Hyppää sisältöön

Venäjä sakotti Twitteriä, joka kieltäytyi poistamasta mielenosoituksiin kannustaneita viestejä

Venäjä on viime aikoina kovistellut Twitteriä eri keinoin.

Venäjä on sakottanut Twitteriä, koska se ei poistanut laittomina pidettyjä viestejä alustaltaan. Kuva: AFP / Lehtikuva

Venäjällä moskovalainen tuomioistuin on langettanut sosiaalisen median alusta Twitterille yhteensä 8,9 miljoonan ruplan eli vajaan sadantuhannen euron suuruiset sakot.

Syynä oli se, ettei yhtiö ollut poistanut alustaltaan Venäjällä laittomaksi tulkittuja viestejä, joissa alaikäisiä kannustettiin mielenosoituksiin vangitun oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin puolesta.

Hallinnon vastaisten mielenosoitusten järjestämisessä käytetty Twitter on ollut viime viikkoina Venäjän viranomaisten hampaissa. Venäjän mediaa valvova viranomainen Roskomnadzor uhkasi maaliskuussa estää Twitterin toiminnan maassa, ellei yhtiö suostu kuukauden sisällä poistamaan kiellettyä sisältöä.

Roskomnadzor syytti aiemmin maaliskuussa Twitteriä siitä, ettei se ole poistanut alustaltaan nuoria itsemurhaan kannustavaa sisältöä, huumesisältöä tai lasten seksuaalista hyväksikäyttöä sisältävää materiaalia. Tähän vedoten viranomainen hidasti Twitterin toimintaa.

Twitter on kiistänyt Venäjän väitteet ja korostanut sitä, että alustalla on nollatoleranssi lasten seksuaalista hyväksikäyttöä sisältävään materiaaliin, huumekauppaan ja itsemurhaan kannustamiseen.

Twitter ei tuoreeltaan ole kommentoinut moskovalaisen tuomioistuimen uusinta päätöstä. Tuomioistuimen lausunnon mukaan kiistanalaiset viestit kannustivat alaikäisiä liittymään "luvattomaan ja laittomaan tapahtumaan".

Venäjä on askel kerrallaan kiristänyt otettaan maassa toimivista verkkopalveluista ja sosiaalisesta mediasta vuonna 2012 tehdystä lakimuutoksesta lähtien.

Twitterin ohella Venäjä on uhannut sulkea Facebookin, mutta toistaiseksi palveluiden täyskieltoihin ei ole ryhdytty. Täyden eston on toistaiseksi saanut vain työelämän verkostoitumispalvelu LinkedIn, joka ei suostunut säilömään käyttäjätietojaan Venäjällä.

LinkedInin kohdalla kiellon vaikutukset olivat vähäisiä, sillä palvelu ei ollut erityisen suosittu Venäjällä.