1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntatalous

Simon tilinpäätös puolitoista miljoonaa ylijäämäinen: valtionosuuksissa iso nousu ja erikoissairaanhoidon menoissa hurja pudotus

Alkaneen vuoden näkymät Simossa ovat valoisat esimerkiksi Metsä Groupin uuden tehtaan ansiosta.

kuntatalous
Simon tuulivoimapuisto
Tuulivoima on merkittävä tulonlähde Simolle. Tällä hetkellä Simossa pyörii 37 voimalaa, jotka tuottavat kunnalle 850 000 euroa kiinteistöveroina.Antti Ullakko / Yle

Simon kunnan viime vuoden tilinpäätös on 1,45 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kunnan talousarvio oli laadittu 260 000 euroa alijäämäiseksi. Kunnan taseessa on nyt yhteensä 2,1 miljoonaa euroa ylijäämää.

Taloutta kohensi etenkin valtion koronatuki, jota Simo sai noin 900 000 euroa. Kunta sai valtiolta myös harkinnanvaraista rahoitusavustusta 420 000 euroa muun muassa Oulunkaaren palkkaharmonisointien johdosta.

Kaikkiaan kunta sai valtionosuuksia, yhteensä 10 miljoonaa euroa, mikä on 1,9 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän.

Merkittävää oli myös se, että kunnan erikoissairaanhoidon menot pienenivät edellisestä vuodesta noin miljoonalla eurolla.

– Se on hurja pudotus. Siihen vaikutti ainakin se, että sairaalan toiminnot olivat alhaalla, sanoo kunnanjohtaja Vivi Marttila.

Katse Leuannokassa ja tuulivoimassa

Simon viime vuoden merkittävin investointi oli Leuannokan 20 hehtaarin merenranta-alueen hankinta asuinalueeksi. Alueen kaavoituksen suunnittelu on jo aloitettu tänä keväänä.

Toinen iso asia Simossa on tuulivoima. Viime vuonna kuntaan valmistuivat Sarvisuon 27 voimalan perustukset ja voimaloiden pystytys aloitetaan vielä kevään aikana. Lisäksi Metsähallituksen Lyypäkin alueen enintään 40 voimalan kaavoitusaloite hyväksyttiin loppuvuodesta ja suunnittelu on käynnistynyt. Myös Myrsky Oy:n enintään 13 voimalan kaavoitus Sarvisuon/Leipiö III:n jatkoksi on aloitettu.

Kunnassa on aloitettu myös teollisuusalueen laajennuksen suunnittelu.

– Metsä Groupin biotuotetehtaan investointipäätöksen uskotaan heijastuvan koko Meri-Lappiin positiivisesti. Alkaneen vuoden osalta näkymät ovat valoisat, summataan kunnan tiedotteessa.

Lue seuraavaksi