1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jordania

Jordaniassa kuninkaan velipuoli pantu kotiarestiin epäiltynä vehkeilystä ulkovaltojen kanssa, useita pidätetty

Prinssi Hamza bin Husseinia syytetään yrityksistä aiheuttaa epävakautta Jordaniassa. Lähes 20 ihmistä on pidätetty epäiltynä juonimisesta kuningasta vastaan.

Jordanian kuningashuoneella kuohuu. Kuninkaan velipuoli prinssi Hamza syyttää hallintoa korruptiosta. Kuningas Abdullah (kuvassa vas.) tarkastamassa kunniakaartia viime keväänä. Kuva: Amel Pain / EPA

Jordanian kuningashuoneessa ja maata johtavassa eliitissä on meneillään jonkinlainen valtataistelu.

Jordanian varapääministeri Ayman Safadi sanoo, että prinssi Hamza bin Hussein on laitettu kotiarestiin ja useita muita henkilöitä on pidätetty. Prinssi Hamza bin Hussein on kuningas Abdullah II:n velipuoli.

Prinssi itse kertoi jo aiemmin BBC:n (siirryt toiseen palveluun)julkaisemalla videolla, että hänet on asetettu kotiarestiin.

Varapääministeri Safadin mukaan prinssi Hamzan tavoite on ollut horjuttaa Jordanian vakautta ja turvallisuutta. Varapääministeri sanoo, että prinssi Hamzaa on tarkkailtu jo jonkin aikaa.

Asiasta on raportoitu ensiksi kuningas Abdullahia, joka tahtoi setviä asiaa aluksi perhepiirissä.

Varapääministeri Safadin mukaan prinssiä vaadittiin "lopettamaan Jordanian vakautta heikentävät toimet", mutta hän kieltäytyi.

Juonimista ulkovaltojen kanssa

Prinssi Hamzan sanotaan myös vehkeilleen ulkovaltojen kanssa. Tiedotustilaisuudessa puhunut Safadi ei täsmentänyt, mitä maita hän tarkoittaa.

Tässä yhteydessä varapääministeri Safadi mainitsi Jordanian entisen talousministerin Bassem Awadallahin, jonka on epäilty suunnitelleen poistumista maasta. Suunnitelmissa on Safadin arvioiden mukaan ollut myös prinssi Hamzan vaimon pako maasta.

Bassem Awadallahilla on läheisiä liikesuhteita useiden eri Persianlahden valtioiden kanssa.

Entisen talousministerin Awadallahin lisäksi myös kuningasperheen jäsen Hassan bin Zaid on pidätetty. Kaikkiaan lähes 20 ihmistä on pidätetty epäiltynä juonimisesta ja vehkeilystä kuningasta vastaan.

Jordanian liittolaismaat seuraavat tarkoin eripuraa kuningashuoneessa.

Muun muassa Saudi-Arabian kuningas Salman ja kruununprinssi Mohammed bin Salman ovat soittaneet kuningas Abdullahille ja ilmoittaneet "tukevansa tätä kaikissa toimissa, joilla Jordanian vakaus ja turvallisuus säilyvät".

Prinssi syyttää valtaapitäviä korruptiosta

Videolla esiintynyt prinssi Hamza syyttää valtaapitäviä kovin sanoin.

– Kansamme hyvinvointi on jäänyt toissijaiseksi, kun valtaapitävät ovat kiinnostuneempia omista asioistaan ja omista taloudellisista intresseistään. Korruptiosta on tullut tärkeämpää kuin kymmenen miljoonan ihmisen elämä ja tulevaisuus, Hamza sanoo videolla.

Prinssi Hamza syyttää valtaapitäviä kansan unohtamisesta. Hamzaa syytetään maan vakauden horjuttamisesta. Kuva: Abu Ghosh / AOP

Hän kiistää olevansa mukana missään salaliitossa tai "ilkeässä organisaatiossa". Hamzan mukaan ihmiset eivät saa enää kritisoida viranomaisia ilman, että heitä tullaan kiusaamaan, ahdistelemaan tai uhkailemaan.

– Valitettavasti tämä maa on joutunut korruption, nepotismin ja harhaanjohtamisen keskelle, ja seurauksena on ollut tuho ja toivon menetys, Hamza sanoi.

Viranomaislähteen mukaan kuninkaan vastaisissa suunnitelmissa on ollut tavoitteena saada kansa kaduille protestoimaan.

Hamza oli kruununprinssi kuninkaan kuoltua

Kun kuningas Abdullah peri valtaistuimen syöpään kuolleelta isältään kuningas Husseinilta vuonna 1999, hän teki velipuolestaan kruununprinssin. Tämä oli ollut kuolevan kuninkaan tahto. Viisi vuotta myöhemmin hän otti tuon tittelin pois ja antoi sen omalle pojalleen, nyt 26-vuotiaalle Husseinille.

Abdullah perusteli kruunun perimisen siirtämistä sillä, että hän näin vapautti velipuolensa aseman tuomista rajoituksista, jotta hän voisi ottaa vastaan muita vastuita. Siirto nähtiin laajalti Abdullahin oman aseman vahvistamisena kuninkaana.

Prinssi Hamzaa ei ole koettu suurena uhkana Jordanian kuningasperheelle ja hän on ollut verrattain syrjässä. Valtaapitävät ovat kuitenkin viime aikoina alkaneet olla huolissaan Hamzan pyrkimyksistä luoda suhteita arvovaltaisiin heimoihin, jotka ovat osoittaneet tyytymättömyyttään muun muassa kannustamalla ihmisiä mielenosoituksiin.

Nämä heimot hallitsevat Jordanian turvallisuusjoukkoja, jotka luovat kivijalan valtaapitävälle kuningasperheelle.

Koronavirus on iskenyt kovaa myös Jordaniaan ja työttömyys sekä köyhyys ovat ennätyslukemissaan. Viranomaiset ovat hajottaneet jo useita mielenosoituksia ja pidättäneet kymmeniä ihmisiä.