Hyppää sisältöön

Viilennyt sää hidasti virtaamia ja käänsi vedenpinnat laskuun Pohjanmaan joissa – riski tulvavahingoille ei silti ole ohi

Jääpatoja voi edelleen muodostua tyypillisiin paikkoihin, kuten Merikaarron Kolkinkoskeen ja Mustasaaren Skatilaan.

Jäät patoutuvat Kyrönjoella. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Tilanne Pohjanmaan joissa on tällä hetkellä rauhallinen, kiitos sään viilenemisen ja takavuosien tulvasuojelutoimien – eli tekojärvien. Perjantain ja lauantain välinen yö oli selvästi pakkasen puolella, joten se hidasti lumen ja jään sulamista.

– Nyt on mukavan kylmää, naurahtaa Ely-keskuksen vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio.

Sekä Lapuanjoella että Kyrönjoella vedenpinnat ovat kääntyneet laskuun. Yläjuoksuilta tullutta valumavettä on päästetty alueen tekojärviin, mikä on hillinnyt tilannetta. Nyt apuun tuli myös sää.

Vettä ei ole tarvinnut juoksuttaa pengerrysalueelle, vaikka Ilmajoella käytiin jo lähellä rajaa.

Tämä ei silti tarkoita, että vahinkojen riski olisi ohi.

Jää kasautui viikon puolivälissä Kyrönjoella Perttilänkoskeen, mutta nyt jäät ovat jo Vähässäkyrössä asti. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Jääpatojen riski on vielä tyypillisissä paikoissa

Lapuanjoella tulva on noussut Liinamaan pelloille, mutta lähellä ei ole rakennuksia. Kyrönjoen varren asukkaiden kellareihin ja ulkorakennuksiin vesi ehti nousta Isossakyrössä.

Merikaarrossa jouduttiin sulkemaan tie, kun vesi nousi joesta alavilla kohdilla tielle asti. Tie pysyy edelleen suljettuna, koska vesi voi jälleen nousta nopeastikin. Myös Jalasjärvellä vesi nousi tielle Kannonkylässä.

– Suurimmat riskit ovat edelleen Kyrönjoella, jossa Merikaarron ja Skatilan alueilla on sekä jääpatojen riskipaikat, että runsaasti asutusta, muistuttaa Rautio.

Virtaamat kasvavat ja jäät liikkuvat joissa sään lämmettyä jälleen todennäköisesti iltapäivän ja illan aikana.

Sen sijaan yksi riskipaikka näyttää nyt tavallista paremmalta Kyrönjoen alajuoksulla.

– Kasitien alapuolelta ovat jäät lähteneet merelle eli siellä on usein se ongelma, että jäät kasaantuvat ja vesi nousee kasitielle, mutta nyt pitäisi olla tilaa, sanoo Rautio.

Näin ikävästi pääsi käymään Alahärmässä. Kuva: Mariusz Jasinski

Varovaisuutta tulvaturismiin ja liikenteeseen

Jokien tulviminen kiinnostaa ja monilla tulvapaikoilla voi olla jopa ruuhkaksi asti ihmettelijöitä ja valokuvaajia.

Ely-keskus muistuttaa, että tulva-alueilla kannattaisi kuitenkin välttää turhaa liikkumista. Erityistä varovaisuutta kannattaisi noudattaa liikenteessä, etenkin jos tie on veden alla. Tulvavesi voi syövyttää tienpintaa tai nostaa kaivonkansia paikaltaan.

"Jo 15 cm virtaavaa vettä voi kaataa aikuisen ja 30 cm virtaavaa vettä voi liikuttaa autoa", muistuttaa Ely-keskus.

Erityisen vaarallista on Ely-keskuksen mukaan mennä jääpatojen päälle tai irtonaisille jäälautoille, koska ne saattavat lähteä äkillisesti liikkeelle suuren virtaaman vuoksi. Myös jääpatojen alapuolella voi syntyä vaaratilanteita, jos jäämassa lähtee liikkeelle ja työntyy rantaan.

Ensi viikon alkuun on ennustettu sateista ja lämmintä säätä, mikä voi kasvattaa virtaamia uudestaan. Myös Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan joissa vedenpinnat voivat nousta lähelle tulvakorkeuksia.

.
.