1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Matkustajaliikenteen pakkotestaus alkaa rajanylityspaikoilla – aluehallintoviraston määräyksellä kaikki maahantulijat joutuvat terveystarkastukseen

Määräyksen ulkopuolelle jäävät lapset ja huoltovarmuuden ja tuonnin kuljetushenkilöstö.

Matkustajaa ei välttämättä tarvitse testata koronan varalta, mikäli hänellä on esittää todistus negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta koronaviruksesta. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Itä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikoilla tuli tänään käyttöön pakollinen terveystarkastus. Määräys on voimassa huhtikuun loppuun.

Jokaisen rajanylityspaikan kautta maahan tulevan matkustajan täytyy osallistua terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronatesti.

Koronatestiä ei välttämättä tarvita, mikäli henkilöllä on esittää enintään kolme vuorokautta vanha todistus negatiivisesta testituloksesta. Tällöin häneltä ei lähtökohtaisesti oteta koronavirustestiä välittömästi maahantulon jälkeen. Vastaavalla tavalla toimitaan myös silloin, jos henkilö esittää luotettavan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, josta on alle puoli vuotta aikaa.

Päätös koskee Joensuun ja Kuopion lentoasemia, Niiralan rajanylityspaikkaa sekä Inarin tilapäistä rajanylityspaikkaa Lieksassa.

Määräys ei koske huoltovarmuuden ja tuonnin kuljetushenkilöstöä eikä vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia.

Avi ilmoitti maaliskuussa, että kuntien on järjestettävä koronatestaus kaikille maahantulijoille. Tuolloin kyse ei ollut pakkotoimenpiteestä.

Lue lisää

Kaikki maahantulijat koronatestiin maaliskuun alusta alkaen – kunnat ovat vastuussa testauksen järjestämisestä