiantuntijoita mukana, ja se tulee olemaan riittävän iso. Uskon, että nuoret tulevat pitämään siitä, Paalosmaa vakuuttaa.

Tomi Paalosmaa näyttää mihin skeittiparkki rakentuu. Kuva: Sebu Björklund / YLE

Muita toivomuksia alueelle olivat muun muassa vessatilat ja kuntoiluvälineitä. Ulkokuntosalin on myös määrä valmistua vielä kesän aikana.

Paviljongin ja skeittiparkin rakentaminen alkaa alkukesästä. Tavoitteena on, että työt saadaan valmiiksi ennen ensi talven lumia.

Kävelyn ja pyöräilyn "laatukäytävä"

Kevyen liikenteen väylä on Tomi Paalosmaan mukaan terminä vanhentunut. "Laatukäytävällä" Paalosmaa viittaa siihen, että väylä on kevyen liikenteen väylää leveämpi, päällystetty paremmin ja sitä huolletaan vuoden ympäri.

– Termi on muutaman vuoden vanha, ja sillä tarkoitetaan käytännössä parempaa infraa. Voidaan todeta että se on versio 2.0 kevyen liikenteen väylästä Tomi Paalosmaa toteaa.

Tavoitteena on lisätä vaasalaisten mahdollisuutta liikkua kätevästi muutenkin kuin autolla.

Paalosmaan mukaan rakennusprojekti on lähtölaukaus alueen ottamiseksi uuteen käyttöön. Lähiaikoina Wärtsilä siirtää toimintansa Vaskiluotoon, ja tulevaisuudessa alueelle on tarkoitus rakentaa myös lasten liikennepuisto.

– Lähtökohtana on ollut kuunnella vaasalaisten toiveita, toteuttaa ja jopa ylittää ne. Haluamme tarjota entistäkin parempia kokemuksia Onkilahden puistossa ja kuunnella toivomuksia myös jatkossa, Paalosmaa summaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23 saakka.