Hyppää sisältöön

Pelastusjärjestöt: Lähes 300 Välimerellä tuuliajolla ollutta siirtolaista on pelastettu

Hyväntekeväisyysjärjestö Alarm Phonen mukaan ohi seilanneet kauppalaivat eivät suostuneet auttamaan merihädässä olevia.

Sea-Watch 3 -alus saapumassa Italialaiseen Catanian satamaan mukanaan Välimereltä pelastettuja siirtolaisia tammikuussa 2019. Kuva: Orietta Scardino / EPA

Välimerellä kolmatta päivää tuuliajolla seilanneista siirtolaisia kuljettaneista veneistä kaikki on saatu turvallisesti Lampedusan satamaan, kertovat hyväntekeväisyysjärjestöt Alarm Phone ja Sea-Watch.

– Olemme iloisia, että he selvisivät kamalasta matkasta ja merelle hylkäämisestä. Noin 110 ihmisen kohtalo on vielä epäselvä, Alarm Phone kirjoitti twiitissään.

Hieman myöhemmin toinen pelastustöissä mukana oleva järjestö Sea-Watch kertoi, että Italian rannikkovartiosto on pelastanut noin 100 ihmistä mereltä. Sea-Watchin arvion mukaan kyseessä oli tuo kolmas vene, jonka 110 ihmisen kohtalosta Alarm Phone kirjoitti.

Yhteensä noin 270 siirtolaista kolmessa eri veneessä havaittiin Välimerellä perjantaina.

Vapaaehtoisvoimin toimivan Alarm Phonen mukaan ohitse kulkeneet kauppalaivat eivät suostuneet pelastamaan siirtolaisia, ja sekä Italian rannikkovartiosto että Maltan puolustusvoimat olivat aluksi kieltäytyneet auttamasta tai koordinoimasta siirtolaisten pelastamista.

Italian ja Maltan viranomaiset eivät ole vastanneet uutistoimisto AFP:n kommenttipyyntöihin.

YK:n kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan yli 1 200 siirtolaista kuoli viime vuonna yrittäessään ylittää Välimerta. Myös tänä vuonna tahti on ollut sama.

Lisää aiheesta:

Sisiliassa maahantulijoiden pikakäännytys on arkea, vaikka käytäntö rikkoo kansainvälisiä sopimuksia: "Luulin, että se oli vain joku paperilappu"

Turvapaikanhakijoiden veneiden käännyttäminen takaisin merelle näyttää kiihtyvän Kreikassa – norjalaisjärjestöllä tiedossa yli 300 tapausta

Välimerellä hukkui 20 afrikkalaista siirtolaista matkalla Italiaan – kateissa voi olla jopa yhtä suuri määrä

Kuvareportaasi Välimeren pelastuslaivalta: Kapteenin mukaan suurin osa Eurooppaan pyrkivien veneistä uppoaa "lähes varmasti"