1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksi

Seksuaalisia kokeiluja ja avoimia suhteita: Kinsey-instituutin kysely kertoo, miltä seksielämä näyttää pandemian jälkeen

Yhdysvaltalaisista miehistä 43 prosenttia kertoo harrastavansa enemmän seksiä kuin ennen koronaa.

seksi
Kaksi henkilöä keittiössä nauraa ja kuorii appelsiiniä.
Pandemian takia kotona arkipuuhissa vietetty aika on voinut parantaa suhdetta kumppaniin.Henrietta Hassinen / Yle

Onko sinun seksielämäsi kuivahtanut koronapandemian takia? Vai oletko löytänyt ihan uuden vaihteen sängyssä, kun muut vapaa-ajan riennot on peruttu?

Oli vastauksesi kumpi tahansa – tai jokin ihan muu – yksi asia yhdistää meitä kaikkia. Meistä jokaisen elämä on koronan aikana muuttunut, ja muutos heijastuu myös seksielämään.

Pitkään kestänyt stressi voi vähentää seksihaluja. Huoli omasta tai läheisten terveydestä vie energiaa, eikä sitä ehkä riitä nautinnon ajatteluun. Yhdessä asuvat ovat saaneet viettää aikaa keskenään, mutta pakotettu ja pitkään jatkunut neljän seinän sisällä oleskelu on ollut omiaan myös synnyttämään ristiriitoja.

Uusien ihmisten deittailu on vaikeutunut, kun kohtaamisia on pitänyt välttää ja kahvilat sekä muut tapaamispaikat ovat olleet suljettuina. Etäsuhteissa, erillissuhteessa tai uusperheinä elävät ovat joutuneet punnitsemaan tapaamisia tartuntariskien ja matkustusrajoitusten paineessa.

Onneksi koronarokotukset etenevät, ja paluu jonkinlaiseen normaaliin elämään alkaa jo häämöttää näköpiirissä. Nyt voidaan jo kysyä, miten seksielämälle käy pandemian jälkeen?

Arvostettu seksuaalisuuden ja suhteiden tutkimuslaitos Kinsey-instituutti (siirryt toiseen palveluun) toteutti aiheesta Yhdysvalloissa laajan kyselytutkimuksen Cosmopolitan- ja Esquire-lehtien kanssa. Tulokset yllättivät myönteisesti.

Korona on monella lisännyt seksiä

Koronan vaikutus seksiin prosentteina
Derrick Frilund/Leena Luotio / Yle

Moni vastaaja kertoi, että heillä oli nyt enemmän seksiä kuin ennen pandemiaa. Varsinkin heteroseksuaalisilla miehillä näytti menevän hyvin, sillä usempi kuin neljä kymmenestä arvioi seksimääränsä lisääntyneen. Sen sijaan heteroseksuaalisista naisista näin arvioi kolme kymmenestä.

Yksi miesten ja naisten vastausten välistä eroa selittävä tekijä voi olla seksin käsitteen laajeneminen pandemian aikana. Sooloseksi, fantasiointi tai eroottisen materiaalin kuten pornon katsominen ovat sellaisia seksin tapoja, joihin ei tarvita kumppania.

Sitoutuneet suhteet houkuttavat

Toinen myönteinen uutinen oli, että yhden yön suhteiden sijaan moni vastaaja aikoo tulevaisuudessa pyrkiä kumppanin parempaan tuntemiseen ja sitä kautta luomaan sitoutuneemman suhteen.

Sinkuista yli puolet kertoo aikovansa seuraavaksi etsiä suhteen, jonka osapuolet ovat valmiita sitoutumaan. Tähän pyritään muun muassa lykkäämällä seksin aloittamista ja tutustumalla ensin kumppaniehdokkaaseen paremmin keskustelemalla.

Sitoutumisen arvostaminen näkyy myös suhtautumisessa pettämiseen. Valtaosa vastaajista, 68 prosenttia, arvioi nyt olevan vähemmän todennäköistä, että he pettäisivät kumppaniaan.

Monipuolisempi seksi kiinnostaa

Seksuaalisuuden laajentaminen prosentteina
Derrick Frilund/Leena Luotio / Yle

Pandemia näyttää pakottaneen ihmiset miettimään myös seksielämänsä sisältöä ja laatua. Seksin monimuotoisuus kiinnostaa ja kokeilunhalu lisääntyy.

Biseksuaaleiksi itsensä identifioivat näyttivät kyselyn mukaan olevan varsin avoimia uusille seksitavoille. Bi-naiset olivat kaikkein innokkaimpia kokeilemaan seksileluja. Näin kertoi tehneensä neljä kymmenestä bi-naisesta.

Biseksuaaliset miehet puolestaan olivat muita useammin kokeilleet videotreffejä. Näin teki joka kolmas bi-mies. Kokemukset olivat ilmeisesti hyviä, sillä he myös kertoivat aikovansa jatkaa videodeittailua koronan jälkeenkin.

Heteroseksuaalisten miesten seksuaalinen suuntautuminen sai hieman uusia muotoja. Viisi prosenttia heteroksi itsensä kokevista miehistä ilmoitti seksuaalisen kiinnostuksensa laajentuneen myös muihin sukupuoliin kuin naisiin.

Seksuaalisuus elää ja kehittyy jatkuvasti, ja mielenkiinnon kohteiden muuttuminen iän ja elämäntilanteen mukaan on hyvin yleistä.

Joka viides haaveilee avoimesta suhteesta

Muutostrendit suhteissa
Derrick Frilund/Leena Luotio / Yle

Kinsey Instituutin kyselyn mukaan koronapandemian jälkeen seksuaalisuudessa nähdään pari merkittävää muutosta. Lähes joka viides kyselyyn vastannut kertoi suunnittelevansa avointa suhdetta suljetun parisuhteen sijaan.

Avoin suhde ei ole ristiriidassa sitoutumisen ja uskollisuuden arvostamisen kanssa, sillä eettisesti toteutetussa avoimessa suhteessakin on yhdessä neuvotellut säännöt ja rajat. Jos muista kumppaneista on sovittu, ne eivät tarkoita pettämistä.

Toinen seksielämää mullistava muutos on kokeilunhalu. Vuoden kärvistely pandemiahuolen ja erilaisten rajoitusten kanssa on rohkaissut lähes puolet vastaajista seksielämän monipuolistamisen tielle. Yhä useampi aikoo muun muassa katsoa eroottista materiaalia, harrastaa itsetyydytystä yhdessä kumppanin kanssa tai ostaa seksileluja.

Kinsey-instituutin sekä Cosmopolitan- ja Esquire-lehtien kyselyyn vastasi 2 000 Yhdysvaltain kansalaista. Vastaajien joukko edusti laajasti eri sukupuolia, seksuaalisia suuntautumisia, ihmissuhteita ja etnisiä taustoja.

Aiheesta lisää:

Cosmopolitanin artikkeli kyselystä (englanniksi) (siirryt toiseen palveluun)

Esquiren artikkeli kyselystä (englanniksi) (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi