Herätys: Ylivieskan uusi kirkko vihitään tuhopoltossa tuhoutuneen tilalle, suomalaisten tietoja vuodettu Facebookin kautta, korona lisännyt nuorten kuolemanpelkoa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Ylivieskan kirkon vihkii piispa Jukka Keskitalo. Kuva: Petri Kuikka / Yle

Ylivieskassa vihitään uusi kirkko tulipalossa tuhoutuneen tilalle

Vuonna 1786 valmistunut Ylivieskan puukirkko tuhoutui tuhopoltossa pääsiäisenä 2016. Nyt, viisi vuotta myöhemmin, uusi kirkko on valmis, ja se vihitään käyttöön pääsiäissunnuntaina. Ylivieskan kirkon vihkimismessu nähdään suorana kello 10 alkaen TV1:ssä sekä Areenassa. Kirkon vihkii piispa Jukka Keskitalo ja kirkkoherra Eija Nivala saarnaa.

Lähes 1,4 miljoonan suomalaisen tietoja vuodettu Facebookin kautta

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan vuodetussa tietokannassa on lähes 1,4 miljoonan suomalaisen tiedot. Kuva: Getty Images

Yli 500 miljoonan Facebookin käyttäjän henkilötietoja on vuodettu verkkoon hakkereiden foorumille. Vuodettujen tietojen joukossa on ainakin puhelinnumeroita, Facebook-käyttäjätunnuksia, syntymäaikoja ja joissain tapauksissa sähköpostiosoitteita. Mukana ei ole salasanoja.

Korona toi kuoleman Anni Alakoskelan, 22, ikäpolven huoleksi

Anni Alakoskela viimeistelee graduaan nuorten korona-ahdistuksesta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Opiskelija Anni Alakoskela pelkäsi, saako osallistua oman mumminsa hautajaisiin ja teki sitten gradunsa nuorten korona-ahdistuksesta. Pandemia on lisännyt alle 25-vuotiaiden kuolemanpelkoa, kun taas vanhemmat ikäluokat ovat selvinneet henkisesti helpommalla. Kun kuolema tuli lähemmäs, hautajaisiin osallistumisesta tuli etuoikeus.

Essi Liljemark ramppasi lääkäriltä toiselle ennen kuin sai borrelioosidiagnoosin

Outo oireilu ehti jatkua kuukausien ajan, kunnes kesällä 2017 eräs Liljemarkin ystävä ehdotti borrelioositestiin hakeutumista. Kuva: Essi Liljemarkin kotialbumi.

Lääkärit pitivät Essi Liljemarkin oireita stressinä ja psyykkisinä häiriöinä. Vasta lukuisten eri lääkärikäyntien jälkeen hän sai diagnoosin borrelioosista ja löysi siihen hoidon lopulta Saksasta saakka.

Ruotsalainen luutnantti lensi syvälle Neuvostoliitoon – tiedustelulennot olivat vaarallista peliä, jota käytiin myös Suomen Lapin yllä

Tällä Spitfire-koneella luutnantti Ingemar Wängström kävi kuvauslennolla Suomen ja Neuvostoliiton yllä. Kuva: Leif Fredin via Lennart Andersson

Useat tiedustelukoneet koukkasivat myös Suomen ilmatilassa, kun läntiset maat urkkivat tiedustelulennoillaan Neuvostoliittoa. Valokuvauslennot olivat kylmän sodan alussa lähes ainoa tapa saada suljetusta Neuvostoliitosta tarkkaa tietoa. Esimerkiksi Yhdysvallat etsi maaleja atomipommeilleen kolmannen maailmansodan varalta.

"Jokaisella on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi", sanoo kirjailija Joel Haahtela

Ortodoksisuus on Joel Haahtelalle elämänlanka. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kirjailija ja psykiatri Joel Haahtela liittyi ortodoksiseen kirkkoon pääsiäisenä kolme vuotta sitten. Sitä kautta hän itse koki tulleensa nähdyksi ja hyväksytyksi. Nyt kirjailija sanoo, että ortodoksisuus on hänelle elämänlanka "eikä sen tärkeämpää asiaa ole olemassa".

Tänään vielä poutaista

Kuva: Yle

Lounaisvirtaus voimistuu, mutta yhä suuressa osassa maata on poutaa. Sää lämpenee etenkin lännessä, missä lämpötila voi nousta 10 asteen tienoille. Pohjoiseen leviää jo sateita, joita tulee monessa eri olomuodossa. Huomenna maanantaina sataa koko maassa.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.