Hyppää sisältöön

Iranin ydinsopimuksen osapuolet palaavat neuvottelemaan – eivät kuitenkaan saman pöydän ääreen

EU aikoo toimia välittäjänä ydinsopimuksen jättäneen Yhdysvaltojen sekä sitä rikkovan Iranin välillä.

Iranilaisen Bushehrin ydinvoimalaitoksen työmaa marraskuussa 2019. Kuva: AOP

Iranin vuonna 2015 solmittua ydinsopimusta yritetään elvyttää ensi viikolla Wienissä, jossa Iran neuvottelee sopimuksesta yhdessä Euroopan unionin kanssa.

Iran kieltäytyy istumasta samaan neuvottelupöytään sopimuksen presidentti Donald Trumpin kaudella jättäneen Yhdysvaltain kanssa.

Iran, joka on itse lakannut noudattamasta osia sopimuksesta vastalauseena Yhdysvaltain toimille, suostui kuitenkin siihen, että EU:n edustajat neuvottelevat sopimuksesta Yhdysvaltain kanssa Wienissä.

– Olemme vasta alussa emmekä usko nopean ratkaisun löytymiseen. Neuvotteluista tulee vaikeat, mutta tämä on askel oikeaan suuntaan, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi.

EU:n mukaan neuvottelujen tarkoituksena on saada Yhdysvallat poistamaan Iranin vastaisia pakotteita, sekä saada Iran jälleen noudattamaan ydinsopimusta.

EU:n mukaan sopuun on päästävä kahden kuukauden kuluessa.

Alun perin Yhdysvallat oli mukana vuonna 2015 Iranin kanssa solmitussa sopimuksessa Kiinan, Ranskan, Saksan, Venäjän ja Britannian kanssa.

Sopimuksen myötä Iranin vastaisista talouspakotteista luovuttiin, ja Iran lupautui puolestaan rajoittamaan ydinohjelmaansa tavalla, joka tekee ydinaseen kehittämisen mahdottomaksi.

Vuonna 2018 Yhdysvaltain silloinen presidentti Trump ilmoitti maansa vetäytyvän sopimuksesta ja palautti voimaan ankarat pakotteet Irania kohtaan.

Iran on rikkonut useita sopimuksen kohtia. Se on jalostanut uraania korkeammalle jalostusasteelle kuin sopimus sallii. Lisäksi se ilmoitti helmikuussa, että se on aloittanut uraanimetallin valmistamisen. Uraanimetallia voidaan käyttää komponenttina ydinaseiden valmistamiseen.

Iranin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat muuttuneet voimakkaasti sadan vuoden aikana.
Video: Näin Iranin ja USA:n suhteet ovat kehittyneet - nyt maat ovat vihollisia, 100 vuotta sitten öljy voiteli suhteet

Lisää aiheesta:

.
.