Hyppää sisältöön

Britanniassa useisiin kaupunkeihin suunniteltu mielenosoituksia, jotka vastustavat poliisin valtaoikeuksia lisäävää lakiesitystä

Lakiesitys antaisi poliisille aiempaa suuremmat oikeudet protestien rajoittamiseen.

Mielenosoittajat kokoontuivat vastustamaan lakimuutosta Lontoossa 15. maaliskuuta. Kuva: Tolga Akmen / AFP

Britanniassa väkijoukot ovat lähtemässä kaduille tänään lauantaina vastustamaan lakiesitystä, joka antaisi maan poliiseille aiempaa suuremmat valtaoikeudet erilaisten protestien rajoittamiseen. Kill the Bill -kampanjan tarkoituksena on estää lakiesityksen hyväksyntä.

Työn alla oleva lakipaketti antaisi poliisin rajoittaa mielenosoituksia muun muassa melutason ja keston osalta. Esityksen vastustajien mukaan sen tarkoituksena on rajoittaa kansalaisten oikeutta osoittaa mieltänsä.

Lakiesitys tuotiin parlamentin käsittelyyn maaliskuussa ja sitä vastaan on osoitettu mieltä jo aiemminkin. Bristolissa protestit äityivät väkivaltaisiksi, kun poliiseja sekä poliisiasemaa heiteltiin tiiliskivillä ja pulloilla. Lisäksi poliisin kulkuneuvoja sytytettiin tuleen.

Lakiesitystä vastustaviin mielenosoituksiin ovat kertoneet osallistuvansa muun muassa ilmastoaktivistit sekä rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustava Black Lives Matter -liike.

– Kun protestoimisesta tehdään rikollista ja valedemokratiaamme työnnetään yhä syvemmälle kohti autoritaarisuutta, yritämme yhdistää voimat muiden liikkeiden kanssa kamppaillaksemme yhteisen asian puolesta, kommentoi Extinction Rebellion -ilmastoliikkeen aktivisti Alanna Byrne Reutersille.

Mielenosoituksia on suunniteltu muun muassa Lontooseen, Manchesteriin, Leedsiin ja Brightoniin.

Britanniassa aiemmin käytössä olleet koronarajoitukset estivät laajamittaiset mielenosoitukset, mutta rajoitusten löysäämisen vuoksi ne on jälleen sallittu, kunhan osallistujat noudattavat turvallisuusohjeita.

Lontoon poliisi on varoittanut, että kansanterveydellisistä syistä rajoitustoimiin voidaan yhä ryhtyä.

Kampanjan Kill the Bill -nimeä (suom. tappakaa lakiesitys) on syytetty provokatiiviseksi, sillä brittienglannissa sana "bill" voi tarkoittaa myös poliisia.

.
.