Hyppää sisältöön

Tuulahdus muinaisesta Egyptistä oli katsojahitti – Katso tästä videokooste faaraoiden huikeasta matkasta uuteen museoon

Muumioita kuljettanutta paraatisaattuetta televisioi ja seurasi Egyptin viranomaisten mukaan nelisensataa mediayhtiötä.

Egyptin muinaiset faaraot matkasivat uuteen museoon
Egyptin muinaiset faaraot matkasivat uuteen museoon

Tarunhohtoinen Egypti heräsi eloon lauantai-iltana Egyptin pääkaupungissa Kairossa, kun Luxorin valtiaat tekivät vielä kerran matkaa kotimaansa kaduilla.

Lähes kolmen tunnin spektaakkelia oli valmisteltu kuukausia. Voit katsoa näyttävän gaalan kokonaisuudessaan tästä linkistä:

Muumioita kuljetettiin ilmastoiduissa, venettä muistuttavissa mustan ja kullan värisissä ajoneuvoissa. Saattueessa kulki hoviväkeä ja sotilaita sekä faaraoiden ajan hevosvaunuilla että moottoripyörillä.

Mukana olivat 67 vuotta Egyptiä hallinnut Ramses II ja vaikutusvaltainen kuningatar Hatšepsut.

Faaraoita kuljetettiin aikajärjestyksessä, ensimmäisissä vaunuissa oli vanhin faarao Seqenenre Tao II. Hän hallitsi eteläistä Egyptiä 1600-luvulla ennen ajanlaskumme alkua.

Saattueen viimeisissä vaunuissa matkasi Ramses IX. Hän hallitsi Egyptiä 1100-luvulla eaa.

Muumioita tervehdittiin 21 kunnialaukauksella

Turvatoimet olivat erittäin tiukat.

Kairon keskusta oli suljettu muulta liikenteeltä, kun saattue kulki noin seitsemän kilometrin matkan Tahrir-aukiolta Egyptiläisestä museosta uuteen Sivilisaation museoon. Museo avautuu yleisölle kokonaisuudessaan sunnuntaina.

Tahririn aukiolla paljastettiin uusi monumentti, obeliski ja neljä sfinksiä symboloimaan Egyptin rikasta kulttuuriperintöä.

Uuden museon toivotaan tuovan turisteja

Spektaakkelilla Egypti pyrkii korjaamaan terrori-iskujen ja poliittisen myllerryksen tahrimaa mainettaan matkailun kestosuosikkikohteena.

Egyptin historiaa ja arkeologista tutkimusta esiteltiin yli kolme tuntia kestäneessä erikoislähetyksessä, jossa kiiteltiin useaan otteeseen esitystä seurannutta presidentti Abdel Fattah al-Sisiä maan rikkaan kulttuuriperinnön elvyttämisestä.

Presidentti avustajineen seurasi paraatia suojamaski kasvoillaan studiotilassa. Myös Kairon katujen varsille oli kerääntynyt yleisöä taltioimaan muumioiden marssia.

– Tapahtuma on ainutlaatuinen, maailmanlaajuinen tapahtuma eikä se toistu enää koskaan, hehkutti Egyptin matkailuministeri Khaled el-Anany.

Itse esitykseen osallistui satoja näyttelijöitä ja esiintyjiä. Koronarajoituksia on Egyptissä helpotettu tartuntatilanteen parannuttua.

Niilin valtiaiden matkaa seurasi satoja miljoonia katsojia ympäri maailman. 18 kuningasta ja 4 kuningatarta saavat nyt pysyvän leposijan uutuuttaan kiiltävässä museossa.

Lue myös: