Hyppää sisältöön

Bussiyhtiö Porin Linjat valmistautuu kymmenien ihmisten irtisanomiseen

Toimitusjohtaja Markku Hermonen sanoo, että sopeutustoimiin joudutaan, jos Pori toteuttaa suunnittelemansa leikkaukset.

Porin Linjoilla on todennäköisesti edessä väen vähentäminen. Kuva: Pertti Pitkonen / Yle

Porin kaupungin omistama bussiyhtiö Porin Linjat valmistautuu merkittäviin irtisanomisiin. Yhtiön sadasta työntekijästä pahimmillaan 20–30 voi joutua kilometritehtaalle.

Taustalla on toimitusjohtaja Markku Hermosen mukaan se, että Porin kaupunki aikoo vähentää Porin Linjoilta ostettavaa liikennettä.

– Ihmeitä pitää tapahtua, jos Porin kaupunki ostaisi saman määrän liikennettä kuin aiemmin. Kun työt vähenevät, autot vähenevät ja väki vähenee. Se on julmaa leikkiä, toimitusjohtaja sanoo.

Neuvottelut edessä keväällä

Markku Hermosen mukaan yt-neuvottelujen aika on edessä keväällä sen jälkeen, kun Porin kaupunki ja Porin Linjat ovat tehneet uuden sopimuksen liikenteestä. Hänen mukaansa tilanne on vakavin sinä aikana, jonka hän on ollut bussiyhtiön johdossa.

– Olemme joutuneet saneeraamaan resurssien puutteen takia, mutta tällaista tilannetta ei ole ollut koskaan ennen.

Porin joukkoliikennejaostossa istuvat poliitikot ovat korostaneet toimivan joukkoliikenteen merkitystä. Porin Linjojen toimitusjohtaja Hermonen pitää puhetta osin sanahelinänä.

– Jaosto on päättänyt, että joukkoliikenteen ostoja leikataan miljoonalla eurolla, eikä sen jälkeen ole tullut uusia päätöksiä. Pahalta tämä tuntuu.

Koronatuille ei jatkoa

Porin kaupunki on ilmoittanut Porin Linjoille, että se ei enää tänä vuonna jatka koronan takia vähentyneiden matkalipputulojen kompensointia. Matkustajamäärä on alkuvuonna ollut kaksi kolmasosaa normaalista ja koulujen etäopetuksen aikana vielä vähäisempi.

Viime vuonna kaupunki tuki bussiyhtiötään koronan takia noin 800 000 eurolla.

Tukien jatkokaan ei Hermosen mukaan pelastaisi tilannetta, jos kaupunki vähentää vuorojen ostamista Porin Linjoilta.

Hermosta haastattelee toimittaja Antti Laakso.
.
.