1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkärit

Harjun terveys sai oikeuden kouluttaa erikoislääkäreitä – hälventää pelkoja Päijät-Hämettä uhkaavasta lääkäripulasta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritys on päässyt asiasta sopimukseen Helsingin yliopiston ja HUSin kanssa.

Lääkärit
Stetoskooppi lääkärien pöydällä
Harjun terveys aloitti toimintansa vuoden alussa. Mehiläisen ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhteisyritys tuottaa perusterveydenhuollon palveluita lahtelaisille, iittiläisille ja kärköläläisille. Marjo Pirilä / Yle

Harjun terveys on saanut oikeuden toimia erikoislääkärien kouluttamispaikkana. Helsingin yliopisto, HUS Perusterveydenhuollon yksikkö ja Harjun terveys ovat sopineet asiasta torstaina.

Helsingin yliopiston aiempi sopimus lääkärien koulutusoikeuksista Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän kanssa raukesi, kun Harjun terveys aloitti toimintansa vuoden alussa. Nyt Harjun terveyden palveluksessa voi suorittaa myös erikoislääkärikoulutukseen kuuluvan yhdeksän kuukauden terveyskeskusjakson, joka ei ollut mahdollista ennen torstaista sopimusta.

– Olemme arvioineet Harjun terveyden edellytykset tarjota yksiköissään laadukasta erikoislääkärikoulutusta ja todenneet kriteerien täyttyvän, lääketieteellisen tiedekunnan johtaja, dekaani Risto Renkonen sanoo yliopiston tiedotteessa.

Harjun terveyden koulutusoikeuksista on neuvoteltu jo perustamisvaiheesta asti ja pitkään näytti siltä, ettei Helsingin yliopisto myönnä oikeuksia kuin yleislääketieteen erikoistumiseen. Vajavaiset koulutusoikeudet vaikuttavat muun muassa siihen, hakeutuvatko nuoret lääkärit töihin ja erikoistumisjaksolleen Päijät-Hämeeseen.

– Olen ylpeä siitä, että laadukas ja laaja erikoistuvien lääkäreiden koulutus voi Harjun terveydessä jatkua. Laajoilla koulutusoikeuksilla on myös merkitys koko Päijät-Hämeen alueelle ja sen houkuttelevuudelle lääkäreiden näkökulmasta, Harjun terveyden johtava lääkäri Hanna Suurmunne kommentoi tiedotteessa.

Taustalla pitkät neuvottelut

Koulutusoikeuksista väännettiin kättä, koska Helsingin yliopiston tulkinnan mukaan yhteisyrityksen koulutusta ei voi hyväksyä, koska kouluttajat eivät ole palvelussuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään. Mehiläinen omistaa 51 prosenttia Harjun terveydestä, loppuosa on kuntien eli Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän.

Prosessin aikana Päijät-Hämeen lääkäriseura ehti vedota sosiaali- ja terveysministeriöön sekä Helsingin yliopistoon Harjun terveyden koulutusoikeuksien ratkaisemiseksi. Myös Nuorten lääkäreiden yhdistys kritisoi Helsingin yliopiston linjausta.

Koulutuksen laatu ja sisältö jatkossa tärkeimmät

Sairaalalääkäreiden luottamusmies Teemu Trygg Päijät-Hämeen keskussairaalasta pitää koulutusoikeuden saamista erittäin hyvänä asiana. Hänkin uskoo, että se lisää alueen houkuttelevuutta nuorten lääkäreiden kannalta, sillä he voivat hakeutua tekemään koko erikoistumispolkua Päijät-Hämeeseen. Moni myös jää mieluusti sinne, mistä erikoistumisensa aloitti.

Hän muistuttaa, että koulutusoikeus on vain yksi osa kokonaisuutta, ja koulutuksen sisältö sekä laatu ovat loppujen lopuksi tärkeimmät.

– Toivon, että Harjun terveys hyödyntää nämä oikeudet maksimaalisella tavalla ja rakentaa hyvän koulutuspolun nuorille lääkäreille, tuleville yleislääketieteen ja muiden alojen erikoislääkäreille.

Luottamusmies Trygg arvelee koulutussuunnitelman olevan kunnossa, koska sopimukseen on päästy, mutta muistuttaa päivittämisen tärkeydestä.

– Sitä pitää koko ajan tarkastella ja kehittää, jotta pysyy aallonharjalla, ja koulutus vastaa nykyisen terveydenhuoltojärjestelmän tarpeita.