1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vankeus

Venäläinen oppositioaktivisti Konstantin Kotov istui samassa vankilassa kuin Navalnyi: "Ihminen tahdotaan murtaa vankeudessa"

Yle haastatteli oppositioaktivistia, joka kertoo yksityiskohtaisesti Venäjän karuista vankilaoloista.

vankeus
Konstantin Kotov
Konstantin Kotov joutui vajaaksi vuodeksi Pokrovin rangaistussiirtolaan, koska hän osallistui toistuvasti opposition ilman ennakkolupaa järjestettyihin mielenosoituksiin.Grigori Vorobjov / Yle

MoskovaOppositioaktivisti Konstantin Kotov vapautui joulukuussa Pokrovin rangaistussiirtolasta.

Parhaillaan siellä istuu opposition keskushahmona tunnettu Aleksei Navalnyi, joka on kutsunut paikkaa "ystävällismieliseksi keskitysleiriksi". Navalnyi on aloittanut syömälakon vastalauseena kohtelulleen vankilassa.

Kotov tuomittiin vankeuteen, koska oli osallistunut toistuvasti ilman ennakkolupaa järjestettyihin mielenosoituksiin. Nyt hän kertoo Ylen haastattelussa, millaista Venäjän pahamaineinen vankilaelämä on.

Omaa aikaa tai yksityisyyttä ei ole

Raskainta vankeusajassa oli Konstantin Kotoville laitoksen ankara kuri ja yksityisyyden täydellinen puute.

– Koko elämä oli täysin kontrolloitua, eikä minkäänlaista omaa aikaa tai vapaata toimintaa käytännössä ollut, Kotov kertoo.

Pokrovin rangaistussiirtola
Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi suorittaa vankeusrangaistustaan Pokrovin rangaistussiirtolassa.Grigori Vorobjov / Yle

Aamu alkaa aina kello kuudelta lipun nostamisella ja ulkovoimistelulla säästä riippumatta. Sitten vangit siirtyvät muodostelmassa aamiaiselle, jonka syömiseen ei koskaan anneta tarpeeksi aikaa, Kotov kertoo.

Päivän aikana katsotaan asennossa istuen valtion tv:tä tai opetellaan rangaistussiirtolan sisäisiä sääntöjä. Nimenhuuto suoritetaan säännöllisesti.

Tasan kello kymmenen kaikkien pitää olla sängyssä.

Kaikkeen, mitä vangit tekevät, on olemassa yksityiskohtaisesti laaditut säännöt, ja niiden laiminlyönnistä voi seurata rangaistus.

– Säännöt toimivat ensisijaisesti työkaluna henkiselle painostukselle ja ihmisarvon alentamiselle, Kotov sanoo.

Lue tästä lisää Venäjän neuvostoajoilta peräisin olevasta vankileirien saaristosta.

Vankiloita on kahdenlaisia

Venäläiset vankilat voidaan jakaa karkeasti kahteen eri kategoriaan: mustiin ja punaisiin.

Mustiksi luokitelluissa rangaistussiirtoloissa vankien annetaan itse järjestää elämänsä omien sääntöjensä mukaan.

Näissä vankiloissa valta on siis käytännössä vangeilla. Siksi muurien sisällä tapahtuu myös paljon laitonta toimintaa kuten huumeiden käyttöä.

Pokrov ja Moskova kartalla
Pokrovin rangaistussiirtola sijaitsee Vladimirin alueella reilun sadan kilometrin päässä Moskovasta.Lasse Isokangas / Yle

Pokrovin rangaistussiirtola kuuluu puolestaan punaisiin vankiloihin. Siellä valta on tiukasti viranomaisilla, jotka ovat luoneet yksityiskohtaiset säännöt vangittujen elämän hallitsemiseksi.

Käytännön työn vankien kurin valvonnassa hoitavat usein toiset vangit, jotka tekevät yhteistyötä vankilaviranomaisten kanssa. Heitä kutsutaan vankilakielellä "pukeiksi".

– Punaisissa vankiloissa toimitaan mukamas lain mukaan, mutta kun media kertoo tietoja pahoinpitelyistä tai muusta kidutuksesta, niin ne tapahtuvat yleensä punaisissa vankiloissa, Kotov huomauttaa.

Kirkon kupoli näkyy Pokrovin rangaitussiirtolan aidan takaa.
Ortodoksisen kappelin kupoli näkyy aidan takaa. Konstantin Kotov kertoo, että monilla Pokrovin rangaistussiirtolassa olevilla muslimeilla ei ole mahdollisuutta harjoittaa uskontoaan.Grigori Vorobjov / Yle

Kotovin mukaan väkivallasta vastaavat usein vanginvartijoiden kanssa liittoutuneet toiset vangit.

– Se on viranomaisten tapa luistaa vastuusta. Jos todisteita väkivallasta tulee julki, niin vastuuseen joutuvat pahoinpitelyn suorittaneet vangit, eivätkä käskyn antaneet lainvalvojat.

Kotov uskoo, että hänen julkinen asemansa suojeli häntä vankilaväkivallalta. Hän kuitenkin kertoo nähneensä itse pahoinpitelyjä Pokrovin rangaistussiirtolassa.

Eristysselliin joutuu helposti

Vuoden kestäneen vankeusrangaistuksensa aikana Konstantin Kotov joutui kerran eristysselliin.

Syynä kymmenen päivän eristykseen oli huomautukset sääntöjen rikkomisesta. Häneltä oli muun muassa jäänyt paidan ylänappi auki, ja kerran hän ei tervehtinyt vanginvartijaa.

Kaksi poliisia kävelee ulkona.
Toimittajia ei päästetä sataa metriä lähemmäs Pokrovin rangaistussiirtolan porttia.Grigori Vorobjov / Yle

– Se oli kostea yksityisselli, jossa sänky nostettiin päivän ajaksi seinää vasten niin, ettei siinä voinut maata. Kapealla penkillä pystyi istumaan ja lattiassa oli reikä, johon sai tehdä tarpeensa, Kotov kuvailee eristysselliä.

Kaksi seinään kiinnitettyä kameraa vahtivat eristyksessä olevaa vankia. Ulos sellistä pääsee kerran päivässä puolen tunnin ajaksi.

Kirjeet auttoivat kestämään

Yhteyttä ulkomaailman kanssa Konstantin Kotov piti pääasiassa kirjeiden välityksellä.

Jokailtainen, korkeintaan tunnin kestänyt mahdollisuus lukea ja kirjoittaa kirjeitä auttoi Kotovia kestämään vankeusajan.

– Sitäkään ei tosin saanut tehdä rauhassa, vaan vieressä seisoi koko ajan joku vahtimassa sisältöä. Lähetetyn kirjeen saapuminen saattoi pahimmillaan kestää yli kuukauden, Kotov kertoo.

Joissain Venäjän vankiloissa vangit saavat käyttää sähköpostia, mutta Pokrovin rangaistussiirtolassa se ei ole mahdollista.

Mies näyttää valokuvaa matkapuhelimen ruudulta.
Konstantin Kotov näyttää sanomalehti Novaja Gazetassa ilmestynyttä kuvaa, joka on otettu juuri sen jälkeen, kun hän pääsi vapaaksi viime joulukuussa.Grigori Vorobjov / Yle

Kiireellisissä asioissa tiedon pystyi välittämään Kotovin luona vierailleiden asianajajien avulla.

Kotov kertoo, että vankilaviranomaiset yrittivät painostaa häntä kieltäytymään tapaamasta asianajajia. Hänet käskettiin riisuutumaan alasti ja kyykistymään vartijoiden edessä tapaamisia ennen ja niiden jälkeen.

– Tieto siitä, että minut muistetaan, minua rakastetaan ja odotetaan vapaudessa, sai minut kestämään karut vankilaolot, Kotov sanoo.

Vankilassa tahdotaan murtaa ihminen

Vapautumisensa jälkeen Konstantin Kotov on ryhtynyt työskentelemään moskovalaisessa ihmisoikeusjärjestössä.

Hän on nostanut kanteen Pokrovin rangaistussiirtolaa vastaan ja suunnittelee asian viemistä myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Konstantin Kotov
Oppositioaktivisti Konstantin Kotov sanoo, että vankeusrangaistus on saanut hänet varoivaisemmaksi, mutta hän jatkaa silti taistelua demokratian ja kansalaisoikeuksien puolesta. Grigori Vorobjov / Yle

Kotov pyrkii parantamaan vankien asemaa. Hänen mukaansa vankilassa koetuista vääryyksistä ei saa vaieta, vaan niistä tulee puhua kovaan ääneen. Vain siten asioihin voidaan saada muutos.

Kotov näkee Aleksei Navalnyin vankeuden suuressa mediahuomiossa mahdollisuuden parantaa Venäjän neuvostoajoilta periytyvää vankeinhoitojärjestelmää.

– Meillä vankeusrangaistus ei ole valitettavasti sitä varten, että ihminen parannettaisiin vaan, jotta hänet murrettaisiin. Tähän on tultava muutos, viime vuoden lopussa vankilasta vapautunut Konstantin Kotov sanoo.

Lisää aiheesta:

Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kertoo vangitun Aleksei Navalnyin tilanteesta Ylen aamussa 31.3.2021

Aleksei Navalnyia voi pian odottaa eristyssellin yksinäisyys, syynä rikkomukset kuten sängystä nouseminen liian aikaisin

Aleksei Navalnyin tie vei vankiloihin – onko mielipidevainojen ja neuvostokomennon aika palannut Venäjälle?

Lue seuraavaksi