1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Ukrainan ja Venäjän väliset jännitteet kiristyvät – Biden lupasi tukensa Ukrainalle, Venäjä puolestaan sanoo ryhtyvänsä vastatoimiin, jos länsi rientää apuun

Ukrainan presidentti on syyttänyt Venäjää joukkojensa lisäämisestä Ukrainan rajalla ja Krimin niemimaalla. Yhdysvallat ehti jo varoitella Venäjää.

Ukraina
Venäjän Mustanmeren laivaston sotilaat marssivat paraatissa Ukrainalta vallatulla Krimillä Sevastopolin kaupungissa heinäkuussa 2014.
Venäjän Mustanmeren laivaston sotilaita paraatissa Ukrainalta vallatulla Krimillä kesällä 2014, Sevastopolin kaupungissa.Anton Pedko / EPA

Venäjä aikoo ottaa käyttöön "lisätoimia", jos jännitteet kiristyvät sen raja-alueilla Ukrainassa, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov uutistoimisto AFP:n mukaan.

Jos länsi lähettää joukkoja Ukrainaan, aiheuttaisi tämä Peskovin mukaan lisätoimien tarvetta alueen turvallisuuden takaamiseksi.

Peskov kuitenkin kieltäytyi erittelemästä, millaisista toimista voisi olla kyse.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on syyttänyt Venäjää sotilasjoukkojensa lisäämisestä Ukrainan vastaisella rajalla sekä miehitetyllä Krimin niemimaalla.

Volodymyr Zelensky
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.Stephanie Lecocq / EPA

Ukrainaa tukevan Yhdysvaltojen ulkoministeriö on varoittanut Venäjää olemaan uhkailematta Ukrainaa.

– Olemme huolissamme Venäjän viime aikoina kasvaneista aggressiivisista ja provokatiivisista toimista Itä-Ukrainassa. Vastustamme aggressiivisia toimia, joiden tavoitteena on pelotella tai uhkailla kumppanimaatamme Ukrainaa, ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi medialle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Peskov vakuuttaa, ettei kyse ole uhkailusta. Hän syyttää Ukrainan asevoimia toistuvista provokaatioista.

– Venäjä ei uhkaa eikä ole koskaan uhannut ketään, AFP kertoo Peskovin sanoneen puhuessaan toimittajille perjantaina.

Myös EU puuttui tilanteeseen

Ukrainan ja Venäjän tukemien separatistien välillä vuodesta 2014 jatkunut konflikti on jälleen kiihtynyt. Ukrainan mukaan 20 sen sotilasta on kuollut ja 57 loukkaantunut yhteenotoissa vuoden alun jälkeen.

Aiemmin torstaina myös EU:n ulkosuhteiden johtaja Josep Borrell kritisoi Venäjää armeijan värväystoiminnasta Krimin niemimaalla. Alueen asukkaiden värväys rikkoo Borrellin mukaan kansainvälistä oikeutta.

Josep Borrell puhuu puhujanpöydän takana salissa. Hänellä on harmaa puku ja violetti kravatti. Takana ylemmällä korokkeella näkyy kaksi EU:n lippua.
EU:n ulkosuhteiden johtaja Josep Borrell kritisoi Venäjää armeijan värväystoiminnasta Krimin niemimaalla.John Thys / EPA

Peskov sanoi torstaina Venäjän siirtelevän joukkojaan "omalla alueellaan" haluamallaan tavalla.

– Ei sen pitäisi huolestuttaa ketään, eikä siitä ole uhkaa kellekään, Peskov sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvalloissa sekä puolustusministeri Lloyd Austin että ulkoministeri Antony Blinken ovat soittaneet ukrainalaiskollegoilleen tukea osoittavat puhelut, mediat kertovat.

Puolustusministeriön edustaja John Kirby vahvisti aiemmin, että Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen valmiutta on kohotettu "mahdollisen välittömän kriisin" tasolle.

Mahdollinen Venäjän sotaharjoitus

Myös sotilasliitto Nato otti kantaa Venäjän joukkojen liikkeisiin torstaina, kun Nato-lähettiläät tapasivat keskustellakseen lisääntyneestä väkivallasta Venäjän tukemalla Donetskin separatistialueella, kertoo uutistoimisto Reuters (siirryt toiseen palveluun).

Venäjä ja Ukraina ovat syytelleet väkivallan lisääntymisestä ja viime vuonna solmitun tulitauon rapauttamisesta toisiaan.

Reutersin mukaan Nato pitää huolestuttavana Venäjän toimintaa Ukrainan rajan läheisyydessä. Reutersille puhunut Naton virkamieslähde arvioi, että Venäjän toimet horjuttavat pyrkimyksiä lievittää jännitteitä alueella.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoo (siirryt toiseen palveluun) maan puolustusministeriön tiedusteluraporteista, joiden mukaan Krimin alueella liikkuisi noin 4 000 raskaasti aseistettua Venäjän sotilasta.

– Joukkojen tavoitteet eivät käyneet täysin selviksi, sanoi CNN:lle puhunut puolustushallinnon virkailija.

Virkailija kertoi Yhdysvaltojen pitävän mahdollisena, että kyse on Venäjän sotaharjoituksesta. Sellaiseksi tilannetta kutsui myös Ukrainan presidentti Zelenskyi lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Lihasten pullistelu sotaharjoitusten muodossa ja mahdolliset provokaatiot rajan läheisyydessä ovat tuttuja venäläisten pelejä, hän muotoili.

Joe Biden varapresidenttinä vierailulla Ukrainassa
Ukraina tuli Joe Bidenille tutuksi jo hänen toimiessaan presidentti Barack Obaman varapresidenttinä. Biden vieraili Kiovassa tammikuussa 2017.Sergei Dolzhenko / EPA

Testi Bidenin hallinnolle?

Venäjän joukkojensiirtelyä on tulkittu myös tammikuussa kautensa aloittaneen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon testaamiseksi. Bidenin hallinnon Venäjä-linjaa pidetään edeltäjänsä Donald Trumpin linjaa kovempana, kirjoittaa muun muassa CNN.

Biden herätti Venäjän johdossa suuttumusta maaliskuun puolivälissä, kun tämä myönsi haastatteluvastauksessa pitävänsä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia tappajana.

ABC-yhtiön haastattelussa Bidenilta kysyttiin, pitääkö hän Putinia tappajana, joka on vastuussa Aleksei Navalnyin ja muiden oppositiohahmojen myrkyttämisestä. Biden vastasi kysymykseen myöntävästi.

Biden keskusteli tänään Zelenskyinkanssa puhelimitse ja vakuutti Yhdysvaltain tukevan Ukrainaa Venäjän aggressoita vastaan.

YK:n mukaan Itä-Ukrainan konfliktissa on kuollut yli 13 000 ihmistä.

Voit keskustella aiheesta 3.4. klo 23:een asti.

Videoanalyysi: Miksi Ukrainassa on kriisi, jääkö Ukraina idän ja lännen väliin?

Lue myös:

Keskittääkö Venäjä joukkoja Ukrainan-rajalle? Yhdysvallat on huolissaan, Ukrainan presidentti syyttää Venäjää uhkaavasta ilmapiiristä

Näin Kremlin ja EU:n suhteet nitkahtelevat kriisistä toiseen – Unioni otti Venäjä-pakotteet työkalukseen vasta Krimin valtauksen jälkeen

Kuuluuko Krim Venäjään vai Ukrainaan? Kiista jatkuu yhä "karttojen wikipediassa" seitsemän vuotta Krimin valtauksen jälkeen

Lue seuraavaksi