Hyppää sisältöön

Isokyrön jääpato on lähtenyt liikkeelle torstai-illalla

Ely-keskus seuraa Kyrönjoen tilannetta. Uusien jääpatojen vaara on suuri erityisesti Vähäkyrön alapuolella.

Ely-keskus seuraa pohjalaisjokien jäätilannetta. Tämä kuva on Isokyröstä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Isonkyrön jääpato on lähtenyt kiirastorstaina liikkeelle Isonkyrön keskustasta ja liikkuu nyt Vähäkyröä kohti. Vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio on työtovereineen seuraamassa joen rannalla tilannetta.

– Kohtuu iso massa lähti liikkeelle. Siihen tuli mukaan myös osa yläpuolisista jäistä, kertoo Rautio.

Vesistöpäällikkö toivoo etteivät jäät kerääntyisi matkallaan uudeksi padoksi. Hän kertoo, että edessä on hankala tilanne, jos jäät pakkautuvat Vähäkyrön keskustan alapuolelle.

Kyrönjoella on odotettu tulvahuippua näinä päivinä. Yöpakkaset ja sateeton sää ovat kuitenkin hillinneet tulvaveden nousua. Myös Lapuanjoella tilanne on pysynyt vielä rauhallisena.

Raution mukaan Ilmajoen Nikkolassa varauduttiin jo kiirastorstai-iltana siihen, että vettä jouduttaisiin juoksuttamaan pelloille. Veden nousuvauhti on kuitenkin illan mittaan hidastunut.

– Ensin vesi nousi kolme senttiä tunnissa, nyt enää sentin. Tulvarajaan on vielä matkaa noin 25 cm ja se tuskin myöhemmin illalla tai yöllä ylittyy, Rautio arvelee.

Ely-keskus seuraa jokien tilannetta. Esimerkiksi Kyrönjoella jääpatoriski on edelleen suuri. Lisää jäätä ontulossa vielä paljon Ilmajoen suunnalta.