1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mökkeily

Mökkiläisten jätehuolto on retuperällä monin paikoin Satakunnassa

Moni kunta on jättänyt jätteenkuljetuksen mökkiläisten omalle vastuulle, eikä kaikilla mökeillä ole lain määräämää jätehuoltoa ollenkaan.

mökkeily
Roskapöntti kesämökillä
Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Tapio Tervo sanoo, että useimmiten kunta ottaa vetovastuun mökkiläisten jätehuollosta ja veloittaa siitä vuosittaisella jätemaksulla. Tapio Termonen / Yle

Jätelaki vaatii, että kaikki kiinteistöt kuuluvat jätehuollon piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että roskat pitää kerätä tavalla tai toisella myös mökeiltä.

Kunnilla on kaksi mahdollisuutta hoitaa asia. Ne voivat järjestää mökkiläisten jätehuollon keskitetysti. Tällöin kunnat kilpailuttavat käytettävissä olevat jätteenkuljetusyhtiöt ja osoittavat mökkiläisten käyttöön esimerkikisi yhteisastioita, joista myös veloitetaan.

Toinen vaihtoehto on se, että mökkiläiset huolehtivat jätehuollosta itse. Tällöin mökkiläiset tilaavat jäteauton omalle tontille tai käyttävät yhteisastioita, joihin tilaavat tyhjennyksen.

Pääasia molemmissa vaihtoehdoissa on se, että roskille on olemassa joku paikka, mihin ne voi laillisesti viedä.

Jätteitä ei ole luvallista viedä esimerkiksi kotiin toiselle paikkakunnalle. Se on luvallista vain joissain poikkeustapauksissa, esimerkiksi silloin jos mökin omistajan koti sijaitsee samalla paikkakunnalla ja on tarpeeksi lähellä.

Satakunnassa vastuu on enimmäkseen mökkiläisillä

Esimerkiksi Kankaanpäässä mökkiläisille ei ole yleistä kaatopaikkaa lukuunottamatta tarjolla mitään paikkaa, johon sekäjätteen voisi viedä. Kerättäville jätteille eli esimerkiksi paperille, metallille ja lasille keräyspisteitä kyllä löytyy.

Myös Porissa ja sen ympäristökunnissa sekä Pyhäjärviseudulla on pääsääntöisesti samanlainen järjestely kuin Pohjois-Satakunnassa. Poikkeuksen tekevät Lavian ja osittain myös Luvian alueet, joissa kunta osoittaa mökkiläisille sekajätteen keräyspaikan.

Käytännössä moni mökki sijaitsee sellaisen kulkuyhteyden päässä, että sinne ei pääse isolla jäteautolla tai se ei pääse siellä ainakaan kääntymään. Tämä aiheuttaa sen, että moni mökkiläinen kuljettaa sekajätteet kotiin ja laittaa ne vasta siellä jätteenkeräykseen.

Roskia voidaan kuljettaa kotimatkalla satoja kilometrejä ja osa niistä voi päätyä esimerkiksi levähdyspaikoille. Joskus mökkiläisten jätteet voivat joutua myös matkan varrella olevien taloyhtiöiden ja muiden yhteisöjen roskalaatikoihin.

Jätehuollon suunnittelija Susanna Tolvanen Kankaanpään jätehuoltoasioista vastaavasta Pohjois-Satakunnan Jätteidenkäsittely Oy:stä sanoo, että asiasta on ollut usein puhetta. Tolvasen mukaan Kankaanpäässä odotellaan kuitenkin eduskunnassa käsitteltävää jätelain uudistusta.

Tolvanen ei ole varma, kuinka monelta kankaanpääläiseltä mökiltä sekajätteet kuljetetaan kotipaikkakunnalle.

– Toiveikkaan veikkauksen mukaan noin puolet mökkiläisistä asuu omalla paikkakunnalla. Tai sitten he ovat järjestäneet oman tai kimppakeräyksen, Tolvanen sanoo. Näillä mökeillä asia on siis kunnossa, mutta lopuilla eli noin puolella mökeistä lain henki ei täyty.

Valtakunnallisessa mökkiläisten liitossa ihmetellään

Vapaa-ajan asukkaiden liitto VAAL pitää Satakunnassa vallalla olevaa järjestelmää huonona ja vanhanaikaisena. Liiton mukaan suuri osa maan muista kunnista hoitaa asian eri tavalla kuin Satakunnassa.

Tapio Tervoa haastattelee Tapio Termonen.

Liiton puheenjohtaja Tapio Tervo sanoo, että useimmiten kunta ottaa vetovastuun mökkiläisten jätehuollosta ja veloittaa siitä vuosittaisella jätemaksulla. Kunnat siis kilpailuttavat jätteenkuljetuksen, mutta osoittavat samalla mökkiläisille tarkoitetun jäteastian.

Tämä varmistaa sen, että mökkiläisillä on aina käytössään joku laillinen paikka, johon mökillä kertyvät sekajätteet voi luvan kanssa viedä.

– Toivon kuntien noudattavan ympäristöministeriön ja kuntaliiton suositusta, jonka mukaan kunta järjestää kaikille mökkiläisille kohtuullisen matkan päässä olevan keräyspisteen, Tervo sanoo.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Lue seuraavaksi